- Vakıflar İdaresi: İmam hatip değil, fakir öğrencilere okul
- Eğitim Bakanlığı: Bölgede planlanmış okul projesi yok,
- Belediye: Bölge altyapısı okulu kaldırmaz
Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Bellapais ile Ozanköy arasındaki 70 dönümlük arazi 10 YILLIK süreyle Türkiye Maarif Vakfı'na kiralandı, araziye İmam Hatip Lisesi yapılacağı yönündeki iddialar Vakıflar’ca doğrulanmadı… Eğitim Bakanlığı ise “bölgede okul projesi yok” dedi…
- Türkiye Maarif Vakfı’na kiralanan araziye “İmam Hatip Lisesi” yapılacağı yönündeki haberleri Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter doğrulamadı, “ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı bir okul yapılacak” dedi
- YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Nizam ise Bakanlığın 70 dönümlük araziye okul yapılmasıyla ilgili planlanmış bir okul projesi olmadığını, söz konusu bölgede de herhangi bir okul çalışması bulunmadığını açıkladı.
- YENİDÜZEN’e konuşan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, Türkiye Maarif Vakfı’nın İmam Hatip Lisesi değil kolej tipli bir okul yapmak için araziyi 10 yıllığında kiralandığını, kiralama ücretinin cüzi bir miktarda olduğunu açıkladı
- Bir rekreasyon alanı yapılabilmesi için 21 Haziran’da Vakıflar İdaresi’ne ait 70 dönümlük arazinin kiralanmasıyla ilgili başvuru yaptıklarını ancak cevap alamadıklarını söyleyen Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bölgenin okul veya otel gibi yapıları kaldıracak alt yapısı olmadığını vurguladı.
Didem MENTEŞ
Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Bellapais ile Ozanköy arasındaki 70 dönümlük arazi 10 YILLIK süreyle Türkiye Maarif Vakfına kiralandı, araziye İMAM HATİP LİSESİ değil, “uluslararası nitelikte eğitim kompleksi yapılacağı” açıklandı.
Dini eğitim amaçlı kiralandığı söylenen araziye “İmam Hatip Lisesi” yapılacağı yönündeki haberleri doğrulamayan Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, “ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı bir okul yapılacağını” belirtti.
Eğitim Bakanlığı ise Bellapais ile Ozanköy bölgelerinde ‘okul’ açılmasıyla ilgili herhangi bir çalışma ve ‘izin’ bulunmadığını açıkladı.
Uzun: “10 yıllığına ‘kolej’ tipi için kiralandı”
Türkiye Maarif Vakfı’nın 4-5 ay önce Vakıflar İdaresine müracaat yaptığı, yönetim kurulu tarafından 70 dönümlük arazinin 10 yıllığına kiralandığı belirtildi.
YENİDÜZEN’e konuşan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, Türkiye Maarif Vakfı’nın İmam Hatip Lisesi değil kolej tipli bir okul yapmak için araziyi 10 yıllığında kiralandığını, kiralama ücretinin cüzi bir miktarda olduğunu açıkladı. Uzun, 10 yıllığa kadar olan kiralamaların yönetim kurulu tarafından verilebileceğini belirterek, Bakanlar Kurulu’nun uzun vadeli kiralama yapılmaması için uyarıda bulunduğunu söyledi.
Benter: “Dini vasıflı okul söz konusu değil”
“İmam Hatip Lisesi” yapılacağını doğrulamayan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter ise Girne veya başka bir bölgede dini vasıflı okul yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı, uluslararası nitelikte okul yapılmasının hedeflendiğini açıkladı. Benter yaptığı yazılı açıklamada, okulun yapılacağı arazi konusunda verilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, 10 yıllık kiralama kararının Vakıflar Yönetim Kurulu’nda imzalandığı, kararın, Bakanlar Kurulu’na gönderilmesinin ise gündemde olmadığını ifade etti.
Nizam: “Bakanlığın böyle bir çalışması yok”
YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Nizam ise Bellapais ile Ozanköy arasındaki araziye okul yapılmasıyla ilgili Eğitim Bakanlığı’nın planlanmış bir okul projesi olmadığını, söz konusu bölgede de herhangi bir okul çalışması bulunmadığını açıkladı. Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı okullar arasında İmam Hatip Lisesi olmadığına vurgu yapan Nizam, “Bildiğim kadarıyla böyle bir çalışma yok. Tabi bir önceki bakanla veya müsteşarla bir çalışma var mı bilmiyorum” dedi.
Güngördü: “Alt yapı kaldırmaz”
Bir rekreasyon alanı yapılabilmesi için 21 Haziran’da Vakıflar İdaresi’ne ait 70 dönümlük arazinin kiralanmasıyla ilgili başvuru yaptıklarını ancak cevap alamadıklarını söyleyen Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bölgenin okul veya otel gibi yapıları kaldıracak alt yapısı olmadığını vurguladı.
Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter:
“İmam Hatip Lisesi yapılmayacak”
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Girne veya başka bir bölgede dini vasıflı okul yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı, uluslararası nitelikte eğitim kompleksi hedeflendiğini söyledi. Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, bir gazetede önceki gün, “Girne’nin Kalbine İmam Hatip” başlığıyla, dün de “Kent parkına hayır, imam hatipe evet” başlığıyla verilen haberlerde, gerçeği yansıtmayan, kamuoyunu yanıtlamaya yönelik, içeriği doğru olmayan bir yayın yapıldığını söyledi. Benter, şunları belirtti: “Haberde iddia edildiği gibi, ne Girne’de ne de başka bir bölgede dini vasıflı bir okul yapılması söz konusu değildir. Türkiye Maarif Vakfı ve KKTC Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı bir okul yapmayı hedeflemektedir. Anaokuldan lise seviyesine kadar, kaliteli, uluslararası nitelikte eğitim kompleksi yapılacaktır. Söz konusu haberde, Girne’de okulun yapılacağı arazi konusunda verilen bilgiler de gerçeği yansıtmamakta; 10 yıllık kiralama kararı Vakıflar Yönetim Kurulu’nda imzalanmış olup, kararın, Bakanlar Kurulu’na gönderilmesi ise gündemde değildir. Gerçeklerin çarpıtıldığı haberde, İskele’de dini vasıflı okul yapılacağı iddiası da doğru değildir. Türkiye Maarif Vakfı, ‘KKTC Uluslararası Maarif Okul Projesi’ ile Girne Ozanköy’de anaokul, ilkokul ve lisenin olacağı uluslararası bir eğitim kompleksi inşa etmeyi hedeflemektedir. Bu proje ile Türkiye Maarif Vakfı’nın eğitim standartlarına uygun okul inşa edilecek ve KKTC’den her yaştan öğrenci grubuna ulaşma imkanı sağlanacaktır. Eğitim dili belli bir seviyeden sonra İngilizce olacak, ihtiyaç hissedilen diller seçmeli olacak. Mezunlara, Avrupa’da lisans ve lisan üstü eğitim imkanı sağlanacak. Okul bünyesinde hobi bahçesi, spor sahaları, tenis kortu alanları ve mutfak, drama, müzik, resim, masal, matematik, mekotranik alanlarını barındıran Yaşam Becerileri Eğitim Merkezleri ve Gençlik Merkezleri ile öğrenciler hayata hazırlanacaktır. Mezun öğrencilerin Avrupa ülkelerinde üniversite tahsili yapmaları teşvik edilecek ve kariyer imkanları sunulacaktır. Durum bu iken, siyaset üstü bir kurum olan, 2017 yılında 4 milyon TL’nin üzerinde hayır işleri yaparak toplumun her kesimine dokunan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin, gerçeği yansıtmayan yayınlarla yıpratılmaması temennimizdir.”
Eğitim Bakanlığı Bakanlık Müdürü:
“Araziye okul yapılmasıyla ilgili bir çalışma yok”
YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Nizam, Bellapais ile Ozanköy arasındaki araziye okul yapılmasıyla ilgili Eğitim Bakanlığı’nın bir çalışması olmadığını açıkladı. Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı okullar arasında İmam Hatip Lisesi olmadığına vurgu yapan Nizam, “Bildiğim kadarıyla böyle bir çalışma yok. Tabi bir önceki bakanla veya müsteşarla bir çalışma var mı bilmiyorum” dedi. Eğitim Bakanlığı’nın Karakum bölgesinde yarım inşaatla ilgili bir okul çalışması olduğunu söyleyen Nizam, yine Girne Liman yolunun oralarda Bakanlar Kurulu tarafından verilen bir araziye ilkokul yapma planları olduğunu belirtti. Nizam, Türkiye Maarif Vakfı’nın özel bir okul açması için Eğitim Bakanlığı’ndan izin alması gerektiğinin altını çizerek, “Eğitim Bakanlığının bu yönde planlanmış okul projesi yoktur” dedi.
Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun:
“4-5 ay önce kiralanması kararı aldık, kolej tipi okul olacak”
YENİDÜZEN’e konuşan Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, 4-5 ay önce konunun yönetin kurulunun gündemine geldiğini, Türkiye Maarif Vakfı’nın müracaatı olduğunu söyledi. Vakfın, İmam Hatip Lisesi değil kolej tipli bir okul yapmak için 70 dönümlük arazinin 10 yıllığında kiralandığını aktaran Uzun, kiralama ücretinin ortalama bir fiyatta olduğunu söyledi. 2 yıla kadar olan kiralamaların genel müdürün yetkisinde, 2- 10 yıl arasında olan kiralamaların yönetim kurulunun yetkisinde olduğunu aktaran Uzun, 10 yıldan fazla olan kiralamaların Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini söyledi. Bakanlar Kurulu’na hiç kira sözleşmesi göndermediklerini söyleyen Gürsel, bu kira sözleşmesini de göndermediklerini, Bakanlar Kurulu’nun Vakıfları arayarak kira sözleşmesini göndermemelerini söylediklerini aktardı. Uzun, Bakanlar Kurulu’nun uzun vadeli kiralama yapılmaması için uyarıda bulunduğunu söyledi. Yönetim kurulu olarak kiralama kararını aldıklarını, uygulamanın Genel Müdürlüğün yetkisinde olduğunu aktaran Gürsel, ‘kira sözleşmesini yapılıp yapmadığını bilmiyorum, bunu müdürlük yapıyor” dedi.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü:
“Rekreasyon alanı için başvuru yaptık, yanıt alamadık”
Bir rekreasyon alanı yapılabilmesi için 21 Haziran’da Vakıflar İdaresi’ne ait 70 dönümlük arazinin kiralanmasıyla ilgili başvuru yaptıklarını ancak cevap alamadıklarını söyleyen Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bölgenin okul veya otel gibi yapıları kaldıracak alt yapısı olmadığını vurguladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Nidai Güngördü, şunları söyledi: “Şehirdeki gelişmeleri herkes bilir. Herkesin hem fikir olduğu bir durum var; artan nüfus, çoğalan binalar ve artan trafik nedeniyle insanların gezinti dinlenme yerlerine ihtiyaç var. Rekreasyon alanları dediğimiz alanlara ihtiyaç var. Biz böyle bir yer aradığımız zaman Vakıflara ait bir yer olduğunu gördük. Kent ölçeğinde park ve gezinti alanı olabilecek bir rekreasyon alanı olabilecek bir alan olduğunu tespit ettik. Haziran ayında bunu mektubunu yazdık. Amacımız bu yeri ele geçirmek ya da sahiplenmek değildi. Belediye yapabilir, Vakıflar idaresiyle belediye birlikte yapabilir. Bir aktivite oluşacaksa biz onun gelirinin de peşinde değiliz. Biz Girne ve çevresinde yaşayan insanlara nefes alabilecekleri spor ve dinlenme alanları olacağı bir yer düşünürdük. Gerçekten ben kime verilecekti, ne yapılacaktı bilgim yoktu. Malın sahibi biz değiliz ama kentin sahibi biziz. Ancak kentteki hiçbir mala sözümüz geçmiyor. Tüm sıkıntımız budur. Onun için imar planının geçmesini ve plana göre ne olacağı belli olsun. Aniden mahallenize bir okul, bir otel, bir yurt gelmesin. İmar Planın son aşamasına gelindi. Bugün ortaya 5 yıldızlı otel yapılacak deseler de tepkim yine aynı olacak. Din ile ilahiyatla bir ilgisi yok, sadece oraya gelecek yükü görebildiğim için bunları söylüyorum”
KTÖS: “Girne ve Mağusa’ya imam hatip için girişim başlatıldı”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Girne ve Gazimağusa’ya imam hatip okulu açılması için girişim başlatıldığını savunarak, Girne’de okul sıkıntısı yaşanırken, imam hatip okulu yaptırılması için başlatılan girişimin tam bir provokasyon olduğunu kaydetti ve bu karar geri alınıncaya kadar eylemlilik sürecine gideceklerini duyurdu.
Elcil yaptığı yazılı açıklamada, “eğitimin alt yapı ihtiyaçları göz ardı edilirken, dini yatırımlara ve gerici eğitime çanak tutan Eğitim Bakanlığı üzerinden başarılı olamayan TC bakanları, tarikatların yönetimindeki Vakıflar İdaresi’ni bu maksat için kullanmaktadır” iddiasında bulundu.
Lefkoşa’da açılan imam hatip okulu için vakıf adı altında faaliyet gösterilirken, şimdi de Girne’de Vakıflar İdaresi’ne ait 70 dönümlük arazinin, Türkiye’deki bir vakfa devredilerek üzerine imam hatip okulu yapılması için girişim başlatıldığını savunan KTÖS Genel Sekreteri Elcil, şöyle devam etti:
“Kıbrıslı Türk toplumuna ait Vakıflar İdaresi, yönetim kurulu üyelerinin marifeti ile tarikatların hizmetine sokulduğu gibi, Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluklarını da üstlenmeye başlamıştır. Girne’de okul ve sınıf yokluğu nedeni ile 83 öğrenci ders yılı başından iki ay sonra okula başlamıştır. Mevcut sınıflar 35-40 öğrenci ile ders yapmaya çalışırken, “okul yapacak arazi yok” diyenler, her nedense 70 dönüm araziyi tarikatlara okul yapılması için bulabiliyorlar.”
Elcil, tarikatların toplumu ve çocukları teslim almasına asla müsaade etmeyeceklerini de söyledi.
(tak)
Türkiye Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin:
“Vakıflar üzerinden bir eğitim anlayışını doğru bulmuyoruz”
Türkiye Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan konuyla ilgili Kanal SİM’e telefon ile bağlanarak şunları söyledi:
“Yurt dışında okul açma projesi olarak gündeme geldi. Aslında yasal olarak devlet vakıf kuramaz. Vakıf kelimesinin karşılığına da baktığımızda herhangi bir kişinin mal veya geliri kamu yararına sunması anlamına gelir. Yasalarla çelişmesine rağmen Haziran 2016 yılında bir maarif vakfı düzenlemesi yapıldı. Yasada Türkiye dışındaki her yerde Türkiye’ye ait kamu arazilerinin, kamu kaynaklarının bu vakfın kullanılmasına devredildi. Yasal olmayan bir düzenleme de fiilen gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca bu kurumlarda yer alacak kişilerin devlet tarafından yurt dışında görevlendirilmiş kişilerle aynı haklara sahip olacağı, herhangi bir şekilde şirket kurulabileceği Türkiye’nin tamamen yurt dışında da okullarının örgütlenmesi üzerine bir süreçle gündeme geldi. Kurucuları 7 kişiden oluşuyor. 4’ü Cumhurbaşkanı tarafından 3’ü Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor. Hayatları devam ettiği sürece bu yönetim kurulu değiştirilmiyor. Hiçbir demokratik işleyiş yok. Herhangi biri hayatını kaybederse de yine yönetim kurulu tarafından kimin seçileceği karar veriyor. Vakıflar üzerinden bir eğitim anlayışını doğru bulmuyoruz.