İmzalar atıldı: APOSTOLOS ANDREAS İÇİN MUCİZE

Politis gazetesi, restorasyon projesinin ilk aşamasının, 2,5 milyon Euro maliyet ile 26 ay içerisinde tamamlanabileceğini yazdı.

 

 

Dipkarpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu için, BM Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı (UNDP-PFF)’nin Kıbrıs Rum Kilisesi ve Kıbrıs Türk Evkaf Yönetimi ile iki ayrı protokol imzalaması, dünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde de geniş bir şekilde yer aldı.
Politis gazetesi “Apostolos Andreas İçin Mucize… İmzalar Atıldı- 26 Ayda Restorasyon” başlıklarıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, restorasyon projesinin ilk aşamasının, 2,5 milyon Euro maliyet ile 26 ay içerisinde tamamlanabileceğini yazdı.
Kıbrıs Rum hükümeti ile bazı partilerin UNDP ile Kilise arasında protokol imzalanmasından memnuniyet duyduklarını kaydeden gazete, “En Nihayet Restorasyon” başlığıyla iç sayfadan yayımlamaya devam ettiği haberinde ise, her şey yolunda gider ve başka engeller ortaya çıkmazsa, Manastırın restorasyonunun ilk aşamasının 26 ay içerisinde tamamlanabileceğini yineledi.
Kilise ve Evkaf ile imzalanan iki ayrı protokol temelinde bir an önce ihaleye çıkılması için, UNDP’nin önümüzdeki günler içerisinde Patra Üniversitesinin mimari çizimlerini aynı zamanda “metraj ve keşif yapan kişinin” (quantity surveyor) değerlendirmesini almayı beklediğini kaydeden gazete, ihaleye çıkılması ve işin devredilmesinin iki aylık bir süreç olduğunu belirtti.
Restorasyonun ilk aşamasının tamamlanmasından önce, yapılacak çalışmalarla ilgili ikinci ve üçüncü aşamanın başlamasının mümkün olduğunu da anlatan gazete, UNDP ile Kilise arasındaki protokolün, Başpiskopos Hrisostomos, sözde “Karpaz Piskoposu”, Teknik Komite aynı zamanda Başkanlık ve UNDP temsilcilerinin de katılımıyla, Başpiskoposlukta düzenlenen bir törenle imzalandığını ifade etti.

“TARİHİ BİR GÜN”

Gazeteye göre, Teknik Komitenin Kıbrıslı Rum üyesi Takis Hacıgeorgiyu açıklamasında, bunun Manastır için tarihi bir gün olduğunu, çünkü en nihayet Manastırın kurtarılmasına sebep olmakta olduklarını söyledi.
Anlaşmanın imzalanmasının, Kıbrıs’ın tümündeki kültürel mirasın korunması için çalışmak isteyen güçlerin hem işbirliği, hem de birbirine ayak uydurmasını simgelemekte olduğunu dile getiren Hacıgeorgiyu, geriye kalan anıtlar için de bunun devamının gelmesini umduğunu ekledi.
Başpiskopos Hrisostomos ve sözde “Karpaz Piskoposu” Hristoforos’un açıklamalarının ise oldukça temkinli olduğu yorumunda bulunan gazete, Hrisostomos ile Hristoforos’un, Kıbrıs Türk tarafının yaşanan gelişmedeki katkısını saklamak istemeseler bile; bunun değerini düşürmek istediklerini belirtti.
Hrisostomos’un BM’nin meseledeki rolünü övecek noktaya geldiği yorumunu da yapan gazete, Hrisostomos’un, Patra Üniversitesi’nin planlarının uygulanacağını ve kimsenin buna müdahale edemeyeceğini söylediğini ifade etti.
Gazeteye göre, Kıbrıslı Türklerin bu konuda herhangi bir müdahalesi olmadığını ve bunun kendilerini memnun ettiğini belirten Hrisostomos, Kilisenin imzasıyla birlikte, Manastırın dış alanının genişletilmesi için buraya giden Kıbrıs Türk ekiplerinin buradan çıkarılacağını, çünkü alanın tümünün artık Teknik Komitenin sorumluluğunun bir parçası olduğunu ileri sürdü.
Haberde, Kilisenin Manastırın restorasyonu konusunda tavrını değiştirmesine sebep olan şeyin, Kuzey’in restorasyona tek taraflı başlama girişimi olduğunu da vurgulandı.
Çalışmanın tümünün, kurum ve kuruluşların katkıda bulunabilecekleri bir fon aracılığıyla finanse edileceğini yazan gazete, AB, ABD (USAID), UNDP, Kıbrıs Rum Kilisesi ve Kıbrıs Türk tarafının bu fona katkıda bulunmasının kesin olarak kabul edildiğini kaydetti.
Ankara’nın da bu çalışmaya katkıda bulunmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirten gazete, Kilisenin, inananların yaptığı bağışlardan bir fon oluşturmaya çalışacağını açıkladığını ekledi.

STEFANU NE DEDİ?

Kıbrıs Rum Hükümetinin, yaşanan gelişmeden memnun olduğu açıklamasına da yer veren gazete, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun, Manastırın restorasyon projesinin hayata geçirilmesi için artık garanti altına alınmış bir kurumsal çerçeve olduğunu söylediğini iletti.
Gazeteye göre Stefanu, bu gelişmenin, Hristofyas hükümetinin önemli bir mirasını daha teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

DİĞER GAZETELER

Fileleftheros gazetesi ise “Manastırın Restorasyonu İçin İhale… Apostolos Andreas İçin İşgalden 38 Yıl Sonra Protokol” başlıklı haberinde, Manastırın restorasyonu konusunda, UNDP’nin Kilise ve Evkaf ile protokol imzalamasına yer verdi.
Gazete “Anlaşmanın Nihai Koşulları” ara başlıklı haberinde ise, UNDP temsilcisinin verdiği güvenceye dayanarak, önümüzdeki hafta, hem anlaşmanın nihai koşullarının imzalanacağını, hem de bunun hemen akabinde ihaleye çıkılacağını haber verdi.
Elde ettiği bilgilere dayanarak, ihaleye çıkılması için “metraj ve keşif yapan kişinin” (quantity surveyor) değerlendirmesinin beklenmekte olduğunu kaydeden gazete, ihale sürecinin 4 ayda tamamlanmasının beklendiğini, geriye kalan çalışmalar için de 22 ay gerekeceğini ekledi.
Haberinin içerisinde, sözde “Karpaz Bölge Piskoposu” Hristoforos’un açıklamalarına da yer ayıran gazete, Hristoforos’un, imzaların atılmasıyla birlikte, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında işbirliği olabileceğinin kanıtlandığını söylediğini aktardı.
Haravgi ise “Dönüşü Olmayan Yol… Apostolos Andreas Manastırı’nın Restorasyonu En Nihayet Uygulanıyor” başlıklı haberinde, Manastırın restorasyonu konusunda dün yaşanan gelişmenin, “yalnızca dönüşü olmayan yol olarak tanımlanabileceği” yorumunda bulundu.
Gazete, hükümetin ve partilerin yanı sıra başkan adaylarının da bu gelişmeyle ilgili memnuniyetlerini belirttiklerini ekledi.
Alithia gazetesi ise “Apostolos Andreas İçin Hoşnutluk” başlıklı haberinde, bağış yapacak olanların önümüzdeki günlerde UNDP tarafından oluşturulan fona katkıda bulunmalarının ve uluslar arası ihaleye çıkılması işlemlerinin başlamasının beklendiğini yazdı.
Gazete, haberde adı belirtilmeyen bir Amerikan kuruluşunun, oluşturulan fona, sembolik olarak küçük bir miktar bağış yaptığını ekledi.
Simerini ise “Geriye Sayım Başladı… Apostolos Andreas’ın Restorasyonu İçin İmzalar Atıldı” başlıklı haberinde, UNDP ile Kilise arasındaki imzaların dün atıldığını ve çalışmaların kısa zaman içerisinde başlamasının beklendiğini yazdı.
Bunu ihaleye çıkılması sürecinin izleyeceğini kaydeden gazete, restorasyon çalışmasının 3 aşamada tamamlanacağını yineledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri