İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası buluşma düzenledi

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası (CTCC) Yönetim Kurulu, İngiltere’deki iş insanları kokteyl düzenleyerek bir araya getirdi.

Grand Palace’ta düzenlenen kokteylde İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata konuşma yaptı. Yönetim Kurulu üyeleri; Vatan Catering Direktörü Tuncel Nalbantoğlu, The Eden Valley Direktörü Ahmet Durmuş, Alton & Co Direktörü Altan Kemal, UKAY Catering Direktörü Işık Vedat, Coversure Sigorta Şirketi Direktörü Mehmet Mimoğlu, NYO Muhasebe Şirketi Direktörü Niyazi Öztoprak, Kazan Restorant Direktörü Levent Hassan, Oxford Brookes Üniversitesi Strateji ve Girişimcilik Profesörü Levent Altınay ve Hutchins & Co Solicitors Direktörü Aliosman Halil’in ve İngiltere’de iş hayatında bulunan insanların katıldığı kokteylde, Ticaret Odasının önümüzdeki yıllardaki faaliyetleri ve ileriye dönük yeni projeleriyle ilgili bilgiler verildi.

“Biz İngiltere'de Kıbrıslı Türk işadamlarıyız"

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Muhammet Yaşarata konuşmasında, öncelikle Kıbrıs Türk işadamı liderlerini böyle bir gecede görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Yaşarata, İngiltere gibi bir yerde iş sahibi olmanın önemine işaret ederek, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk işadamlarını işlerini büyütmek için sağladıkları çabalarından dolayı kutlayarak, İngiliz Majeste Hükümetinin kurumlarında şirketlerinin göstermiş olduğu başarı profilinden dolayı Kıbrıslı Türk işadamlarına minnettar olduğunu dile getirdi. Yaşarata, "Bir şeyi unutmamalıyız. Biz buralarda Kıbrıslı Türk işadamlarıyız" dedi.

"Ciro 5 milyar pound’un üzerinde"

Yaşarata, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk muhasebeciler arasında yaptıkları çalışmada, İngiltere'deki Kıbrıslı Türk işletmelerinin yaptığı yıllık cironun 5 milyar pound'un üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Böyle bir ciro Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yıl içerisinde toplamda yapmış olduğu Gayrisafi Milli hasıladan daha fazladır" dedi. Yaşarata, ayrıca edindikleri bilgiye göre de İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusunun 300 bin'e yaklaştığını ifade etti.

Yaşarata konuşmasına şöyle devam etti:
"Kıbrıslı Türkler İngiltere'de 100 bin eve sahipseler, İngiltere'de ortalama ev fiyatlarının 500 bin pound olduğu düşünülürse, burada Kıbrıslı Türklere ait 50 milyar pound civarında bir varlığın olduğu anlaşılmaktadır. Evet, şu anda İngiltere'deki iş hayatımızın varlığı çok önemli bir konuma gelmektedir"

"Kıbrıslı Türkler için İngiltere'de iş yapmak önemlidir"

İş hayatlarındaki başarıların devam edebilmesi için, kazandıkları deneyim ve fikirleri bir araya getirerek birleştirmeleri gerektiğini söyleyen Yaşarata, işadamlarının bir birleriyle yakınlaşarak, birlik içerisinde hareket etmelerinin önemine değindi. Yaşarata, İngiltere'deki Kıbrıs Türk işletmelerinin daha da yakınlaşarak başarıya ulaştığı zaman Kıbrıs Türk toplumunun İngiltere'de ve dünyada daha da zenginleşeceğini söyledi.

Yaşarata, girişimcilik, yaratıcılık ve yenilikçiliğin yanında, toplum ruhunun başarılarını artıracağına vurgu yaparak, "Kıbrıslı Türkler için İngiltere'de iş yapmak önemlidir. Dolayısıyla, Kıbrıslı Türkler için iş hayatı Kıbrıs Türk toplumunu İngiltere'de hayata bağlayan en önemli unsurdur" dedi.

“KKTC’de yatırım süreci kolaylaştırılmalı”

Yaşarata konuşmasına şöyle devam etti:
“2006 yılında, İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’ a giden turist sayısındaki azalıştan dolayı, kardeşim Dimağ Çağıner ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, en büyük vizyonel işadamı ve yatırımcılarından, babamız Ünal Çağıner’in ‘Gidin İngiltere’de yatırım yapın’ demesiyle, İngiltere yoluna çıktık.  İngiltere’ye geldiğimiz zaman yatırım yapma koşullarını çok rahat bulduk. Yatırım yapmanın kolaylığı ve pazarın büyüklüğü bizlere İngiltere’ den KKTC’ye en büyük turist götüren tur operatörü olma şansı yarattı. İnşallah ilerleyen zamanlarda İngiltere’den KKTC’ye giden, İngiltere Kıbrıslı Türk işadamları için de ayni kolaylıklar sağlanır. Yatırım süreçleri kolaylaştırılırsa, İngiltere de başarı gösteren Kıbrıslı Türk işadamlarımız ayni şekilde KKTC ekonomisine katkı yapmak için yatırıma gidebilirler. Biz CTCC olarak bunun öncülüğünü yapmaktayız. Fakat KKTC’ de yatırımın önünün açılması için bir an önce gerekli çalışmaların başlatılmasını beklemekteyiz”

"Değişime ayak uydurabilmek için rekabetçi olmalı"

Yaşarata, Ticaret Odası olarak, İngiltere'deki Kıbrıs Türk toplumunu, özellikle futbol gibi sportif, ayrıca sosyal ve kültürel aktivitelerde maddi ve manevi olarak desteklediklerini belirtti. Aynı zamanda, Lordlar Kamarası'nda ve İngiltere meclisindeki toplantılara da katılarak Kıbrıslı Tüklerin sesini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Yaşarata, toplum olarak bu platformda da tanınmak ve saygı görmek için çalışmaları olduğunu kaydetti.
Yaşarata, işadamları olarak gerek İngiltere'de gerekse dünyada devamlı olarak bir değişimle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası üyelerinin bu global değişime ayak uydurması için rekabetçi olması gerketigini anlattı.

"Bir birimize kenetlenelim"

Yaşarata konuşmasında işadamlarına çağrıda bulundu:
"Bir birimize kenetlenelim, yakınlaşalım. Aynı yolda yürürken bir birbirimize yardım edelim. İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın temel amacı Kıbrıs Türk işletmecilerini birleştirmek ve işlerini daha iyi noktalara getirmeleri için işletmeler arasında iletişim ağı kurmaktır. Bu, bizlere düşük maliyetlerde pazarlama, satış fırsatları sağlarken, birbirimizle iletişim içinde olmamızı sağlayacak, işlermizi kolaylaştıracaktır"

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yaşarata, üyelerini desteklemek için operasyonlarını tamamen değiştirdiklerini, üyelerine para ve zaman kazandırmak için üye ağı (member zone) oluşturduklarını ifade etti.

"Dünyada büyük küçüğü değil hızlı yavaşı yenecek”

Yaşarata, insan ve bilgi teknolojilerinin hızla geliştiğine işaret ederek,  Gartner Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmalara göre, internette yılda 4.6 milyar hareket olduğunu, 2014'ten 2015'e bu hareketlerde %30 artış meydana geldiğini,  2020'de internetteki hareketlerin 25 milyara çıkacağının öngörüldüğünü söyledi.
İşletmelerin başarısında internetin önemine dikkat çeken Yaşarata, internetin her anlamda hayatımıza girdiğini, daha da gireceğini söyledi. İnternette yapılan işlemlerin toplamda yapılan servis harcamalarının 2015’te 69.5 milyar dolardan 2020'de 263 milyar dolara çıkacağını ifade etti.

Tüm işletmelerin stratejilerini, web sayfası, ICloud, sosyal medya ve enformasyon teknolojileriyle dijital ortama taşıması gerektiğine vurgu yapan Yaşarata, dünyaya dijital bağlanmayan işletmelerin artık hayatta kalamayacağını söyledi. Yaşarata, Ticaret Odası'nın işletmeleri dijital dünyaya adapte edebilmek için çalışma yapacağını anlattı. Ticaret Odası'nın web sayfasında yapacakları yeniliklerden de bahsederek, "Artık dünyada büyük küçüğü değil, hızlı olan yavaşı yenecek" şeklinde konuştu.

“Toplum olarak bir araya gelerek geleceği kazanabiliriz”

“Birbirinize yardım ederseniz istediğiniz şeyleri elde edersiniz. Bu bir rüya değil, birlik olduğumuzda başarıyı elde edebiliriz” diyen Yaşarata, vatansever ruhu, karşılıklı saygı ve anlayışı, ortak yükümlülüklerinin, Kıbrıslı Türkleri başarıya taşıyacağını ifade ederek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Güveniyorum ki, tarihin derinliklerine baktığımız zaman; bir araya gelmemiz, birlikte hareket etmemiz, değişen ekonomide uyum içerisinde hareket etmemiz bizleri başarıya götürecek...Toplum olarak bir araya gelerek geleceği kazanabiliriz. Bu akşama katılan herkese teşekkür etmek istiyorum. Siz iş liderleri;  vizyonunuz, bilginiz, deneyiminiz ve becerinizle bizlere gelecekte yolumuzu açacaksınız. Siz yarınlarımızın en büyük varlığısınız. Sizlerin yardımı olmadan birşey başarmamız imkansızdır”

YD

Sektör Haberleri