CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, elektriğe yapılan zammı “halkın kurban edilmesi” diye niteledi ve bu zammın, diğer ürünlerin fiyatlarını da tetikleyecek bir karar olduğunu belirtti.
Yorgancıoğlu, elektriğe dün yapılan zammı eleştirdiği açıklamasında, UBP’nin zorunlu tüketim mallarının fiyatlarını artırarak hayatı yaşanmaz kıldığını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantılarının halkın korkulu kabusu haline geldiğini savunan Yorgancıoğlu, “Bakanlar kurulunun toplanacağı günler, hangi temel tüketim maddesine zam geleceği, hazırlanan yasa tasarıları ile çalışanların hangi haklarının budanacağı, hangi toplumsal varlığın veya kurumun peşkeş çekileceğini halkımız endişe ile beklemektedir” dedi.
İNSAFSIZLIK
Kıbrıs Türk Sanayi Odası, elektriğe yapılan zammı “insafsızca” diye niteleyerek “Her hangi bir patlama, deprem, afet gibi olağanüstü bir hal yok iken bu zammın izahı olamaz” dedi.
Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada ve özellikle Avrupa Birliği’nde süre gelen krizin etkilerinin yavaş yavaş ülkede de hissedildiği bir ortamda, ekonominin durgunluğa girme riski ve toplumun alım gücünün azalmakta olduğu gerçekleri unutularak, toplumun ve üreticilerin en temel ihtiyacı olan elektriğe “insafsızca” bir zam yapıldığı görüşü savunularak “Kış aylarına girdiğimiz bu ortamda bir devlet üreticilere daha az üret, insanlara daha az ısın diyemez” denildi.
Hükümetin, elektrik zammını en kısa sürede geri çekerek, elektrik kurumunun yapılandırılması sürecini vakit kaybetmeden başlatması istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Günü kurtarma politikalarıyla hiçbir yere varılamayacağı, üreticinin yok olacağı, halkın fakirleşeceği unutulmamalıdır. Kalıcı ve sürdürülebilir bir yapı kurulması için Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak her zaman elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”
Tüm dünyanın, ekonomilerini canlandırmak adına kararlar aldıkları ancak bu kararlar içerisinde elektriğe, benzine, mazota ve diğer girdi maliyetlerine zam yer almadığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Hükümet ve ekonomi uzmanları yerli üretimin, üretim esnasında, girdi maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla desteklenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen, ithalatın yarattığı haksız rekabeti bir nebze azaltan fonlar kaldırılmış ve karşılığında üretim sektörlerinin girdi maliyetlerini düşürecek herhangi bir önlem alınmamıştır. Tüm bu yaşananlar yetmiyormuş gibi dünyanın en pahalı elektriğine, astronomik zam yapılmıştır. Bu bağlamda gelinen nokta itibari ile hükümetin girdi maliyetlerini düşürücü önlemler politikası iflas etmiştir. Ekonomik akıldan yoksun olarak alınan her kararın, yarattığı hasarları düzeltmek gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. KKTC ekonomisinin sürdürülebilir olabilmesi için tüketime dayanan ekonomik modelin derhal sonlandırılarak, üretime dayalı ekonomik model oluşturulması gerekmektedir”
OTELCİLER BİRLİĞİ ELEKTRİK ZAMMINA KARŞI EYLEME GİDİYOR
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), elektrik zammına karşı eyleme gideceğini açıkladı. Birlik, yapılacak eylemleri görüşmek üzere üyelerini 16 Kasım’da toplantıya çağırdı. Yeri ve saati daha sonra duyurulacak toplantıda eylem kararlarının görüşüleceği belirtilerek tüm üyeler davet edildi.
HÜR-İŞ
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu yaptığı yazılı açıklamada, hayat pahalılığının yüzde 12’ye ulaştığı ve dövizde yaşanan yüzde 27’lik değer artışının yarattığı alım gücündeki kayıbın insanları büyük bir geçim sıkıntısı içine soktuğuna dikkat çekerek, “Bunları yetersiz gören hükümet şimdi de elektriğe % 20’lik okkalı bir zamma imza atmıştır” dedi.
Latifoğlu şöyle devam etti, “Hür-İş olarak yaşanan tüm sıkıntılar içinde petrol zammında olduğu gibi zincirleme zamlara sebep olacak elektriğe yapılan zammı şiddetle kınar hükümetten geri alınmasını talep ederiz.”
KTAMS
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, hükümetin bayram arifesinde yine elektrikte işyerlerine yüzde 20, konutlara yüzde 25’e varan zam yaptığına ve bunu da dövizde meydana gelen artış ile maliyetlerin yükselmesine bağladığına dikkat çekerek, “DPÖ verilerine göre sadece 2011 yılında çalışanın ve halkın alım gücü yüzde 12 oranında gerilemiştir” dedi.
Kaptan, KTAMS’ın Kıbrıs Türk toplumunun hükümet tarafından yok edilmesine seyirci kalmayacağını dile getirdi.
FİKRİN VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ
Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi, elektriğe yapılan zammın, “Kıbrıs Türk halkının yok oluşa sürüklendiğini gösteren en ciddi emare” olduğunu savundu.
Hareket Başkanı Avukat Barış Mamalı, yazılı açıklamasında, hükümetin ekonomik önlem adı altına yeni yasalar yaparak veya yapmaya çalışarak sosyal adaleti yıktığını, dünkü elektrik zammıyla da yıllardır gelir artışı olmayan “insanların boynuna ilmik geçirdiğini” öne sürdü.
MEMUR-SEN
Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), elektriğe yapılan zam nedeniyle Hükümet’i kınayarak, zammın bir an önce geri alınmasını istedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Çelebi Ilık yaptığı yazılı açıklamada, emekçinin, işçinin, memurun alım gücünün her geçen gün azaldığı kriz döneminde elektriğe yapılan zamla halkın biraz daha yoksullaştırıldığını söyledi.