İş kazaları yargı yolunda

Çalışma Bakanlığı: “İş gücü kaybı yaşanan iş kazalarında işveren yargıya sevk ediliyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kazası sonucu çalışanın beş günden fazla iş gücü kaybı yaşaması veya hayatını kaybetmesi durumunda ilgili işverenin doğrudan yargıya sevk edildiğini hatırlattı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, iş kazalarının müfettişler tarafından tahkik edildiği;  yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir husus saptanması halinde olayın yargıya intikal ettirildiği vurgulandı.
Açıklamada, iş kazalarıyla ilgili yasal mevzuat hakkında bilgiye de yer verildi.
Avrupa Birliği (AB)’de 1980’li yıllarda iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarının “risk yönetimi” temelinde şekillendirildiği; AB İş Sağlığı ve Güvenliği çerçeve direktifinin uygulanmaya konulduğu hatırlatılan açıklamada, direktifte işyerlerinde yapılacak iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerinin “risk değerlendirmesi” sonuçlarına göre düzenlenmesi gerektiği kaydedildi.
Yazılı açıklamada, bu çerçevede 89/391 sayılı AB ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ genel çerçeve direktifinin 1 Mart 2009 tarihinde yerel mevzuatla uyumlaştırıldığına işaret edilerek, direktifin, 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası olarak Cumhuriyet Meclisi’nce oybirliğiyle kabul edildiği ifade edildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra ülkemizde yaşanan seçim sürecine bağlı olarak değişen iktidar bu konudaki toplumsal mutabakatı ve duyarlılığı dikkate alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın AB uyum çalışmalarını yürüten ekibi, Yasa’nın uygulamada da hayat bulması doğrultusunda hazırlanması gereken elzem tüzükleri AB uzmanlarıyla  yürütülen özverili çalışmalar sonucunda hazırlamış ve yürürlüğe koymuştur.
Bu doğrultuda hazırlanan ‘Risk Değerlendirme Tüzüğü’ ve ‘Risk Değerlendirmesi Yapacak Kişilerin Sertifikalandırılması’ tüzükleri yürürlüğe konulmuştur. Yasal mevzuatımıza yeni kazandırılan bu iki tüzük doğrultusunda bakanlığımız gerekli çalışmaları yapmış çalışma hayatımıza, eğitimleri Türkiye Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı’ndan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden değerli uzman ve akademisyenler tarafından tamamlanan ve yapılan sınav sonucu sertifikalandırılan 66 iş sağlığı ve güvenliği uzmanını iş gücü piyasasına kazandırmıştır.”
Açıklamada, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları alanında hayata geçirilen yeni yasa ve tüzüklerin ilgili taraflarca daha iyi anlaşılması ve tanıtılması için, tüm bölgelerde işverenlere ve işveren temsilcilerine yönelik bilinç ve duyarlılığı artırma kampanyaları yürütüldüğü ifade edilerek, “Bu konuda arzu edilen sonuca ulaşıldığını söylemek maalesef mümkün değildir” denildi.
Son beş yılda KKTC’de yaşanan iş kazaları ile ilgili istatistikî bilgiler ve kazaların oluş nedenlerinin çalışma.gov.ct.tr adresinden izlenebileceği bilgisi verilen açıklamada, meydana gelen iş kazalarında çalışanın, beş günden fazla iş gücü kaybı yaşaması veya hayatını kaybetmesi halinde ilgili işverenin doğrudan yargıya sevk edildiği dile getirildi.
Açıklamada, bunlar dışındaki iş kazalarının da müfettişler tarafından tahkik edildiği; Yasa ve tüzüklere aykırı hususların saptanması halinde konunun, yargıya intikal ettirildiği belirtildi.

 

Haberler Haberleri