Yurttaşlarla buluşmak için Karpaz-İskele bölgesinde bulunan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, İskele Belediyesi’ni ve Kıbrıs Türk Petrolleri’ni ziyaret etti. Beraberindeki heyetle katıldığı görüşmelerde, yüksek potansiyelli bu bölgede ortak planlama yapılmasının önemi ve turizmden gerekli faydayı sağlamanın yolları konuşuldu. İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürü Cem Arat ile görüşen CTP’li heyet yeni dönem politikalarını paylaştı. Bölgeye ayrı önem verileceği, bölgeyi kalkındırma politikalarının odağına turizmin konulacağı belirtildi.
Erhürman: “İskele turizm açısından kimliğini henüz yaratamadı”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ziyaretlerde CTP’nin yeni yol haritasını paylaşarak çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Bizim için bu bölgede belediyelerin ortak bir planlama içerisine girmesi önemli” diyen Erhürman, bu bölgenin Karpaz’ın ucuna kadar uzandığını, üniversitelerin turizm ve ziraat fakültelerinin açılmasına müsait olduğunu söyledi. Gastronominin de başka bir alan olarak burada bulunabileceğini kaydeden Erhürman şöyle konuştu:
“Burada şu anda bizi memnun etmeyen gelişmişlik düzeyi aslında bir fırsat olarak da değerlendirilebilir. Fırsat şu; bir Mağusa, bir Girne değilsiniz. Buradaki potansiyele henüz geri döndürülemeyecek biçimde zarar verilebilmiş değil. Başka ilçelerde yaşanan olumsuzluklardan ders çıkarıp bu bölgeyi doğru planlamamız lazım. İskele henüz kimliğini tam olarak ortaya koyamadı. Marka değerini ortaya koyamadı. İskele turizmle ilişkisini henüz tam olarak kuramadı. Bir sürü insan buradan geçip Karpaz’a gidiyor ama buradaki esnafa en fazla bir çay, kahve parası bırakıyor. Bu turist nasıl gelip burada para harcayacak? Bu meseleler çözülmezse üniversite açılsa ne olacak? Burada mesela bir müze konusunda belediyeler arasında bir uzlaşıya varılabilir. İskele’ye geldiğimde bir tek İskele’de yiyebileceğim yemekler olmalı. O yemeği yemek için İskele’ye gelme ihtiyacı hissetmeliyim. Buranın bir gastronomi haritası olmalı. Yeni dönemde bunları oturup, hep birlikte planlayıp hayata geçireceğiz.”
Sadıkoğlu: “Üniversite için yer vermeye hazırız”
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise İskele’nin adeta unutulmuş bir bölge olduğunu, hükümetlerin bu bölgeye gerekli ilgiyi göstermediğini kaydetti. “Seçimlerde çarşaf liste olmasından dolayı daha fazla dikkate alınacağımızı ümit ediyoruz” diyen Sadıkoğlu, İskele’nin 1998 yılında kağıt üzerinde ilçe olduğunu, İskele’nin her zaman bir çaba içerisinde olduğunu, İçişleri eski Bakanı Teberrüken Uluçay’ın da İskele için çok çabaları olduğunu vurguladı. İskele’ye kimlik kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Sadıkoğlu, “Üniversitelere hasretiz. Turizm kenti olma yolunda birtakım çalışmalar başlattık. DAÜ ile işbirliği protokolü imzaladık. İrtibat ofisi istediler. Çalışmalar tamamlandı. 25 günde hazırladık. Merkezi hükümetlerin yıllardır göz ardı ettiği İskele ilçesi, siyasiler için tam bir rant alanı. Hali arazi ve orman bakımından da bu böyle. Üniversite yapmaya niyetli olana yer vermeye hazırız” dedi.
Arat: “Bölgeye akredite laboratuvar kurulmalı”
Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürü Cem Arat ise görüşmede kurumun sıkıntılarını aktardı. Arat, benzinde yüzde 6 artış olduğunu ancak motorinde olmadığını, sadece Türkiye’den uçak gelmesi sebebiyle havaalanına gönderilen yakıtlarda düşüş yaşandığını ifade etti. Uçakların Türkiye dışından, daha uzak mesafelerden gelmeleri gerektiği üzerinde duran Arat, sözleşmesiz bayi olmaması gerektiğini de vurguladı. Denetleme yapılmadığını, sözleşmelerin ilk izinden imzalandığını ve bir daha yenilenmediğini kaydeden Arat, “Devletteki eksiklik satılan ürünün kalitesinin bilinmemesidir. Testler laboratuvarda yapılmıyor. Akredite laboratuvar kurulması gerekiyor. Bölgeye ham gelen petrol test edilmeli ve bayilerden numune alarak tahlillerle denetlenmeli” dedi.