Lefkoşa-Girne yolu yenileme çalışmalarında işler durdu.
Kamyon sahipleri paralarını alamadıkları için işi bıraktılar, eylem yaptılar.
Zaten yol yenilemesi başladığından beridir yazıyoruz; O yolda keyfi bir çalışma var diye…
Keyfi çalışmanın nedeni belli oldu.
Çalışan, emek veren, harcama yapan eğer parasını alabiliyorsa, para zamanında verilebiliyorsa işler de yolunda gider.
Önceden neler olduğunu bilemesek de bazı sorunlar nedeniyle işlerin yavaş yürüdüğünü, zamanın iyi kullanılması halinde işlerin yarı zamanda bitirilebileceğini yazdık defalarca...
Başka sorunlar da vardır mutlaka ama kamyoncuların isyanı ve başlattıkları eylem sorunları gün yüzüne çıkarıyor, işlerin neden yavaş yürüdüğünü ispatlıyor…
Genelde Kıbrıs’ın kuzeyindeki işler, genellikle de yol yapımları Türkiye’de açılan ihaleler veya ihale açılmadan “oranın işini sana veriyorum, git yap” şeklinde ahbap işi/siyasi yapılan işler olduğu için yine Türkiye kanallarında gördüğümüz işlerle ilgili sorunlar da burada da görülür oldu.
Yolu yapan şirket veya şirketler taşeronlarla işi götürmeye çalışıyorlar…
İşin parasını alıyorlar veya almıyorlar ama çalıştırdıkları taşeronların veya güncel olduğu şekilde kamyoncuların paralarını da ödemiyorlar.
Bu tip iş ilişkileri ne yazık ki Türkiye’de olağan bir hal almış, bu olağan hali uygulayan şirketler de buralarda iş yapmaya kalkınca buralar da o ‘olağan iş durumunu’ yaşar hale gelmiş durumda…
***
Kamyon sahipleri kameralara konuşuyor, anlatıyorlar; “Şimdiye kadar müdür bizi güzel sözlerle oyaladı, bugün git yarın gel… Pazartesi çek vereceğim dedi, gittik müdür ortada yok. Şimdi şirket Türkiye’den tır getirdi. Onların ne vergileri, ne sigortaları, ne seyrüseferleri var… Bizim ailemiz var, paramızı veren yok. TC Karayolları kontrolörlüğünde gidiyor iş, onlar uzlaştırmaya çalışıyor ama paramızı alamıyoruz.”
Ulaştırma Bakanlığımızın bu konuda bir rolü var mı peki? ‘Yol inşaatı yürümüyor’ dediğimizde “kötü niyetli olmayın, yol yapılmıyor, neden yapmıyorsunuz, yol yapıyoruz neden yapıyorsunuz diye soruyorsunuz” açıklamasının dışında bir yaptırımı var mı?
Örneğin kamyoncuların sorunlarını çözebilecek yetkisi var mı? Yol inşaatını tekrar başlatıp erken zamanda bitirtebilecek otoritesi bulunur mu?
***
Söz konusu yolun yenilenmesi Şubat ayı sonlarında başlamış, birinci etabı 3 ayı aşkın bir zaman sonra bitirilebilmişti. Şimdi ikinci etap yapılmaya çalışılıyor, yanılmıyorsam bu çalışma başlayalı da üç ayı geçti. Ancak asfalt dökümü yarım kaldı. Ne zaman sorun ortadan kalkacak, kalkarsa yol yapımının ikinci etabı ne zaman bitecek, bu etaptan sonra üçüncü, dördüncü ve sonra da uzun etaplar olan beşinci, altıncı etaplar var.
Oldukça keyfi giden, çok sağlam olmadığı belli olan ve ikinci etapta yaşadığı sorunlar ortaya çıkan şirket, diğer etapları da yapabilecek, bitirebilecek mi, merak ediyorum.