İspanyada yine siyasi belirsizlik çıktı

İspanya'da erken seçimlerde, 6 ay önce yapılan seçimlere çok benzer bir sonuç çıktı

 

İspanya'da bugün yapılan erken genel seçimlerin sonuçlarına göre ülkedeki siyasi belirsizlik devam edecek.

Seçim Yüksek Kurulu'nun verdiği resmi rakamlara göre, açılan sandık sayılarının yüzde 72'sine gelindiğinde seçimlerin kazananı, iktidardaki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) oldu.

350 sandalyeli İspanya Meclisi'nde PP, 135 milletvekilliği elde ederek seçimden birinci parti çıktı. Geçen yıl 20 Aralık'taki seçimlerde çıkardığı 123 milletvekilliğini 135'e yükselten PP buna rağmen tek başına iktidara gelmek için gerekli olan çoğunluğu (176) yakalayamadı.

Erken genel seçimlerde tahminlerden farklı olarak çıkan tek sonuç ise ülkede solun kalesi olarak bilinen Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) bu özelliğini devam ettirmesi oldu. PSOE, ekonomik krizle ortaya çıkan radikal sol görüşlü "Podemos"un, mayıs ayında komünist görüşlü "Birleşik Sol" (IU) partisini yanına alarak kurduğu "UnidosPodemos" ittifakından daha çok oy alarak, seçimden ikinci büyük parti olarak çıkmayı başardı. Seçim sonuçlarına göre PSOE 89, UnidosPodemos da 72 milletvekilliği çıkardı.

Altı ay öncesine göre en büyük oy kaybını yaşayan siyasi parti ise liberal görüşlü Ciudadanos (C's) oldu. C's'nin 20 Aralık'ta 40 olan milletvekili sayısı bu kez 29'a düştü.

Bu arada geçen yıl 20 Aralık'taki sonuçlara göre bugünkü erken seçimlerin sonuçları analiz edildiğinde hükümet kurulması için farklı hiçbir durumun oluşmadığı görüldü. Seçimden birinci parti çıkan PP, milletvekili sayısını artırsa da bu partinin, PSOE'nin desteği olmadan hükümet kurma olasılığı bulunmuyor. PP, seçim kampanyası boyunca kendisinin öncülüğünde PSOE ve Ciudadanos'un katılımında "büyük bir koalisyon" kurmak istemişti.

20 Aralık seçimlerinde hükümet kurmayı deneyen tek parti PSOE ise bu seçimlerde oy oranını korudu ve UnidosPodemos'tan daha fazla milletvekiline sahip olmayı başardı. 20 Aralık sonrasında PSOE lideri PedroSanchez ve Ciudadanos anlaşsa da 1 başbakan yardımcılığı ile 6 bakanlık isteyen ve Katalonya'da bağımsızlık yanlısı referandum yapılmasını şart koşan Podemos ile müzakere masasına bile oturamamıştı. Soldaki gücünü koruyan PSOE'nin bu sonuçlardan sonra olası bir "sol koalisyon" için elindeki gücünü artırdığı görüşü hakim.

Açılan sandıkların yüzde 72'sine göre 350 sandalyeli Meclis'teki sandalye dağılımı şu şekilde oluştu:

PP 135, PSOE 89, UnidosPodemos 72, C's 29, Katalonya'da faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Catalunya Si partileri ittifakı 9, Katalonya Demokratik Yönelimi (CDC) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu 2, Kanarya Adaları'nda faaliyet gösteren Kanarya Koalisyonu ve Kanarya Milliyetçi Partisi ittifakı (CCA-PNC) 1.

20 Aralık seçimleri sonrası ise Meclisin dağılımı şöyle olmuştu: PP 123, PSOE 90, Podemos 90, C's 40, Diğerleri 28.

(AA)

Dünya Haberleri