Başbakan İrsen Küçük’ün ABD ziyaretini bir gün erken bitirerek ülkeye dönmesine neden olan iç siyasetteki sıcak gelişmeler yeni boyut kazanarak sürerken, ülke gündemi 28 Temmuz’da yapılması öngörülen erken genel seçim ile hükümete güvensizlik önergesine kilitlendi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün güvensizlik önergesinin görüşülmesi oyçokluğuyla kabul edilirken, gözler bundan sonraki sürece çevrildi.
Meclis Genel Kurulu’nun, 23 Mayıs Perşembe günkü birleşiminin gündeminde 28 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimle ilgili “Birleştirilmiş Cumhuriyet Meclisi Seçimlerin Yenilenmesine İlişkin Karar Tasarısı”nın üçüncü ve son görüşmesi yani oylanması da bulunuyor.
Erken seçimin 28 Temmuz’da yapılmasının kesinleşmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini ilan ederek süreci resmen başlatacak.
Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 12. maddesine göre Meclis Başkanı Hasan Bozer’in, 28 Temmuz’da erken genel seçim yapılmasının kabul edildiğine ilişkin kararı, kabulünden sonra 48 saat içinde Resmi Gazete’de yayımlatması ve ilan etmesi gerekiyor. İlan tarihi, yenilenmesi kararlaştırılan milletvekili seçimlerinin başlangıç günü olacak ve altmışıncı günden önceki ilk pazar günü de oy verilecek.
GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ DANIŞMA KURULU’NU BEKLİYOR
Hükümetin düşürülmesi için muhalefet partileri CTP, DP ve TDP yanında iktidardaki UBP’den ayrılan 8 milletvekilinin birlikte verdiği güvensizlik önergesinin ne zaman görüşüleceği ise Meclis Danışma Kurulu’nca belirlenecek.
Meclis İçtüzüğü’ne göre, Danışma Kurulu’nca saptanan günde Meclis özel gündemle toplanacak. Bu toplantıda güvensizlik önergesi üzerinde görüşme açılacak. Güvensizlik önergesi üzerinde yapılan genel görüşmeler bittikten sonra, aradan bir tam gün geçtikten sonra oylanacak.
Oylamanın yapılacağı gün ve özel gündem Danışma Kurulunca saptanacak. Oylama açık oyla yapılacak ve oylama sonucunda güvensizlik önergesi Meclisin üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilirse, Başkanlık, Bakanlar Kurulu’na karşı güvensizlik oyu verildiğini Genel Kurula bildirecek. Bu durumda, Başbakan, istifasını Cumhurbaşkanı’na sunacak.
Danışma Kurulu’nun ne zaman toplanacağı henüz kesinleşmedi.
Meclis Başkanı Hasan Bozer, yasa ve tüzükler çerçevesinde, makul sürede gerekenin yapılacağını söyledi.
HÜKÜMET AZINLIKTA
Öte yandan dün Ahmet Kaşif, Afet Özcafer, Hasan Taçoy, Ejder Aslanbaba, Ergün Serdaroğlu, İlkay Kamil, Türkay Tokel, Zorlu Töre’nin UBP’den istifalarını Meclis Başkanı’na sunmasıyla, UBP hükümeti Meclis’te 22 milletvekiline yani azınlığa düştü.
UBP’den ayrılan ve şu anda “bağımsız” konumda bulunan 8 milletvekilinin DP–Ulusal Güçler konseptli bir yapıda DP’ye katılması bekleniyor.
SON SEÇİM 2009’DAYDI
KKTC’de 5 yılda bir düzenlenen milletvekilliği genel seçimi son olarak 19 Nisan 2009’da yapılmıştı.
Meclis’te UBP 22, CTP 14, TDP 3, DP 2 milletvekiliyle temsil edilirken, 8 de bağımsız milletvekili var. CTP Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu’nun 7 Nisan’da yapılan ara seçimde Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet Meclisi’nde bir koltuk da boş bulunuyor.
Bazı partiler, erken seçim için milletvekili adaylarını belirlemeye yönelik çalışmalarını haftalar öncesinden başlattı ve adaylık başvuruları kabul ediyor.