Tufan Erhürman sosyal medya hesabından hükümet görüşmelerinde sundukları 7 ilkeyi paylaştı:
1. Pandemiyle mücadele eylem planı, Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan tüm siyasal partilerin, sağlık alanındaki paydaşların ve uzmanların katılımıyla oluşturulacak kriz masasının önerileri ışığında, dünyadaki (özellikle aşıyla ilgili) son gelişmeler ve uygulamalar dikkate alınarak hazırlanacaktır.
2. Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan tüm siyasal partilerin, emek ve iş dünyası örgütlerinin katılacağı bir kriz masası oluşturulacak ve düzenli biçimde toplanacak olan masa, ekonomik ve sosyal konularda hükumete danışma görüşleri sunacaktır.
Kriz masasının görüşleri de dikkate alınarak, hiç gecikmeksizin, turizm, yükseköğretim ve inşaat başta olmak üzere kritik sektörler için, bu sektörlerin krizden çıkış stratejisini belirleyen, ekonominin kendi ayakları üzerinde durması hedefine bağlı, 2021 yılı eylem planı hazırlanacak ve yürürlüğe koyulacaktır.
3. Yüksek Seçim Kurulu’nun öngörüleri de dikkate alınarak Seçim Yasası’nda gerekli değişiklikler yapılacaktır.
4. Kamuya her türlü istihdamda münhali ve fırsat eşitliğini koşul kabul edecek yasal değişiklikler yapılacaktır.
5. Kamuda, müdür mevkiinde üçlü kararname kaldırılacak, müsteşarlık mevkii için “siyasi müsteşar”- “idari müsteşar” ayrımı değerlendirilecektir.
6. Vatandaşlık ve beyaz kimlik ile ilgili düzenlemeler yapılacak ve bu konular hükumetin takdir yetkisi alanından çıkarılmak suretiyle ülke koşullarına uygun objektif kriterlere bağlanacaktır.
7. Hükumetin kurulmasından itibaren ilk bir hafta içinde ülkenin mali durumu şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşılacaktır.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman CTP’nin diğer siyasi partilerle yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğu ilkeler dizisini Haber Kıbrıs yayınında açıkladı.
Sağlıkta Kriz Masası
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’ndan bağımsız olarak, aşıyla ilgili gelişmeler takip edilerek, pandemiye yönelik mücadele eylem planın hazırlanması.
Ekonomide Kriz Masası
Turizm, yükseköğrenim ve inşaat başta olmak üzere, esnaf ve sanayi de dahil ekonomik krizden çıkış planlarının belirlenmesi
Seçim Yasası’nın güncellenmesi
Kamuya tüm istihdamlar (geçici-mevsimlik dahil) münhal ve fırsat eşitliği koşullarının bir yasa ile düzenlenmesi.
Kamu Reformda adım atılarak, ‘müdürlük’ makamının üçlü kararnameden çıkartılarak, siyasi atama olmaması. Müdürler, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atansın.
Yurttaşlık Yasası’nı ölçülebilir kriterlere bağlayalım.
Hükümet kurulduktan itibaren 10 gün içerisinde ‘Mali Tablo’nun şeffaflıkla açıklanması.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, siyasi partilerle görüşmelerinde sunulan ‘İlkeler Dizisi’ni açıkladı.
CTP’nin ilkeleri arasında, “Sağlık ve ekonomi alanların acilen eylem planı ortaya koyacak kriz masalarını kurulması, Seçim Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılması, kamuya her türlü istihdamda münhal koşullarının yasada düzenlenmesi, Kamu Reformu için adım atılması, müdürlük mevkiinin üçlü kararnameden çıkarılması, vatandaşlık ve beyaz kimlik yasalarının geçirilmesi, hükümet kurulduktan itibaren 1 hafta içerisinde çıksın mali tabloyu şeffaf bir şekilde kamu oyuna açıklanması bulunuyor.
Haber Kıbrıs’ta katıldığı programda ‘hükümet kurma çalışmaları’ çerçevesinde yapılan ilk tur görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Erhürman, yaşananların ‘halı altına süpürülmesiyle’, UBP Başkanlığı’nda bir hükümete sıcak bakmadığını vurguladı, Başbakanlığın, hükümeti kurma görevini alan partiye ait olduğunu söyledi.
“O hükümet gelince çok para gelir, de bu hükümet gelince az para gelir’ tartışmalarının zemini yok”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 5 partiyle 4 adımlı görüşme süreci gerçekleştirdiklerini belirtti.
Bunlardan birincisinin ‘erken seçim’ olduğunu belirten Erhürman, bunun da genel kabul gördüğünü söyledi.
Anayasal seçim takvimini hatırlatan Erhürman, ‘ara seçim’e değindi, Anayasa’nın işaret ettiği tarihi ortaya koyduklarını belirtti. Mali tabloya ilişkin bir çalışma yaptıklarını ve gittikleri partilerde bunu da ortaya koyduklarını kaydeden Erhürman, son hükümette Ersin Tatar’ın imzaladığı anlaşmaya göre, Türkiye’den gelmesi beklenen hibe 2.3 milyar TL’den, 782 milyon TL’nin geldiğini anımsattı.
Önümüzdeki yıl için 2,1 milyar TL kaynak öngörüldüğüne işaret eden Erhürman, “Bu bize gösteriyor ki, ‘O hükümet gelince çok para gelir, de bu hükümet gelince az para gelir’ tartışmalarının zemini yok” dedi.
“Kim hükümete gelecekse, bilecek ki çok temkinli olmak zorundadır” diyen Erhürman, bizi çok zor bir mali dönemin beklediğinin altını çizdi.
“Kritik bakanlıklara aday olmayacak teknokratları koyalım dedik”
Pandemi döneminde ‘istifa edin bir kriz hükümeti kuralım’ önerilerini anımsatan Erhürman, o dönemde bunun kabul edilmediğini, kriz üzerine kriz eklendiğini vurguladı. “Başta ne diyorsak yine aynısını söylüyoruz, gelin hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Kritik bakanlıklara aday olmayacak teknokratları koyalım” diyen Erhürman, partilere ilkelerle gittiklerini de kaydetti.
CTP’nin ilkeleri…
Partilere 8 madde ile gittiklerini aktaran Erhürman, ilkeleri de şöyle sıraladı:
“Sağlık alanında acilen eylem planı ortaya koyacak kriz masası, ekonomide kriz masası oluşturulması, seçim yasasında gerekli değişikliklerin yapılması, kamuya her türlü istihdamda münhal koşullarının yasada düzenlenmesi, Kamu Reformu için adım atılması, müdürlük mevkiinin üçlü kararnameden çıkarılması, vatandaşlık ve beyaz kimlik yasalarının geçirilmesi, hükümet kurulduktan itibaren 1 hafta içerisinde çıksın mali tabloyu şeffaf bir şekilde kamu oyuna açıklasın.”
“Başbakanlık hükümeti kurma görevini kim almışsa onundur”
Hükümeti kurma görevini kim alırsa ‘başbakanlık’ görevini de onun yürüteceğini söyleyen Erhürman, tüm partilerin bu ilkelere olumlu yaklaştığını, bazılarının eklemeler önerdiğini de açıkladı. Seçim için eylül 2021 tarihinde genel bir uzlaşı olduğunu belirten Erhürman, anayasal takvime göre Haziran 2021’de ara seçim ön görüldüğünü de anımsattı.
Erhürman, UBP ve HP’nin “temasların ardından yeniden görüşelim” mesajı verdiğini, DP’nin her durumda elini taşın altına koymaya hazır olduğunu, TDP’nin çok geniş tabanlı bir hükümette yer almayacağını, YDP’nin ise daha erken bir seçim öngördüğünü belirtti.
“UBP Başkanlığı’nda bir hükümete sıcak bakmam”
Şu anda demokratik teamül gereği hükümeti kurma görevinin kendilerinde olduğunu altını çizen Tufan Erhürman, yarın akşam Parti Meclisi’nin toplanacağını ve izlenimlerin paylaşılacağını, yol haritasını da Parti Meclisi’nin çizeceğini kaydetti. Erhürman, soru üzerine “UBP Başkanlığı’nda bir hükümete sıcak bakmadığını” da yineledi.
“Demokrasi yara aldı”
UBP’nin kurultay sürecinde ‘Sadece Başkan değil Başbakan seçiyoruz’ diyerek kendi kurultayını ülke meselesi haline getirdiğini hatırlatan Erhürman, Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı olduktan sonra imzaladığı istihdamları da hatırlattı.
“Memleketin zamanını çalmamak adına UBP’nin ilk ziyaretinde bizimle hiç zaman harcamayın dedim” diye konuşan Erhürman, tüm bu yaşananların bir kenara bırakılarak, UBP’nin hükümet kurma taleplerine olumlu yaklaşmalarının mümkün olmadığını belirtti.
Makul ve zamanın ruhuna uygun bir hükümet modeline ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Erhürman, yaşanılanların yaşanmamış gibi değerlendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.
“Kimse CTP’ye hepsini halını altına süpür de devam et diyemez” şeklinde konuşan Erhürman, yara alan demokrasiye işaret etti, memleketin 15 gün askıda tutulduğunu hatırlattı.
“Görevin yeniden Ersan Saner’e verilmesi hukuken mümkün”
“Benim görüşmem sırasında UBP’nin Başkanlığı şart olamaz, görev benim” diyen Erhürman, hükümet görüşmelerini 15 gün sürdürme niyeti olmadığını da belirtti, sürecin Pazartesi’ne kadar tamamlanabileceğini kaydetti. Erhürman, soru üzerine hukuken görevin yeniden Ersan Saner’e verilmesinin de mümkün olduğunu belirtti.