Sağlık sistemindeki tıkanıklığın önünü açacak 5 yasal değişiklikten bahsediliyor.
Bakanlar Kurulu gündemine de gelen söz konusu 5 yasayı görüşüp yasalaşmasını sağlamak için mecliste özel komite kurulması da gündemde…
Peki nedir bu 5 yasa?
Ne içeriyor?
Sağlık Bakanı Salih İzbul’dan aldığım özet bilgilere göre işte 5 yasa ve içerikleri:
• Genel Sağlık Sigortası Yasası:
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkesi ‘sağlık sigortası’ kapsamına alacak yasa Genel Sağlık Sigortası Dairesi’nin kurulmasını amaçlıyor. Yasa ile herkes sigorta kapsamında olacak.
• Döner Sermaye Yasası:
Devlet hastanelerinin döner sermayesini oluşturacak yasa… Bu yasa ile her hastanenin kendi bütçesi olacak. Kendi bütçesine sahip olacak hastaneler yönetim kurulları tarafından yönetilecek. Bir nevi özerk yapıların oluşmasını sağlayarak ‘hastane yönetimleri’ ile daha aktif yönetimin oluşması hedefleniyor.
• Hasta Hakları Yasası:
Kapsamlı olarak hasta haklarını düzenleyecek yasa çok fazla içeriğe ve hukuksal alana sahip olacak.
• Sağlık Çalışanları Yasası (Değişiklik):
Kamuda çalışan doktorların özelde çalışmalarıyla ilgili sorun bu yasada yapılacak değişiklikle çözülecek. Henüz içeriği net değil, tartışmaya açık… Ancak mesai saatlerinin düzenlenmesi-değiştirilmesi ya da full time part time gibi doktorların çalışma durumlarının yeniden kapsamlı şekilde düzenlenmesini içerecek.
• Özel Hastaneler Yasası (Değişiklik):
Özel hastanelerle ilgili düzenlemeleri içerecek. Genel Sağlık Sigortası’nın yasalaşması halinde 6 ay içinde özel hastaneleri de kapsayacak olması özel hastanelerin konumunun daha da güçlendirilmesini gerektirdiği için bu yasada da değişiklik yapılacak. Kamu, özel hastanelerden hizmet almaya başlayacağı için özel hastanelerin gerçek birer hastane gibi düzenlenmesi- denetlenmesi gerekecek. Bu yasa tüm bu konulara içerik sağlayacak.
----------------------------------------------------
siyaset notları...
• “İKİNCİ İŞ” GÜNDEM OLDU… Kamu Hizmeti Komisyonu’nun kamuda çalışan bir hekim hakkında verdiği “meslekten men” kararı, sağlıkta da diğer sektörlerde de ikinci iş konusunda büyük bir tartışmaya yol açtı… Hem sosyal paylaşım alanlarında, hem de sosyal medyada “ikinci iş” konusunda hararetli bir tartışma başladı. Dershanelerde çalışan devlet okulu öğretmenlerinden tutun da, kliniklerinde para kazanan kamu doktorlarına kadar hepsi sosyal medyanın konusu… Bakalım bu tartışmaya nereye varacak?
• YAPICI ELEŞTİRİNİN ÖNEMİ… Başbakan Kalyoncu’nun sağlık sorunları nedeniyle Başbakanlık’a Maliye Bakanı Birikim Özgür vekalet ediyor… Birikim Özgür’ün kimi siyasi duruşları nedeniyle bu duruma bozulanlar var… Hatta eleştirinin dozunu artıran kimi sendikacı dostların yorumlarını üzülerek okudum sosyal medyada… “Memlekette satılmadık kurum bırakmayacak” eleştirisi biraz ağır olmadı mı? Bu tarz yüklenmeler hem içerikten yoksun, hem yapıcı değil, hem de kimseye fayda sağlamayan cinsten… Yapıcı eleştirinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor, bu örnekle…
-----------------------------------------------------------
Kıbrıs’taki IŞİD (!)
Coğrafik olarak bakıldığında alakamızın olmaması zaten beklenemezdi.
Yanı başımızdaki savaş elbette bizi de etkileyecekti.
Tüm dünyanın tehdit olarak gördüğü radikal İslamcı örgüt IŞİD Kıbrıs’ı da kullanıyormuş…
Suriye’ye geçişte bir güzergah olarak adanın, hatta adanın kuzeyinin kullanılmasına şaşırmamak lazım…
Zira kuzey uluslar arası hukukun dışında…
Bu anlamda örgütün hareket kabiliyeti yüksek…
Binlerce asker var ama hepsi kışlalarında…
“Sahil güvenliği” yok denecek kadar az…
Ortadoğu politikalarını yakından izleyen Gazeteci Hüsnü Mahalli “Kıbrıs'a bir şey olmaz demeyin... Bunlar vaktiyle Türkiye ve Suriye içinde konuşuldu. Gelinen nokta ortada... TC'nin ve AKP'nin yanlış dış politikası umarım Kıbrıslı kardeşlerimizin başını ağrıtmaz.. Ama ağrıtacağını biliyoruz” diye konuşuyor…
Sevgili Gözde Bekir’in programına konuk olan Mahalli’nin iddiaları tüyler ürpertse de şaşırtmıyor:
• “Kıbrıs'ta son dönemde cami patlaması var. AK Parti iktidarı vesilesiyle İslami hareketlere hız kazandırıldı”
• “İddialı konuşuyorum. IŞİD gibi radikal İslamcı gruplar, Kıbrıs'ta şu ya da bu biçimde mutlaka çalışma içinde...”
• “Ta 2008'den bu yana Türkiye'den giden İslamcı çevrelerin Kıbrıs'ta örgütlenmeye başladığını gözlemlemiş ve söylemiştim” Hem İngiliz medyasında çıkan haberler hem de Hüsnü Mahalli’nin iddiaları ciddiye alınması gereken cinsten… Ancak adanın kuzeyindeki güvenlik güçlerinin böyle bir gündemi var mı? Emin değilim… Türkiye bile IŞİD belasını kendi elleriyle büyütmüşken, Kıbrıs’taki yapılanmadan kime ne?
Değil mi ama?
---------------------------------------------------------------
Fotoğraf “KKTC”yi özetleyen cinsten... Fotoğrafta kanser var, kural tanımazlık var, vurdumduymazlık var...
Tek bir karede “KKTC” var...