Türkolog, tarihçi ve araştırmacı gazeteci Dr. Nikolaos Stelya’nın Khora yayınlarından çıkan ikinci kitabı “İstenmeyen Bebek Kıbrıs Cumhuriyeti”, dün akşam tanıtıldı.
Lefkoşa’da, ara bölgede Ledra Palas Otel yanındaki Kıbrıs Toplum Medya Merkezi (CCMC)’de gerçekleşen tanıtıma, kitabın “fikir babası” Lefkoşa Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Profesör Andreas Sofokleus ve Khora Yayınevi yetkililerinden Baraka Aktivisti Münür Rahvancıoğlu da katıldı.
RAHVANCIOĞLU
Kitabın Türkçe baskısını Khora Yayınları olarak üstlendiklerini belirten Rahvancıoğlu “Kitabın İngilizceden çevirisini kimin yaptığı” sorusuna “ilginç olarak Türkçe yazılmıştır” cevabını verdiklerini söyledi.
Kitabın Türkiye’de de yayınlanmasını, Türkiye kamuoyuna Kıbrıs insanının geçmiş dönemlerdeki ruh halini yansıtması açısından önemli bulduklarını anlatan Rahvancıoğlu, kitabın Kıbrıs Türkleri açısından da “ezber bozucu” nitelikte olduğunu, Stelya’nın kendi tezlerini kabul ettirmeye çalışmak yerine bir “dünyalı” kimliğiyle soruna yaklaştığını anlattı.
STELYA
Kitabın yazarı Nikolaos Stelya da, Türkçe yaptığı konuşmasında, kitapta emeği bulunanlara teşekkür ederek, bu çalışmada ana çıkış noktasının, 1955-59 döneminde Kıbrıslı Türklerin EOKA tedhiş örgütünü nasıl ele aldıkları olduğunu söyledi.
Halkın Sesi, Bozkurt, Nacak, Hür Söz, İnkılapçı ve Halkın Sesi’nin İngilizce versiyonu olmak üzere 6 gazeteden yararlanıldığını anlatan Stelya, bunlarla işe başladıktan sonra, soğuk savaş döneminin başından sömürge döneminin sonuna kadar konuların yayıldığını anlattı.
“İSTENMEYEN BEBEK KIBRIS CUMHURİYETİ”
Kitap, 1955-59 döneminde EOKA’nın faaliyetleri, bu faaliyetlerin Kıbrıs Türk gazetelerinin sayfalarında nasıl yankı bulduğu ve bunun toplum üzerindeki etkilerini ele alıyor.
Ayrıca kitapta, EOKA’nın faaliyetlerinin yeni boyutlar kazanmasıyla Kıbrıs Türk toplumunun duruşunda ne gibi değişiklikler gözlemlendiği ile EOKA’nın sömürge karşıtı mücadelesinin Kıbrıs Türk toplumunun İngiliz Hükümetiyle olan ilişkilerini nasıl etkilediğine de yer verildi.
(tak)