Bu yıl ilk kez Kuzey Kıbrıs’ın ev sahipliğinde 20’nci yılına özel olarak ülkemizde yer alan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri festivalinin açılış gösterimine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Meral Akıncı, festivalin ilk kez ülkemizde yer almasının kadın ve kız çocuklarına dair sorunların aktarılmasında büyük önem taşıdığını belirterek hem festivali organize edenlere hem de ülkemizde gösterilmesi için girişimde bulunan Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı’na teşekkür etti.
Meral Akıncı konuşmasında kadınlara dair sorunların ülkemizde de halen göz ardı edilmekte olduğunu, henüz geçtiğimiz ay içerisinde 2 kadının cinayete uğradığını ve buna rağmen kadına yönelik şiddetin tali konu olarak görüldüğünü belirtti.
Meral Akıncı, Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) tarafından 1000 kişilik örneklemle yaptırdığı ankette her üç kadından birinin şiddet gördüğünü ve bu şiddetin din, dil, ırk, etkin köken, ekonomik sınıf ve eğitim durumuyla alakalı olmadığının bilimsel olarak ortaya koyulduğuna dikkat çekti. Bu sonuçlara rağmen halen daha kadına yönelik şiddeti sorun olarak görmeye direnenler olduğunu, halbuki bu sonuçların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yapılan anket sonuçları ile benzeşmekte olduğunu vurguladı.
Festivalde izlenecek filmlerin insan yaşamına dokunduğunu ve kadına yönelik yapılanların aslında dört bir yanımızda olduğunu belirten Meral Akıncı, Doğu Karadeniz dağlarında çekilmiş bir filmin sahnelerinde yer alan acıların ülkemizin farklı şehirlerinde ve en ücra köylerinde de yaşanmakta olduğunu söyledi. Meral Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yüzden film salonlarında izlediğimiz zorlukların karşısında hissettiklerimizin film salonlarında kalmasına müsade etmemeliyiz. Filmleri izlerken geliştirdiğimiz olumsuz duyguları üretken bir şekle dönüştürerek etrafımızdaki kadınların hayatlarına dokunmalıyız. Kadınların ikincil pozisyonunu ve uğradığı insan hakları ihlalinin neden var olduğunu sorgulayalım. Bu sorgulama devam ettikçe, bu anlayışa karşı çıkan ve inkar edenler bunu elbette göreceklerdir.
Festival boyunca izlenecek filmler bir cinsiyet sorunudur. Bu sorun örf, adet, gelenek ve töreler ile toplumda kabul görmekte ve bu toplumsal normlar zaman zaman en gelişmiş ülkelerde dahi yasalar önüne geçmektedir. Kısacası bu bir rejim ve sistem sorunudur, sorun politiktir.”
Meral Akıncı konuşmasını kendi yaşamında kahraman olduğunu unutan, hiç bilmeyen veya farkında olan tüm kadınlara ve bu kadınların farkında ve bilince olup aynı zamanda onlarla dayanışma içerisinde olan tüm erkeklere sevgi ve saygılarını sunarak tamamladı.
Konuşmasının ardından Meral Akıncı “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” filminin başrol oyuncusu Derya Alabora’ya Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin 20. Yıl Özel Ödülü ile KTEV adına plaket takdim etti.
Festival bu yıl ilk kez 20’nci yılına özel olarak Ankara programın ile birlikte ülkemizde film gösterimleri ve çeşitli etkinliklerle sinemaseverlerle buluşuyor. Organizasyonuna Cumhurbaşkanlığı’nın da katkı sağladığı ve 23 Mayıs’ta sona erecek festivalde tüm gösterimler ücretsiz ve halka açıktır.