Fotoğrafçı, araştırmacı, yazar Kadir Kaba'nın 1982'den beri Kıbrıs Türk fotoğrafçılığı üzerine sürdürdüğü araştırmalarının bir bölümüne yer verdiği "Kıbrıs Türk Basın Fotoğrafçılığı'nın Kökeni" adlı kitabı yayımlandı.
Londra ve Lefkoşa'da 40 yıl boyunca profesyonel fotoğrafçılık yapan, çeşitli gazetelerde ve dergilerde çalışan, birçok projede yer alan, üniversitelerde fotoğrafçılık dersleri veren, ulusal ve uluslararası fotoğraf sergilerinin küratörlüğünü yapan, seçici kurul üyeliklerinde bulunan, 1999'da Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nca Devlet Onur Ödülü'ne layık görülen Kadir Kaba; yeni kitabını, Kıbrıslı Türk gazeteciler ve basın fotoğrafçıları Cemal ve Sadi Toğan, Şinasi Başaran, Erdal Gökhan ve Bilbay Eminoğlu ile dönemin fotoğrafçılarına ithaf etti.
Cumhurbaşkanlığı'nın katkılarıyla Cypriot Photographer's Gallery tarafından bastırılan kitap, Işık Kitabevi, Galeri Kültür ve Deniz Plaza'da satışa sunulacak.
Dünyada ve Kıbrıs'ta basın fotoğrafçılığının tarihçesiyle ilgili bilgilerin de yer aldığı kitap, eski fotoğraflarla ve gazete kupürleriyle zenginleştirildi.
M. Necati Özkan, Cemal Toğan, Sadi Toğan, Şinasi Başaran, Erdal Gökhan ve Bilbay Eminoğlu'nun biyografilerinin bulunduğu "Kıbrıs Türk Basın Fotoğrafçılığı'nın Kökeni" kitabında, Kıbrıs Türk basınını fotoğraflarıyla besleyen kişi ve kuruluşların isimleri de yer alıyor.
Kadir Kaba, kitabının son sözünde, Kıbrıs Türk basın tarihinin bir bölümünü oluşturan kitabının yalnızca Kıbrıs Türk basın fotoğrafçılığının kökeniyle ilgili olduğunu, modern ve çağdaş döneme uzanmadığını ve bu konuyu da basın kuruluşlarına ve çağdaş basın mensuplarına görev bıraktığını ifade ediyor ve bu eksikliğin tamamlanacağına inanç belirtiyor.
(tak)