Telefonum arızalı mı? 29 yaşında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak meslek hayatına başlayan Operatör Doktor ve Başhekim Yardımcısı Hasan Birtan ‘adres kıbrıs’ın konuğu… “Bazı günler daha sakin geçiyor ve telefonumun hiç çalmadığını fark edince arızalı mı diye baktığım oluyor” diyen Dr. Birtan, 24 saatini anlattı
İlk by-pass ameliyatını yaptı; 2006 yılında KKTC’ye dönen ve bir ilki gerçekleştiren Doktor Hasan Birtan, henüz 29 yaşındayken ilk by-pass ameliyatını gerçekleştirerek bir ilke imza attı.
Birtan: “Her hastam bir roman”; Öyle çileli hayatlar var ki. Kalp damarının tıkanması için bir stres, bir travma olması lazım. Ve hepsinde de bu travma var. Hikâyelerini anlatıyorlar. Siz de yaşıyorsunuz. Her hastam bir hikâye, her hastam bir roman” dedi.
Devrim DEMİR
Gerektiğinde 24 saat uyumadan, hastalarını 48 saat yoğun bakımda takip eden, başarılı genç bir doktor.
Zor ve yorucu bir mesleği yapmasına rağmen bir o kadar da mütevazı. Öyle ki, abartısız kapısı herkese açık.
Ve en önemlisi... İyi doktorluğun en önemli anahtarı kabul edilen ‘empati’yi (kendinizi karşınızdakinin yerine koyabilmek) başarabilen hekimlerden.
KKTC’de ilk by-pass ameliyatı yapan Operatör Doktor Hasan Birtan, hastalarının sayısını artık kendisi bile hatırlamıyor.
17 saat ameliyat yapmışlığı olan başarılı bir hekim... Öldü dedikleri vakanın yeniden hayata dönüşüne tanık olan bir doktor.
Mesleğini seçmesine en büyük neden ise 1997 yılında çok sevdiği dedesini geçirdiği kalp ameliyatı sonrası kaybetmesi neden oldu.
42 yaşındaki Başhekim Yardımcısı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Hasan Birtan, ‘adres kıbrıs ‘ okurlarına mesleğinin zorluklarını, geçirdiği 24 saati anlattı.
“TELEFONUM ÇALMADIĞI ZAMAN ARIZALI MI DİYE BAKTIĞIM OLUYOR”
“Cep telefonumu asla kapatamam, tek kapatabildiğim an uçağa bindiğim zaman” sözlerini kullanan başarılı Kalp doktoru Hasan Birtan, 2006 yılından bu yana Lefkoşa Devlet Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde sayısız hastasına şifa dağıtan bir doktor.
Aynı zamanda Başhekim Yardımcılığını da yürüten Birtan, iş yoğunluğu nedeniyle iki minik kızına yeterli zaman ayıramadığı için sitem ediyor.
Başarılı genç doktor, hastaları ile olduğu kadar hasta yakınları ile de bire bir temas halinde.
Birtan, “Her hasta beni arama ihtiyacı hissediyor. Hasta kadar, yakını da aynı şekilde saat mevhumu olmadan arayabiliyor. Bu durum beni asla rahatsız etmiyor, aksine hastama ve ailesine verdiğim güven ve samimiyet beni mutlu ediyor. Bazı günler daha sakin geçiyor ve telefonumun hiç çalmadığını fark edince arızalı mı diye baktığım oluyor” dedi.
29 YAŞINDA İLK AMELİYATI... HASTANIN AMELİYATTAN KAÇIŞI...
Tıp Fakültesi’nde daha öğrenciyken çok sevdiği dedesini kalp ameliyatı sonrası kaybeden ve bu durumdan çok etkilenen Birtan, Kalp ve Damar Cerrahisi Doktoru olmaya karar verdi.
2006 yılında mezun olduktan sonra ülkeye dönen ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde mesleğine başlayan Hasan Birtan, meslek aşkını ve ilk hastasını anlattı;
“Mesleğe başladığımda evli değildim. İlk dönemler mesleğin de getirdiği heyecan ile 7/24 hastanede ameliyatlarını yaptığımız hastalarımızla yatıp kalkıyorduk. KKTC’de ilk kez by-pass ameliyatı yapılacak dendiğinde KKTC’nin uzaya çıkması gibi bir durum söz konusuydu çünkü bu ameliyatlar yurt dışında yapılmaktaydı. İlk by-pass ameliyatı için KVC ekibi olarak kolları sıvadık. Daha 29 yaşındayım, hastam ise 70 yaşında. Beni görünce ‘canımı çoluk çocuğa emanet edemem’ diyerek ameliyat olmayı reddetti. Sağlık Bakanlığı’na giderek benim doktor olduğumu öğrenince fikri değişti ve ameliyat olmayı kabul etti. Başarılı bir ameliyat yaparak KKTC’de ilk by-pass ameliyatını gerçekleştirmiş olduk. Bu ameliyatın ardından meslektaşlarım Operatör Doktor Ozan Emiroğlu ve Operatör Doktor Mehmet Arıkbuka ile beraber 2006-2007 yılları arasında bu güveni kazanarak bu günlere ekibimize katılanlarla devam ediyoruz.”
“EN UZUN AMELİYATIM 17 SAAT… ÖLDÜ DEDİĞİMİZ BİR VAKAYDI…”
Ne kadar çok ameliyat yapmış olursanız olun, bu hiçbir zaman alışamayacağınız bir durum sözlerini kullanan Doktor Hasan Birtan, “O anda başka bir kişinin hayatının sizin ellerinizde olması değişik ve karmaşık bir duygu. Kalbi elinize aldığınızda aklınıza gelen tek şey o hasta için elinizden gelenin en iyisini yapma isteği...”
En uzun ameliyatının 17 saat sürdüğünü ve öldü dedikleri vakanın yeniden hayata dönüşünü anlatan Birtan, stresin sadece ameliyat odasında olmadığını, bir de kapı arkasında bekleyen ailelere verilecek cevapların da olduğunu söyledi.
“HER HASTAM BİR ROMAN”
Birçok meslekte mesai bittiğinde mesleğin unutulduğunu kaydeden Birtan, Doktorların 7/24 mesleği olduğunu vurguladı.
“Böyle bir meslekte duygu durumunu tahmin edin. Ben kalp ameliyatı yapıyorum. Hem hastanın her şeyi bize emanet, hem de benim yetiştireceğim kişiye emanet. Burada hastalar size sadece kalp ameliyatı olmak için gelmiyor. Kalp damarlarının niye tıkandığını anlatmaya başlıyorlar. Öyle çileli hayatlar var ki. Kalp damarının tıkanması için bir stres, bir travma olması lazım. Ve hepsinde de bu travma var. Hikâyelerini anlatıyorlar. Siz de yaşıyorsunuz. Her hastam bir hikâye, her hastam bir roman” diye anlatıyor Dr. Birtan…
“BİR DAHA DÜNYAYA GELSEM YİNE KALP DOKTORU OLURDUM”
13 yıldır ailesinden, çocuklarından zaman çalarak hastalarına kaliteli bir hayat sunmak için canla başla çalışan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Hasan Birtan, yeniden meslek seçme şansı, yeniden dünyaya gelme hakkı olsa yine aynı mesleği hiç düşünmeden seçerek yapacağını söyledi.