Kamu-Sen, Özgür ile “Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni görüştü

Özgür: “sosyal adalet konusunda hassasız... Mağduriyetleri gidermeyi önemsiyoruz”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür ile bugün Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüştü.

Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleşen görüşmede, Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, hükümetin ekonomi politikalarını ağır bir dille eleştirip, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının maaş ve intibaklarını düzenleyen yasa önerisinin 5 aydır komitede bekletildiğine dikkat çekti. Özkardaş, yasa önerisinin bekletilmesi gerekçesiyle yarın yapılacak greve destek vereceklerini söyledi.

Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür ise hükümet programına değindi ve mali politikalarla ilgili bazı maddeleri okudu. “Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi”nin komitenin gündeminde olduğunu kaydeden Özgür, sosyal adalet konusunda hassas olduklarını ve bu anlamda mağduriyetleri gidermeyi önemsediklerini ifade etti.

ÖZGÜR: “KÜRESEL DÜZEYDE ÖNEMLİ RİSK VE KIRILGANLIKLAR VAR”

Birikim Özgür, Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonu’nda gerçekleştirilen görüşmede yaptığı konuşmada, 2008 Küresel Finans Krizi’nin ardından dünya ekonomisinde yaşanan toparlanmaya rağmen, uzmanların hâlâ küresel düzeyde önemli risk ve kırılganlıkların varlığından söz ettiklerini söyledi.

Özgür, tüm CTP-BG ve DP-UG milletvekillerinin oldukça iddialı bir temel vizyona dayandırılmış Hükümet Programı’na güvenoyu verdiğini ve halen bu güvenoyuyla hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Birikim Özgür, şöyle devam etti:“Elbette herkesin tüm bu çalışmalara ilişkin kendi siyasi görüşüne ve bakış açısına bağlı olarak hükümeti denetleme ve yanlışlarını eleştirme hakkı bakidir. Ancak hükümetin, kurulduğu aşamada programında yer verdiği kamu bütçesinde gelir gider dengesinin kurulması temel hedefinden ve bu öngörü doğrultusunda taahhüt ettiği ilkesel duruştan geri adım atması, kuşkusuz siyasi iradenin farklılaşması anlamına gelecektir. Mali disiplini sağlamak, harcamalarında verimliliği temel almak ve kamu açıklarını kontrol ederek azaltmak, bir devlet politikası olarak hükümet programında yer alıyor. Bu politika, hükümet görevini sürdürdüğüne ve programını değiştirmediğine göre halen yürürlüktedir”

Özelleştirme Yasası’ndan kaynaklanan sıkıntıların aşılması için önerileri dinlemek ve siyasi etik çerçevesinde gerekli çalışmaları yürütmenin komitelerinin görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Özgür, Kamu-Sen’in randevu talebine konu olan “Özelleştirme Değişiklik Yasa Önerisi”nin komitelerinin gündeminde olduğunu kaydetti.

Sosyal adalet konusunda hassas olduklarını ve bu anlamda mağduriyetleri gidermeyi önemsediklerini ifade eden Özgür, Yasa Önerisi’nin mali boyutlarıyla ilgili hükümet yetkilileriyle istişare edeceklerini söyledi.

Özgür, komitelerini sosyal sürecin sekteye uğramaması, önerinin hiçbir biçimde hasıraltı edilmemesi adına şeffaflıkla üzerine düşeni yapacağını ve en kısa zamanda öneriyi görüşeceğini vurguladı. Özgür, “Sosyal süreci ağır tahribata uğratan bu gibi yaklaşımların söz konusu yasadan etkilenen 336 çalışana olumsuz biçimde yansımaması adına, biz siyasi olgunlukla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

ÖZKARDAŞ: “FATURAYI SADECE EMEKÇİLERDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da, Birikim Özgür’ün okuduğu metinden hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Sadece emekçinin üzerinden tasarruf yapılmak istendiği anlamını çıkardığını savunan Özkardaş, “Bu çok uzun konuşmanız, bende büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Çünkü bu uzun metnin içerisinde, ne ülkede yaşanan yolsuzluklara, ne vergi kaçakçılığına, ne her gün yapılan müdür müsteşar atamalarına, ne de rotasyona tabi tutulan bakanlık değiştirmelerine değinmediniz” dedi.

Özkardaş şöyle devam etti: “Sizin yazınızın içeriğinde 2008’de başlayan krizden bahsediyorsunuz. Bu krizin ülkeye yansımalarından ve aşılması için de bir takım fedakarlıklardan, bütçenin dengelenmesinden, giderlerin azaltılmasından ve gelirlerin arttırılmasından bahsediyorsunuz. Bir ülkede 5 yüz milyon dolar vergi kaçakçılığı varken ve bunlar belgelenmişken, siz bir ülkede faturayı sadece emekçilerden çıkarmaya çalışırsanız bu ülkede siyasiler tarafından batırılan ve birilerine peşkeş çekilen KTHY mağdurlarının ki bu insanlar çadırdayken muhalefette ve bizimleydiniz. Bugün diyorsunuz ki bunu yapmak mümkün değil çünkü, kriz var benim anladığım budur.”

Özkardaş, ülkede her gün soygun, yolsuzluk, müdür müsteşar atamaları, bakanlık değişiklikleri, münhalsız istihdamlar ve vergi kaçakçılığı yapıldığını ileri sürerek, bunlardan dolayı kimseye hesap sorulmadığını savundu.

Mehmet Özkardaş, artık sendikaların akılarını başlarına toplayıp, ülkedeki her konuda birlik içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Özkardaş, yarın yapılacak greve sendika olarak tam destek vereceklerini de söyleyerek, bundan sonra da birlik olup, bu eylemleri sürdüreceklerini kaydetti.

(tak)

Haberler Haberleri