Karaburun Mutfağından Lezzetler

Karaburun Mutfağından Lezzetler

 

Zekai ALTAN


Her ülkenin her bölgesinin farklı lezzetleri vardır. Lezzetler ve kültürler kendi aralarında farklılıkları ve benzerlikleri de taşırlar. Karaburun Ege’de İzmir’e yaklaşık olarak yanılmıyorsam bir  iki saat uzaklıkta.  Bu bölgede agro turizm ile ilgili araştırma ve inceleme yapmıştım. Bana çok ilginç gelmişti. Gelenekleri halen yaşatan köyler vardır. Özellikle Boynak ve Küçükbahçe köy halkı bu gelenekleri yaşatmaya çalışanlar.  Birçok yiyeceği imece usulü yapıyorlar. Bizim peksemet dediğimiz kurutulmuş ve fırınlanmış ekmeğe orada pesmet derler. Ama yöntem aynı. Agro turizm konusundaki çalışmalarımda bu bölgenin envanterini de çıkartmaya çalıştım. Oradaki pansiyon işletmecilerine de yardımcı olmaya yönelik çalışmalar da yaptım. Hatta çok ilginç bir anım oldu. Araştırma yapmak için gittiğim  Karaburun’da Agro turizm kooperatifi başkanı Zehra hanım ve daha sonra ilşkilerimiz aile dostluğuna dönüşen Mehtap ve Ali ile birlikte zaman geçirdik. Kısa bir süre sonra araştırma yerine burada kısa eğitimler vermeye başladım. Çok güzel gün ve anılar. Bölgenin coğrafyasını, flora ve faunasını, mutfağını ve gelenekleri gibi envanter ve bunların değerlendirmesine yönelik çalışmalar yaparken aniden beni sözcü seçtiler ve Karaburun Belediye Başkanı’na bir heyet olarak gittik. Ve belediye başkanına kırsal alan kalkınmasında sürdürülebilir turizm modelini anlattık. Açıklama yaptık. Sorunları ve çözüm önerilerini de anlattık. Bu benim için çok önemli bir anı. Karaburun kültüründe ve mutfağında da o geleneksel tatlar ve gelenekler halen yaşıyor. Tümü de agro turizmde birer ürün. Gelelim mutfağına.

KARABURUN MUTFAĞI

Mehtap ve Şükran ile Karaburun  mutfağını yaptık. Karaburun mutfağında genelde sabah kahvaltısında karabaş out reçeli en önemli ürünleri. Agro turizm sayesinde bu reçel aranır oldu. Reçel, tereyağı, siyah zeytin ve yöreye özgü kopinastı türü peynir çeşitleri kahvaltının lezzetini veren yiyecekler. Bir de kabak çiçeği dalangısı. Dalangı bizim bildiğimiz Kıbrıs mutfağındaki lalangıdır. Lalangı bir pişirme yöntemidir. Bu yönemle farklı sebze ve etleri pişirebilirsiniz. Örneğin enginar lalangı veya tavşan lalangı gibi. Karaburun’da dalangı derler.

KABAK ÇIÇEĞI DALANGISI

Toplanan kabak çiçekleri iyice yıkanır. Diğer taraftan da normal mayasız hamur hazırlanır. Biraz gevşek olacak şekilde... Kabak çiçekleri hamura belenir ve sonra da tavaya konan yağ içerisinde kızartıldıktan sonra yenir. Yaz mevsiminde sabah kahvaltısında yenir.

MÜCVER

Mücverin ana malzemesi kabaktır. Diğer malzemeleri ise yumurta, un, soğan, maydanoz ve karabiberdir. Dereotu da ilave edilebilir. Un ile yumurta kıvam alana kadar karıştırılır. Doğranmış kabaklar rendelenir. Rendelenmiş kabakların içerisine karabiber ve diğer baharatlar ilave edilerek karıştırılır. Tavaya konan sıvı içerisine karışımdan bir çorba kaşığı alınıp her iki tarafı kızartılır. Bu yöntemle tüm malzeme kaşıklarla alınıp tek tek kızartılır ve nefis hafif bir tat olarak damağınızda kalır. 

BAYRAM ÇÖREĞI

Geleneksel bir çörek veya ekmek diyebiliriz. Genelde bayramlarda yapılır. Yapılışı ekmek malzemesi. Ancak bu ekmek büyük olur. Sini içerisinde pişirilir. Üzerine de badem yani Kıbıs dilinde bilinen ve söylenen padem ile çörek otu yani garaçocco ile süslenerek pişirilir.  Evet bu da Karaburun mutfağından tatlar. Mehtap ve Şükran gerçekten Karaburun lezzetlerini tanıtabildiler.

Dergiler Haberleri