Başbakanlık Müsteşarı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Suriye kaynaklı petrol sızıntısı konusunda bugün itibarıyla kriz masasının görevini tamamladığını, bundan sonra sürecin Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından takip edileceğini açıkladı.
Suriye kaynaklı petrol sızıntısı ile ilgili son gelişmeler bugün kriz komitesinin Turizm ve Çevre Bakanlığı’nda yer alan toplantısında değerlendirildi. Toplantı sonrasında Başbakanlık Müsteşarı, Kriz Yönetimi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ve Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun açıklama yaptı.
“Herhangi bir kirliliğe rastlanmadı”
Amcaoğlu, Suriye kaynaklı petrol sızıntısıyla ilgili 30 Ağustos Pazartesi akşamı bir kriz komitesi oluşturduklarını anlatarak, komitede yer alan kişilerle çok yoğun çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.
Bu süreçte yapılanları özetleyen Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kıyı emniyeti konusunda geldiği noktayı takdirle izlediklerini dile getirerek, insansız hava araçlarının kendilerine büyük katkı yaptığını aktardı.
Yapılan tüm ihbarların değerlendirildiğini ve ihbarların tamamına yakının yerinde gözlemlendiğini ifade eden Amcaoğlu, herhangi bir kirliliğe rastlanmadığını belirtti.
Dün yapılan tespitte nohut büyüklüğünde katılaşmış, özelliğini yitirmiş birikintiler tespit edildiğini dile getiren Amcaoğlu, bunların rüzgarın yönüyle İskenderun Hatay’a doğru hareket halinde olduğunu söyledi.
“Süreci turizm ve çevre bakanlığı takip edecek”
Uzmanlardan alınan bilgilere göre sızıntının önemli bir kısmının ağırlaşarak dibe çöktüğü, bir kısmının buharlaşıp uçtuğunu kaydeden Amcaoğlu, bugün yapılan toplantıda, artık sürecin özellikle Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın takip edeceği sonucuna ulaştıklarını bildirdi.
Herhangi bir tehlike ihbar edilmesi halinde tekrar kriz masasının oluşturulabileceğine vurgu yapan Amcaoğlu, bugün itibarıyla kriz masasının görevini tamamladığını, bundan sonra sürecin Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından takip edileceğini yineledi.
“Acil bir eylem planı oluşturulması için bakanlık görevlendirildi”
Bundan sonra ciddi çalışmalar ortaya koymak gerektiğinin altını çizen Müsteşar Amcaoğlu, acil bir eylem planının oluşturulması için Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın görevlendirildiğini açıkladı.
Bunun yanı sıra Kıyı Emniyeti ile birlikte Avrupa Birliği’ne sunulan projenin, bu yılki görüşmelerde tekrar gündeme getirilerek, hızlı şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Amcaoğlu, Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti gibi kuruluşların güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Devlet Laboratuvarı’nın yanması nedeniyle ülkede analizlerle ilgili sıkıntı yaşandığını belirten Amcaoğlu, analizler konusunda gerekirse ülkedeki üniversitelerden destek alınabileceğini, ihtiyaç olması halinde Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen yetkililerin de kendilerine yardımcı olabileceğini söylediğini belirtti.
“Ciddi hazırlık gerek”
Bu süreçte kriz komitesinde yer alan tüm taraflara teşekkür eden Amcaoğlu, bu tip olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti. Bu olaylara karşı ciddi bir hazırlık gerektiğini ifade eden Amcaoğlu, bundan sonraki süreci takip edeceklerini de bildirdi.
Coşkun teşekkür etti
Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da, bu süreçte destekleri nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’ne, Hüseyin Amcaoğlu’na ve ülkedeki yetkililere teşekkür etti.
Coşkun, vatandaşların gönül rahatlığıyla denize girip, balık avlayabileceğini toplantıdan çıkan sonucun bu olduğunu kaydetti.