Kıbrıs müzakerelerinde en iyi senaryonun, 30-31 Ekim’deki üçlü görüşmede bir yol haritası çıkartılması olduğu, ancak diplomatlar; o kadar görüş birliğine ulaşılabilmesi için liderlerin bundan sonraki görüşmelerinde bir mucize olması gerektiğini düşündüğünden, bu yöndeki beklentilerin düşük olduğu haber verildi.
Haftalık Kathimerini; “BM Ön Anlaşma İstiyor... Filolar Kıbrıs Etrafında” başlığıyla yansıttığı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs (Güney) Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bir sonraki ortak görüşmelerinin, 30-31 Ekim’de New York’a 18.5 kilometre uzaklıktaki Long Island’daki “Greentree Estates” isimli lüks villada gerçekleşeceğini yazdı.
Gazete, bu konuda Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın açıklamalarının ötesinde BM’den hiçbir resmi açıklama olmadığına işaret etti.
Gazeteye göre detaylar, Eroğlu-Hristofyas yoğunlaştırılmış müzakereleri tamamlanıp,-Downer ve grubunun olmasını beklediği gibi-bir ilke pazarlığı (al-ver) olup olmayacağına ve New York’ta verimli bir görüşme olmasına olanak tanıyabilecek görüş birliklerine varılıp varılmadığının belirleneceği 21 Ekim civarlarında netleşecek. Yani, beklentiler düşük olsa da 21 Ekim’e kadar yapılacak 5 liderler görüşmesi çok şeyi belirleyecek.
İYİMSER SENARYO, REFERANDUMA KADAR YOL HARİTASININ BELİRLENMESİ
BM için en iyimser senaryonun; bütün müzakere başlıklarında önemli görüş birlikleri olduğunun doğrulanması, belki Greentree’de iki liderin referandumlara kadar izlenecek ve ilk durağı uluslararası konferans ve nihai bir al-ver olacak bir yol haritası belirlemesi olduğunu kaydeden gazete özetle şunları yazdı:
“Ancak mevcut şartlarda ve bütün oyuncuların değerlendirmesine göre bugün böyle bir senaryo, gerçek dışı görünüyor. Diplomatik bir kaynak, ‘Böyle görüş birliklerine ulaşabilmemiz için Eroğlu-Hristofyas görüşmelerinde mucize olması gerek’ dedi.
Aynı zamanda, müzakere prosedüründe çıkmazın teyit edileceği de imkânsız görülüyor. İki lider arasındaki müzakerelerde kaydedilen (veya kaydedilmeyen) ilerlemenin ötesinde Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı devralacağı 1 Temmuz 2012’ye kadar bir anlaşmaya varılmasını zorlaştıran başka parametreler de var.
Mevcut şartlar altında Genel Sekreter’in Greentree’deki üçlü görüşmedeki ilk hedefi, Ocak 2010’daki Kıbrıs ziyareti sırasında Talat ve Hristofyas arasında başaramadığı şeyi başarmak olacak gibi görünüyor. Bir diplomat ‘37 aylık müzakerelerde başarılanları kaybetmeyi ve iki tarafın yine baştan başlamasını ne Genel Sekreter, ne İngilizler ne de Amerikalılar istiyor’ dedi.