Bir okurumuzun bize ve Kayıplar Komitesi’ne 10 Haziran 2014 tarihinde Minareliköy’de (Neahorgo Kitrea) göstermiş olduğu bir alanda kalıntıları bulunan “kayıp” Mihalis Katsuris, geçtiğimiz haftasonu Latça’da ailesi tarafından düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi.
“Kayıp” Mihalis Katsuris yerine ailesine daha önce yanlış kalıntılar verilmiş, bizim göstermiş olduğumuz noktadan çıkarılan “kayıp” kalıntıları DNA’ya gönderilince, Katsuris’in ailesine iade edilen kemiklerin ona ait olmadığı ortaya çıkmış, bunun üzerine Genetik Enstitüsü aileden özür dilemişti…
Minareliköy’de bize bu alanı göstermiş olan okurumuza sonsuz teşekkürler ederken, “kayıp” Mihalis Katsuris’in ailesinin de acısını paylaşıyoruz…
10 Haziran 2014 tarihinde Minareliköy’e okurumuz ve Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum yetkilileriyle birlikte gitmiştik ve o günlerde bu sayfalarda şöyle yazmıştık:
“Minareliköy’e varıyoruz ve okurum bize cami yakınlarındaki olası gömü yerini gösteriyor…
Okurumun evi ve mandraları buradaymış 1963’e kadar fakat Kıbrıslıtürkler 1963’te köyü terketmek zorunda bırakılınca, zaman içinde evleri yıkılmış – evin kalıntılarını görebiliyoruz…
74 sonrası buraya ev yapmayı düşünmüş…
“Ancak askeri bölgeye yakın olduğu için vazgeçtim” diyor.
“Ayrıca camiye de çok yakındı ancak burayı temizletmiştik. Burası temizletilirken ben köyde değildim ama babam köydeydi. Daha sonra babam bana bir ayak kemiği bulduklarını söyledi. Bu köyden A… isimli şahsın buraya gömülmüş olduğunu bana söyleyen babamdı… Mandranın alçak duvarcığı vardı burada, duvarın iç kısmına gömülmüş… Buradaki bu beş-altı metrelik alanı kazabilirsiniz… Onu buradan alıp götürdüler mi bilemem ama en azından bakabilirsiniz…”
Burasının fotoğraflarını çekip koordinatlarını alıyoruz ve sonra da Değirmenlik köyüne gidiyoruz…”
Kayıplar Komitesi bir süre sonra bu alanda kazı başlatmış ve okurumuzun tarif etmiş olduğu gibi, bir “kayıp”tan geride kalanlara ulaşmıştı.
Bu “kayıp” şahsın, DNA testleri sonucunda Mihalis Katsuris olduğu anlaşılmıştı.
1905 doğumlu olan Minareliköylü Mihalis Katsuris, 21 Ağustos 1974’te köyünde “kayıp” edildiği zaman 69 yaşında idi…
Yaslı ailesinin acısını paylaşırken, Kayıplar Komitesi yetkililerine de göstermiş olduğumuz alanda kazı yapma kararı alarak Katsuris’ten geride kalanlara ulaştığı için teşekkür ederiz. Okurumuza da bu insani yardımı için minnettarlığımızı bir kez daha bu sayfalardan belirtmek istiyoruz…
Onun sayesinde bir “kayıp” ailesinin acısı daha hafifletilmiş oluyor…
---------------------------
*** KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…
ELDİK kampında yeni kazılar…
Kayıplar Komitesi’nin adamızın kuzeyinde ve güneyinde kesintisiz biçimde yürütmekte olduğu kazılara devam ediliyor.
Kermiya yöresindeki askeri bölgede, eski ELDİK (Yunan Alayı) kampında yeni bir kazıya başlanırken, Mia Milya’da da (Haspolat) yeni bir kazı başlatılmış bulunuyor.
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, Aşşa’da (Paşaköy) başlatılmış olan kazılar sürdürülürken, Vadili’de de bir kuyu kazısı devam ediyor.
Akdeniz’de (Aya İrini) iki “kayıp” Kıbrıslıtürk’ün gömü yerinin aranmakta olduğu kazı devam ederken, Galatya gölünde de kazılar sürdürülüyor.
Bir okurumuzun göstermiş olduğu ve iki “kayıp”tan geride kalanlara ulaşılan St. Hilarion askeri bölgesindeki bir gamini ve çevresindeki kazı da sürdürülüyor.
Kayıplar Komitesi’nin yürüttüğü bir diğer kazı Balabayıs’ta devam ederken, Kıbrıs’ın güneyinde 1963 “kaybı” bir Kıbrıslıtürk’ten geride kalanların aranmakta olduğu Vrisulles’teki kazı ise sona yaklaşıyor…
Kayıplar Komitesi kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz.