“Kayıp” Özel Reşat Kansoy, Cuma günü toprağa verilecek… (1)

Sevgül Uludağ

 

18 Nisan 1964’te Lefkoşa’dan Leymosun’a gitmek üzere yola çıkan ve bazı Kıbrıslırumlar tarafından yoldan alınarak “kayıp” edilen Özel Reşat Kansoy’dan geride kalanlar, 11 Aralık 2015 Cuma günü saat 10.00’da düzenlenecek askeri törenle, Lefkoşa Şehitliği’ne ailesi ve sevenleri tarafından defnedilecek.
Bayar Hüseyin Piskobulu ve Erol İsmail’le birlikte 18 Nisan 1964’te “kayıp” edilen Özel Reşat Kansoy için düzenlenecek cenaze namazı ardından askeri törenle Lefkoşa mezarlığındaki Lefkoşa Şehitliği’ne defnedilecek. Bu üç “kayıp” Kıbrıslıtürk’ten geride kalanlar Kayıplar Komitesi tarafından Maşera ormanında yürütülen kazılarda bulunarak DNA testleri ile kimlik tespitleri yapılmıştı… “Kayıp” Bayar Hüseyin Piskobulu ve “kayıp” Erol İsmail’den geride kalanlar daha önce aileleri tarafından defnedilmişti…

MEHMET BARIŞSEVER’İN ARAŞTIRMASI
Özel Reşat Kansoy’un yakın akrabalarından Mehmet Barışsever, bu “kayıp” akrabası için yürüttüğü araştırmaları geçmişte basında, şimdi de FACEBOOK’ta tekrar yayımladı… Mehmet Barışsever, Özel Reşat Kansoy için şöyle yazıyor:
“Özel Reşat Kansoy, anneannemin annesi Zehra nenemizin kardeşi Hasan Bayram’ın torunuydu… Özel Reşat Kansoy 1936 yılında Limasol kazasına bağlı Bladanisya (Çamlıca) köyünde doğmuş, 18 Nisan 1964, Cumartesi günü Lefkoşa çıkışındaki barikatta alınıp götürülmüş ve o günden sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştır…
Halkın Sesi ve Köylü gazetelerinin arşivinden, Özel Reşat Kansoy’un isminin geçtiği toplayabildiğim bilgiler aşağıdadır:

26 Şubat 1954 tarihli Halkın Sesi’nde Lefkoşa’da yapılan Evkafla ilgili toplantıyı yorumluyordu. Bazen gazetenin Leymosun muhabiri olarak haber geçtiğini veya olayları yorumladığını da gördüm.

16 Ekim 1953 - Halkın Sesi: Büyüklerimize uzanan diller. Rumları eleştiriyor. Namık Kemal Mahallesi çerçevesinde…

8 Ocak 1954 - Halkın Sesi: Şaşırıyoruz. Siyasi Yorum: Mısır Cumhurbaşkanı General Necip, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını desteklemiş. Bunu eleştiriyor.

14 Şubat 1954 - Halkın Sesi: Acaba Neden? Baş Makale olarak uzun bir yazı. İngiliz Yönetimi’nin diğer unsurlara tanıdığı demokratik hakları Türkler’e tanımadığı belirtilerek eleştiriliyor.

26 Şubat 1954 - Halkın Sesi: Bir Toplantı Münasabetiyle: 17 Şubat 1954 tarihinde Lefkoşa’da gerçekleştirilen Evkaf’ın Türk Cemaatı’na devrini talep eden toplantı konu ediliyor. Toplantı “Hakkımızı verin” diyen mahzun insanların toplantısıydı. Bu gözü yaşlı mahzun insanların ilgili makamlar üzerinde bırakacağı tesir acaba nedir? diye soruyor.

12 Mayıs 1954 - Halkın Sesi: Kıbrıs’ın koçanları. “Leymosun’dan dokun tele” Logolu.

16, 18, 20 Mayıs 1954 - Halkın Sesi: Ortaokul Komisyonları’nı Halk Seçmelidir.

25 Mayıs 1954 - Halkın Sesi: Onlar dost mudur? Türk Yunan dostluğunu sorguluyor.

25 Ocak 1955 - Halkın Sesi: Leymosun ortaokulunun mümesil armaları. Armalar üzerinde kullanılan mavi rengin yerine kırmızı kullanılması gerektiğini kaydediyor.

22 Şubat 1955 - Halkın Sesi: Daha neler isteriz. Özetle Türkiye İş Bankası’nın açılışından söz ederek, içki fabrikası, harup şirketi, sinema, otel vb ihtiyaçlardan söz ediyor. Harubun çoğunu Türkler üretmesine rağmen Rum tüccarlar ticaretini yapıp karını yiyor. Hisse senetleri çıkarılsın, köylü alır. Daha fazla kanımızı emmelerine müsaade etmeyelim. Bizler her şeyi yapabiliriz. Yeter ki faaliyet gösterelim. Yeter ki cesaret gösterelim. Yeter ki niyet edelim.

25 Şubat 1955 - Halkın Sesi: Evkafı istiyoruz.
Özel Reşat Kansoy’un yazılarını araştırıyordum. Doktor Küçük Müzesi’nde, rahmetlik Bener Hakkı Hakeri hocamızla karşılaştık. Çok yurtsever ve ulusunu seven bir insan olduğunu söyleyerek, Köylü ve Ateş Gazeteleri’ne de bakmamı söyledi. Girne Milli Arşiv Dairesi’ne 10 Haziran 2005’de gittim.

(DEVAM EDECEK)