Lefkoşa, 21 Mayıs 2015 (T.A.K): Kıbrıslırum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin, kayıplara yönelik kimlik tespit çalışmalarının en kısa zamanda yeniden başlamasını talep ettiği belirtildi.
Alithia gazetesi, Kıbrıslırum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin, dün, gerçekleştirdiği toplantıda, kayıplara ait kemik kalıntılarına yapılan kimlik tespit çalışmalarının, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından en kısa zaman içerisinde yeniden başlatılması çağrısında bulunduğunu yazdı.
Kimlik tespit çalışmalarının, gelecekteki yanlışlardan kaçınılması için izlenilen protokollerin değiştirilmesi sürecinin bir parçası olarak altı aydır yapılamadığını anımsatan gazete, Kıbrıslırum Başkanlığı, İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun da toplantıya katılarak, bazı açıklamalarda bulunduğunu belirtti.
Habere göre, Fotiu, kazı çalışmaları çerçevesinde, “Konstantinu ve Eleni” Mezarlığı’nda, 1974 darbesi sırasında ölen direnişçilerin ve darbe günleri sırasında Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’nde doğal nedenlerden dolayı ölen çok az sayıda kişinin tespit edilmesi için çalışmalar yapıldığını ve bu çerçevede 25 kişiye ait kemik kalıntısına rastlanıldığını anımsattı.
Fotiu, 22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan NORATLAS tipi nakliye uçağı içerisinde yer alan komandoların bulunması için Yunan Askeri Mezarlığı’nda da kazı çalışmalarının yapılacağını ifade etti.
SERGİDİS
Haravgi gazetesine göre, Kayıp Şahıs ve Esir Yakınları Örgütü Başkanı Nikos Sergidis, Kıbrıslırum Meclisi Göçmeler Komitesi toplantısına katılarak kayıp şahıs yakınlarının endişelerini dile getirdi.
Kayıp Şahıslar Komitesi’ne yönelik güveninin muhafaza edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sergidi, aynı zamanda gelecekte herhangi bir yanlıştan kaçınılması için gerekli tedbirlerin alınmasını da istedi.
Sergidis, daha önce kayıp yakınlarına yanlış kemik kalıntısı verildiği ve bunların gömüldüğü ihtimalinin ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağı şeklinde bir de soru sordu.
Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıs Rum Temsilci Nestoras Nestoros ise açıklamasında, Yeorgios Foris isimli kaybın ailesine, 4 ayrı kişiye ait kalıntıların verilmesi olayıyla ilgili Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bağımsız uzmanlarla yürüttüğü araştırmayı ileriye götürdüğünü belirtti.
Konu hakkında yapılan araştırma sonucunda kimlik tespitinin doğru olduğu ancak çok az sayıda başka kişiye ait kemik kalıntısının da sözkonusu kişinin kalıntılarına karıştığının tespit edildiğini kaydeden Nestoros, uzmanların ayrıca hata risklerinin azaltılması için önerilerde bulunduğunu da ifade etti.
“Aşşa” (Paşaköy) bölgesindeki toplu mezarda 23 kaybın bulunduğu şeklinde bilgi sahibi olduklarını belirten Nestoros, bunlardan 17’sine ait kemik kalıntılarına kimlik tespitinin yapıldığını ve geriye kalanların ise nerde olduğunun araştırıldığını söyledi.
Nestoros, özelikle toplu mezarlardaki kemik kalıntılarının karışmasına ilişkin durumlarda kimlik tespit çalışmalarının durdurulduğunu; yaklaşık 200 kemik kalıntısının genetik analiz için gönderileceğini ve bunun akabinde Antropoloji Laboratuarı tarafından kimlik tespit çalışmalarının yapılacağını ifade etti.
MELİNA FORİ
Yeorgios Foris’in torunu Melina Foris ise toplantıda yaptığı açıklamada, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kimliklendirme sürecini iyileştirilmemesi durumunda hatanın yeniden tekrarlanabileceğini belirtti.
Foris açıklamasında ayrıca Kayıp Şahıslar Komitesi’ne eleştirilerde bulundu.
(TAK Ajansı Rumca Basın Özetleri’nden – 21.5.2015)
---------------------------------------------------------------
KISA BİR ARA
Yıllık iznimin bir bölümünü kullanacağımdan yazı dizimize kısa bir ara veriyoruz…
Bir hafta sonra bu sayfada yeni yazılarda buluşalım…