Didem MENTEŞ
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in UBP Hükümeti döneminde kuruma ait 28 aracın kayıp olduğu ve ambarlardaki 12 varil dolu trafo yağının kaydının bulunmamasına yönelik açıklamalarına eski Yönetim Kurulu Başkanı Asım Karaderi açıklık getirdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Asım Karaderi, kuruma ait 28 arabanın ihale usulü hurda olarak açık artırmayla satıldığını ancak arabaları alan kişilerin kayıt etmediğini ve kurum yetkililerinin ise araçları kayıttan düşürmediği için arabaların KIB-TEK üzerine kayıtlı görüldüğünü savundu. 2012 Mayıs ile 2013 Eylül tarihleri arasında başkanlık yapan Karaderi, 2012 yılında Aralık ayında yapılan ambar sayımlarında 12 varil trafo yağının eksik olduğunu tespit ettiklerini ve Ambar Yönetmenliğince sayım memurlarının rapor verdiğini aktardı. Karaderi, kurumun ambarlarından kaybolan yağların zaman içerisinde ihtiyaca yönelik kullanıldığını ve ambarlardan sorumlu personelin bunları kayıt altına almadığı için bu sorunun ortaya çıktığını savundu. Bu olayların kendi döneminden önce de yaşandığını ve bunlarla ilgili rapor istediğin savunan Karaderi, ortada bir yolsuzluk olmadığını ileri sürdü.
“Ambarcı yağların kaydını tutmadı”
Karaderi, şunları söyledi:“2012 Aralık ayında ambar sayımları yapıldı ve 12 varilin eksik olduğu görüldü. Ambarlarda bulunan yağlar çeşitli dönemlerde teknik ihtiyaç nedeniyle alındığı ve bunların kurumun Teknik Merkez Şube Amirliği’nin bilgisi dahilindeydi. Ancak bunların kayıtlarının yapılmadığı fark edildi. Bu konuyla ilgili Müdürlüğe talimat verdik ve gerekli formalitelerin tamamlanması istendi. Ambar Yönetmenliğince sayım memurlarının rapor verdi ve bu problemin ambarcının gerekli kayıtları tutmamasından dolayı kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu yağlar ambarcının zimmetindedir. O dönem ambarcıya bunu söyledim ancak bana ne olduğunu açıklayamadı. Ben de bunları ödemesi gerektiğini belirttim. Ben görevdeyken gerekli araştırmalar başlatılmıştı ancak görev sürem bittiği için sonuca ulaşamadım.”
“Araçlar kayıttan düşürülmedi”
“Kayıp olduğu söylenen araçlar ise Maliye Bakanlığı’na bağlı Emlak Malzeme Dairesi tarafından ihale usulüyle hurda olarak açık artırmada satıldı. Bu araçları hurda olarak alan kişiler, kayıdını yaptırmadığı gibi kurum personeli de araçların kayıttan düşmesini gerçekleştirmedi. Bunla ilgili Müdürlüğü birkaç defa yazılı müracaata bulundum kayıttan düşürülmesi için ama yapılmadı. Bu seferde kurumun bilançosunda arabaların kayıtlı olduğu görülüyor. Ne araçlar kayıptır ne de söylendiği gibi yağlar. Bunlar 10 senelik bir zaman dilimine yayılmış bir durumdur”