Bu yıl 8’incisi düzenlenecek ve 12 Mayıs’a dek sürecek festivalde, başta ipek ve ipek böceği yetiştiriciliği olmak üzere yan ürünlerin satışı gerçekleştirilecek. Etkinlikler kapsamında ipek koza ve el işleriyle ilgili yarışma da yapılacak.
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sair ve Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu, bugün saat 10:30’da Bellapais Manastırı’nda basın toplantısı düzenleyerek festival hakkında bilgi verdi.
Basın toplantısında belediye meclis üyeleri de hazır bulundu.
FESTİVAL PROGRAMI
Festival, 10 Mayıs Cuma günü saat 18.00’de Manastır Meydanı’nda açılış konuşmalarıyla start alacak. Konuşmalardan sonra Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi, Friends Line Dancers dans gösterisi, Latino Turco Acustic müzik dinletisi ve Girne Belediyesi Kent Orkestrası konser verecek.
11 Mayıs Cumartesi ve 12 Mayıs Pazar günü 18.00 - 22.00 saatleri arasında ise çeşitli kültürel sanatsal aktiviteler yanında konser, folklor ve dans gösterileri yer alacak.
Festival Pazar akşamı saat 20.30’da ünlü müzik grubu Yüksek Sadakat’ın vereceği konserle sona erecek.
AYGIN
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın yaptığı konuşmada Yeşil Barış Hareketi ve Beylerbeyi Muhtarlığı ile düzenlemekte oldukları Kıbrıs İpek Koza Festivali’nin bu yıl 8’incisini gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.
Festivallerin, ülke gelenek ve göreneklerinin yaşatılması, tanıtılması ve yan ürünlerin satışının yapılabilmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Aygın, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yeniden hayat bulması için çalıştıklarını söyledi.
Yeşil Barış Hareketi’ni bu yönde yapmakta olduğu çalışmalar nedeniyle kutlayan Başkan Sümer Aygın, Girne’nin en güzel yerleşim birimlerinden biri olan Beylerbeyi’nde festival kapsamında dut ağaçları da ekeceklerini de kaydetti.
SAHİR
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir ise ülkenin ilk temalı festival olma özelliğini taşıyan Kıbrıs İpek ve Koza Festivali’ni eğlence amaçlı düzenlemediklerini belirterek, organizasyonun özünde bir takım fikirler dizisi bulunduğunu kaydetti.
Festivalin; ekolojik, ekonomik, kültürel, turizm ve insanların gelişimi açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Sahir, planlarken çevresel boyutunun ağırlıkta olmasına dikkat ettiklerini söyledi.
Geçmişte ipek böceği, dut ağacı ile insan arasında olan mevcut bağın kopma aşamasına geldiğini belirten Doğan Sahir, düzenlemekte oldukları festivalle söz konusu bağı yeniden canlandırarak insanlar arasında farkındalık yaratmaya çalıştıklarını vurguladı.
Dut ağacının ipek böcekçiliği yetiştiriciliğinden, tekne yapımı ve meyvesine kadar bir çok kullanım alanı bulunduğunu da ifade eden Doğan Sahir, ancak yeterli oranda dikildiği zaman yazın kavurucu sıcaklarında, sıcaklığı bilimsel olarak 8 derece düşürdüğünün pek bilinmediği konusuna dikkat çekti.
TATLISU
Beylerbeyi Muhtarı Ersel Tatlısu da yaptığı konuşmada, Girne Belediyesi ve Yeşil Barış Hareketi ile birlikte düzenlemekte oldukları festivalin ülke ile köy tanıtımına önemli katkılar yapmakta olduğunu belirterek, düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.
(tak)