“Kıbrıs kültürüne yönelik doku yok olmayacak”

“Yayalaştırılan bölgeye 06.30-10.00 saatleri arasında dükkanlara servis yapacak araçlar girebilecek. Bu saatler dışında bölge trafiğe kapalı”

LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komitesi Koordinatörü Mimar Onur Olguner, YENİDÜZEN’e  “Asmaaltı Yayalaştırma Projesi”ni anlattı

 


Ayşe GÜLER

Lefkoşa Surlariçi Arasta ve Asmaaltı’nın yayalaştırılma projesinin birinci aşaması geçtiğimiz hafta hayata geçti.
“Her kültür kendi yolunda yürür” sloganını taşıyan projede bölgenin yeniden canlanması hedefleniyor.

Proje ile Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından bölge esnafına daha geniş iş imkanı yaratmak ve daha fazla insanın bu bölgeyi ziyaret etmesi amaçlanıyor.
Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komitesi Koordinatörü Mimar Onur Olguner, projenin hayata geçmesinin ardından aldıkları tepkileri, bundan sonraki süreçte hedeflenen çalışmaları anlattı.

Proje ile Asmaaltı bölgesinin yeniden canlanmasının amaçlandığını vurgulayan Olguner, “kültürel mirası kurtarmamız önemlidir. Bölgede kapalı dükkanlar çok fazladır. Bunlar açıldıkça bölge daha da canlanacaktır” dedi.

Olguner, değişimin kolay olmadığını ve uygulama aşamasının zor olduğunu ifade ederek, hayata geçen projeye inandıklarını söyledi.
“Ya modernleşmenin, ileriye gitmenin arkasında duracağız, ya da değişimin yanından geçerken sadece mırıldanacağız” şeklinde konuşan Olguner, bölgede Kıbrıs kültürüne yönelik dokunun yok olmayacağını vurguladı.

“Engelliler, rahatça gezebilecek”

Olguner, birkaç gün içerisinde yayalaştırılan yolların saksılarla çiçeklendirileceğini ifade ederek, ilgili şubenin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Asfaltlama projesi ile ilgili ihaleye çıkıldığını belirten Olguner, bu projede Asmaaltı’nın odak noktası olarak ilk bölge seçildiğini dile getirdi.
Olguner, “Asfaltlamayı yaparken, bu bölgeye özel bir ilgi göstereceğiz. Yoldaki çukurları kapatacağız, yolu daha da pürüzsüz hale getireceğiz” diye konuşarak, bu ay içerisinde sorunları çözmeyi hedeflediklerini söyledi.

Olguner, bölgede otopark yerleri ve tuvaletlerle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yayalaştırılan yolun engellilerin gezebileceği tek yol olacağını vurgulayan Olguner, engelli park yerlerinin artırılacağını dile getirdi.
Olguner, “bir engelli şu anda ne Dereboyu’na gidebilir, ne de başka bir bölgeye gidebilir. Bu yol canlandığında, engellilerin daha fazla kullanabileceği bir yol olabileceğine ben inanıyorum” dedi.

Bisikletle giriş serbest

Bölgenin bisiklet kullanımına açıldığını aktaran Olguner,  “ Arasta’da yayalaştırılmış bir sokak bulunuyor. O bölgede bisiklet kullanımını tercih etmiyoruz. Mallar ileriye atılıyor. Bisikletin o bölgeden geçmesi çok zor. Bu yerde bir yasak vardı. Diğer bölgelere de bunun geçerli olacağı düşünüldü ama öyle değil” dedi.
Olguner, şu an bisiklet kullanımı ilgili bir sorun olmadığını kaydetti.

********************************

“Eski doku yok olmayacak”

Bölgede Kıbrıs kültürüne yönelik dokunun devam edeceğini vurgulayan Olguner, esnafın bu yönde hiçbir sıkıntı duymamasını istedi.
Olguner, turistlerin yöresel tatları tatmak, buna yönelik eşyaları satın almaya odaklandığını ifade etti.

********************************

“Bölgeye gelecek şirketlere imtiyaz sağlanmayacak”

Projenin hayata geçmesinin ardından bölgeye birkaç firmanın gelmek istediğini belirten Olguner, bu durumun esnaf için sıkıntı yaratmayacağını dile getirdi.

Olguner, “önemli olan bölgenin yaşamasıdır. Bu sokağı yaşatacak şey yemek şirketlerinin bölgeye yönelmesidir” şeklinde konuştu.
Olguner, bölgede birçok kiralık dükkanın bulunduğunu söyleyerek, “şirketler, bu bölgeye gelirse, dükkanları restore ederek geleceklerdir” dedi.
Söz konusu bölgenin Lefkoşa’nın “en değerli” bölgesi olduğunu kaydeden Olguner, merkeze yapılacak iyileştirmelerin dalgalar halinde tüm Lefkoşa’ya yayılacağını belirtti.

Olguner, bölgeye gelmek isteyen şirketlere imtiyaz sağlanmasının ya da yer verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, sadece şirketlerle değil, bireysel olarak da görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Olguner, bölgedeki dükkanların mekan ve büyüklük olarak küçük kafe ve dükkanlar için daha uygun olduğunu dile getirdi.

****************************

Bölge, saat 06.30-10.00 arası trafiğe açık

Yayalaştırılan bölgeye 06.30-10.00 saatleri arasında dükkanlara servis yapacak araçların girebileceğini dile getiren Olguner, söz konusu saatler dışında trafiğe kapatılacağını kaydetti.
Olguner, hayata geçen projeyi sadece Asmaaltı Yayalaştırma Projesi olarak görmemek gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Fon uygulaması yok”

Proje ile ilgili herhangi bir fon uygulamasının söz konusu olmadığını belirten Olguner, “AB’den para alacaklar diye projeyi alel acele yaptılar deniliyor. Ama böyle bir durum yoktur” dedi.
Olguner, şu anda fon alabilmek için bir görüşme olmadığını dile getirerek,” Ben inanıyorum ki, değişimin arkasında duracağımızı gösterdiğimiz zaman,  tarihsel ve kültürel mirası koruyacak yerlerin buraya ilgi göstereceğine inanıyorum” dedi.
Olguner, bu proje ile gurur duyduğunu vurguladı.

“Turistler de memnun”

Proje hayata geçmeden önce turistlerle görüştüklerini söyleyen Olguner, bölgenin yayalaştırılmasına turistlerin de olumlu baktığını dile getirdi.
Olguner, Rehberler Birliği ile görüştüklerini ve turistlerin artık yayalaştırılan bölgelere getirileceklerini ifade etti.

Röportaj Haberleri