Kıbrıs mutfağı masallaşıyor

Eco/Agro Nitovikla’da dört yıldan beridir yürütülmekte olan Kıbrıs Kültürü, ekolojisi ve el sanatları eğitiminde eğitilen ilkokul çocuklarının sayısı 9 bin öğrenciye ulaştı.

Eco/Agro Nitovikla’da dört yıldan beridir yürütülmekte olan Kıbrıs Kültürü, ekolojisi ve el sanatları eğitiminde eğitilen ilkokul çocuklarının sayısı 9 bin öğrenciye  ulaştı. Araştırmacı- Yazar ve turizmci Zekai Altan ve eşi Kader Altan tarafından yürütülen proje tamamen özveriye dayalı olarak yürütülüyor. Eğitim projesinin en önemli destekcileri KTÖS, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Mehmetçik Belediyesi.

Yerinde gözlem

Kıbrıs Kültürü kapsamında yürütülen projede Kıbrıs Mutfağı konusunda ciddi bir adım atıldı. Araştırmacı-Yazar ve Turizmci Zekai Altan tarafından yapılan araştırmalar ve tasarımları Kıbrıs’ın tanınmış Tiyatro Sanatcısı Hüseyin Köroğlu’nun eşi Tiyatro Sanatcısı Şenay Saçbüker tarafından masallaştırılıyor. Şenay Saçbüker’in Türkiye’de yayınlanan Su Damlası ve Bücür Elma isimli Masal kitapları bulunuyor. Kitap fuarlarında çocuklara masal okuyarak ve onlara kitaplarını imzalayan Saçbüker aynı zamanda okullar tarafından alınan davet ile okullarda da çocuklar ile masal kitaplarını okuyarak paylaşıyor. Kıbrıs mutfağından çörek ve ekmek, çakızdes, gullurugya, formada keyik, zeytin ve maniler de masallaştırılıyor. Genelde çizimlerle desteklenecek olan masalların Ocak-Şubat ayında basıma hazırlanması planlanıyor. Yakın bir gelecekten beridir üzerinde çalışılan konular ile ilgili olarak Şenay Saçbüker 3 günlüğüne Kıbrıs’a gelip Eco/Agro Nitovikla’da konaklayarak çalışmalarını gözlem yaparak sürdürdü. Eco/Agro Nitovikla’da yürütülen Kıbrıs Kültürü eğitimi programına katılarak çocuklar ile birlikte oldu.

 

Çevre ve mutfak ilişkisi

 

Kıbrıs mutfağı masalları özelde KKTC’de ve genelde de Kıbrıs genelinde bir ilk çalışma olma niteliğini taşımakatdır. Doğa ve ekolojinin de konu edildiği masallarda çevre ve mutfak ilişkisi ele alınıyor. Masallar ile ilgili bir açıklama yapan Şenay Saçbüker “Bu çalışmanın bir ilk olması ve Kıbrıs mutfak kültürüne imza koyacağımız bir çalışma olması da beni son derece heycanlandırmaktadır. Sevgili Zekai Altan ile bu bilgi birikimini paylaşmak ve bu bilgi birikimini masal dilinde kaleme almamız inanılmaz bir duygu” dedi. Altan ise açıklamasında “Şenay ile bu çalışmayı paylaşmak ayrı bir duygu. Heyecan verici. Yakın bir tarihte İstanbul’da sevgili dostum ve eşi Hüseyin Köroğlu ile birlikte yaptığımız bir sohbette Kıbrıs Mutfağının belli konularının Şenay tarafından kaleme alınarak masallaşmasını ve bu ülkede ciddi bir farkındalık ve Kıbrıs Mutfağı konusunda algı yaratılmasını konuştuk. Hepimiz heyecan duyduk ve kolları sıvayarak hiç zaman kaybetmeden işe başladık. Umarın ülkemiz kültürüne yönelik çocuklarımız için önemli bir çalışma yapmış olacağız. Onların kültürel gelişimine katkı sağlayacağız ve ezberciliği kırarak onların gelişimini destekleyeceğiz  görüşündeyim” dedi.   

Dergiler Haberleri