"Kıbrıs normal bir devlet haline gelmeli"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ın normal bir devlet haline gelmesi gerektiğini belirtti. 

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ın normal bir devlet haline gelmesi gerektiğini belirtti. 

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, yurt dışında yaşayan Rumların örgütleri POMAK, PSEKA ve NEPOMAK’ın dün başlayan 19’uncu toplantısının açılışına katılarak burada bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre, Güney Lefkoşa’daki “Filoksenia” Konferans Merkezi’nde yer alan ve Cuma gününe kadar devam edecek toplantının açılışında konuşan Anastasiadis, Kıbrıs’ın normal bir devlet haline gelmesi gerektiğini vurgularken, kritik zamanların ardı sıra gelmesi durumunda herkesin, istinasız olarak dinamiklerini birleştireceğine de inandığını ifade etti. 

Crans-Montana’daki Kıbrıs konferansından da söz eden Anastasiadis, bu konferansta çözüm sağlanması için her türlü çabayı sarf ettiğini ancak Türk “uzlaşmazlığı” nedeniyle sonuç alınamadığını savundu. 

Anastasiadis, “Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamamız ve birlikte çalışmamız mümkündür, yeter ki ne Kıbrıslı Türkler ne de Kıbrıslı Rumlar, üçüncülerin hizmet organına dönüşmesin” ifadelerini kullanırken her birinin, etnik kimliklerine ve siyasi geleneklerine saygı duyacağını-Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olacaklarını- her şeyin üstünde, sadece ve tek bir vatana, Kıbrıs’a sahip olacaklarını söyledi. 

“ANASTASİADİS’TEN SERT ÇİZGİ” 

Fileleftheros gazetesi “Anastasiadis’ten sert çizgi” başlığıyla yayımladığı haberinde, Anastasiadis’in dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmaya geniş bir şekilde yer verirken, Anastasiadis’in konuşması sırasında, Amerikalılar ve İngilizlerin yanı sıra içte eleştiride bulunanlara ve baskı yapanlara da yanıt verdiğini yazdı. 

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Kıbrıs sorununa müdahil olan üçüncü tarafların, dolaylı veya dolaysız bir şekilde, tarafları müzakere masasının gerisine getirme çabası konusunda ayak diretmediğini ifade etti. 

Anastasiadis, yine üçüncü taraflara atıfta bulunarak Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununun çözümünün ardından Türk askerinin varlığının devam etmesi ve garantörlük rolünün muhafaza edileceği güvenlik konusunda Ankara’nın tatmin edilmesini kabul etmesini hedeflediğini de dile getirdi.

Anastasiadis konuşması sırasında ABD ve İngiltere büyükelçilerinin de varlığından faydalanarak bu ülkelere “ABD merkezi hükümetin kararlarında, herhangi bir eyaletin olumlu oyu gerekli mi, Birleşik Krallık hükümetinde, İskoçya veya Kuzey İrlanda’nın olumlu oyu gerekli mi?” şeklinde sorular yöneltti. 

Anastasidis, “Türk garantileri neden istensin, neden işgal orduları korunsun, uluslararası hukukun yerine gelmesi için uluslararası toplumun katkısı nedir?” şeklindeki soruları da yöneltti.

 

Güney Haberleri