Kıbrıs Türk Basın Tarihi, tarihçiler ve akademisyenler tarafından yazılıp kitap haline getiriliyor.
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB), Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun desteğiyle hayata geçirdiği Kıbrıs Türk Basın Tarihi Projesi çerçevesinde hazırlanacak kitabın ilk cildi Haziran ayında yayınlanıyor.
KTGB Başkanı Cenk Mutluyakalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret ederek, Kıbrıs Türk Basın Tarihi Projesi çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de hazır bulundu.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basının ve halkın yeni yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, Türk basın tarihinin kalıcı bir eser şeklinde yazılıp gelecek nesillere aktarılmasının fevkalade önemli olduğunu söyledi.
Böyle bir projeye katkı koymak gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını kaydeden Eroğlu, basın tarihini inceleyecek kişilerin çalışmalarıyla güzel bir eser yaratacaklarına inanç belirtti. Tarihi ortaya çıkarmanın kolay olmadığına, çok çalışma gerektirdiğine işaret eden Eroğlu, bu titiz çalışmaya başlandığına göre güzel bir eser kazandırılacağından emin olduğunu ifade etti.
Eroğlu, basında son zamanlarda bir hareketlilik olduğunu, özellikle üniversitelerin basın yayınla ilgili bölümlerinden mezun olan kişi sayısı arttıkça, basın faaliyetleri içine girme heyecanının da arttığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, basın emekçilerinin yeni yılda daha rahat yaşayabileceği bir maaş durumunun ortaya çıkması temennisinde bulundu. Eroğlu, “Gazetelerin tirajı arttıkça, çalışanlarını memnun etmek gazete sahiplerinin asli görevlerindendir. Mühim olan, gazete okuyan insan sayısını artırmak. Artırılması için de gazetelerde yapılması gereken bazı yenilikler vardır” dedi.
MUTLUYAKALI
KTGB Başkanı Cenk Mutluyakalı da konuşmasında, bir asrı aşkın tarihi olan Kıbrıs Türk basını hakkında, köklü geçmişine rağmen rehber niteliğinde bir kitap bulunmadığına işaret ederek, bu amaçla bir Kıbrıs Türk Basın Tarihi Projesi hazırladıklarını söyledi.
Kıbrıs Türk basın tarihinin yazılması amacıyla hazırlanan projeye gerek Cumhurbaşkanlığı’nın gerekse Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun büyük ilgi gösterip destek verdiğini kaydeden Mutluyakalı, tarih araştırma görevlilerinden oluşan profesyonel bir grup tarafından yürütülen çalışmalara duayen gazeteciler ve akademisyenlerden oluşan bir grubun da danışmanlık yapacağını belirtti.
Mutluyakalı, Kıbrıs Türk Basın Tarihi’nin ilk cildini Haziran ayında yayınlamayı hedeflediklerini söyledi.
Cenk Mutluyakalı, “Böylesi kalıcı eserlere hem ihtiyacımız var hem de yarınlara ödevimizdir. Bu basın hareketi içinde çok önemli değerler, emek vermiştir. Bizi bu çalışmayı yapmada cesaretlendiren, destekleyen ve her türlü katkıyı esirgemeyen Cumhurbaşkanı’na teşekkür ederiz” dedi.
“BASIN İŞ YASASI’NIN UYGULANMASI İÇİN DESTEK”
Mutluyakalı konuşmasında, basının sorunlarına da değinerek, Basın İş Yasası’nın uygulanmasında Cumhurbaşkanı’ndan destek istedi.
Denetimlerin yetersizliğinden dolayı yasanın uygulanmadığına işaret eden Mutluyakalı, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Basın İş Yasası’nın uygulanmasında hükümeti teşvik etmesi halinde gazetecilerin çalışma koşullarının daha iyi olabileceğini söyledi.