Necmi Belge
Başkan seçildiği 2001 yılından beri görev yaptığı 12 yıl içerisinde adeta, Kuzey Kıbrıs voleybolunu ayağa kaldıran başkan olarak anılan Enver Kaya ile özgeçmişini ve Kuzey Kıbrıs voleybolunun bu günkü durumunu konuştuk.
Kuzey Kıbrıs voleybolunun bir şaheseri olan ve deniz sahilleri dışındak tek plaj voleybolu sahası olan “Beach Volley Arena’da”ki söyleşimize Kaya’nın özgeçmişi ile başladık.
Voleybol için yaratılmış bir başkan
14 Kasım 1963 yılında Lefkoşa’da doğan Enver Kaya ilk ve orta öğretimini Lefkoşa’da tamamladıktan sonra 1985 Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve spor bölümünden mezun olduktan sonra Beden Eğitimi öğretmenliğine başladı.
Öğretmenlik görevine devam ederken, 1994 Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ekonomi ve 2002’de Kamu Yönetimi bölümlerinden de mezun oldu.
Voleybola ise, 1976 yılında başlayan Kaya, 1977 yılında Gençlik Gücü’nde lisansiye oldu.
1980 yılından 1999 yılına kadar oluşan tüm milli takımlarda yer alan tek sporcu olan Kaya 2001 yılından beri beş dönemdir Voleybol başkanlığı görevini başarı ile sürdürmektedir.
Beach Voley Arena’nın Mimarı
KKTC’deki organizasyonlar dışında, uluslar arası organizasyonlar ile de isminden bahsettiren Enver Kaya, aynı zamanda bugün gururla izlediğimiz “Beach Volley Arena’nın” da mimarıdır.
Görevde olduğu bu süre içerisinde 100’ü aşkın ulusal ve uluslar arası plaj voleybolu organizasyonu ile başarı ile düzenleyen Kaya, bunun yanı sıra KKTC takımlarını tam 12 yıl boyunca yaklaşık 50 kez Türkiye Altyapı şampiyonlarına göndermiş ve Türkiye şampiyonlukları başta olmak üzere, birçok başarılı sonuçların alınmasını sağlamıştır.
Kuzey Kıbrıs’ta ise, 12 yıl kesintisiz 6 kategoride deplasmanlı ligleri oynatan Kaya, voleybolun altyapıya yayılmasında büyük çaba göstermiştir.
Dünyaca Ünlü Voleybol takımları konuk edildi
Dünyaca tanınmamış bir devlet olmanın sıkıntısını yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her alanda olduğu gibi, sporda da yaşanan izolasyonları adeta darmadağın eden Kaya yönetimindeki Voleybol Federasyonu bu alanda da önemli adımlar atmıştır.
Bu dönemde, dünya çapında isim yapmış takım ve sporcuların Kuzey Kıbrıs’a gelmesi sağlanmıştır. Azerbaycan’ın Avrupa şampiyonluğuna damgasını vuran “Azzerail Baku” takımı olmak üzere, plaj voleybolundaki turnuvalara bu alandaki iddialı takımlardan Brezilya, İspanya, İsveç, Moldovya ve Romanya ve Ukrayna gibi, gözde ülkelerin sporcularının bu organizasyonlara katılması sağlanmıştır.
Bu bağlamda, tanınmamış bir ülke olmanın getirdiği sıkıntılar ve bunun yanında büyük ekonomik zorluklara rağmen, voleybolu altyapıdan başlayarak zirveye taşımaya çalışıyor Kaya…
Sıkıntılar asla mazaret değil
Kaya ile konuşmamıza devam ediyoruz. Kaya, sıkıntıları dile getirmesine rağmen, bunların mazaret olarak gösterilmesinin doğru olmadığını, çok zor şartlarda da ülke sporuna her dönemde hizmet vermeye devam edeceklerini ve yapacak çok işleri olduğunu söyledi.
Devletin spor politikası yok
Sorunları dile getirmeye başlayan Kaya aynı zamanda çözümleri de dile getirdi.
Kaya’ya göre, sorunlar ve çözümleri şu şekilde sıralanıyor.
1.Devletin belirlenmiş bir spor politikası olmaması.
2. Devlet kaynaklarının planlı, programlı ve amacına uygun kullanılmaması.
3.Spora gösterilen ilginin yok denecek kadar az olması.
4.Hedef tespiti ve buna bağlı olarak teşvik yok.
5.Başarılı sporcuların korunmaması ve gerekli özenin gösterilmemesi.
Kuzey Kıbrıs’ta spor bir bütün olarak düşünülmeli
Voleybolda bir duayen olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti voleybolunu ayağa kaldıran başkan olarak tarihe geçen Başkan Kaya, ülke sporunun bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
İzolasyonlar altında olan Kuzey Kıbrıs’ta sporu ayakta tutabilmek için özverili çaba gösteren tüm spor federasyonu başkan arkadaşlarına bu yolda başarılar dilediğini ve onları ayakta alkışladığını da belirtti.
Yazılı ve Görsel Medya’nın tanınmadaki misyonu çok önemli
Kaya son olarak, bu konuda yazılı ve görsel medyaya büyük görev düştüğünü özellikle, tanınma konusundaki büyük misyonlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.