BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 2030’a kadar gerçekleştirilmesi için 2 yıl mücadele verecek “17 genç dünya lideri” arasında bir Kıbrıslı Türk de var. Burak Berk Doluay…
Didem MENTEŞ
Kıbrıslı genç girişimci Burak Berk Doluay, New York’ta gerçekleşen YOUTH2030 Social Good Zirvesi’nde girişimcilik yoluyla barış inşası projesi nedeniyle “17 BM Genç Liderleri Ödülleri”nden birine layık görüldü.
“CyprusInno” (www.cyprusinno.com) ortak dijital girişimcilik platformunun kurucularından olan Burak Berk Doluay, 2 yıl boyunca gençlerin barış inşası sürecinde seslerini duyurmaya yardımcı olmak, işletme ve sivil toplum örgütleri tarafından “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin” duyurulmasını sağlayacak.
“2030’da nasıl bir dünyada yaşamak isteniyor? Teknolojiyi kullanarak nasıl daha iyi bir dünya yaratılabilir?” ana fikri ile düzenlenen “Social Good” zirvesinin ardından YENİDÜZEN’e konuşan Doluay, çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Kıbrıslı genç girişimci Burak Berk Doluay, New York’ta gerçekleşen YOUTH2030 Social Good Zirvesi’nde girişimcilik yoluyla barış inşası projesi nedeniyle “17 BM Genç Liderleri Ödülleri”nden birine layık görüldü. Burak Berk Doluay, zirve sonrası YENİDÜZEN’e konuştu: “Barış inşası sürecinde gençlerin seslerini duyurmaya çalışacağım”
- YENİDÜZEN: “CyprusInno” (www.cyprusinno.com) ortak dijital girişimcilik platformun kurucularındansın. Biraz bundan bahsedebilir miyiz?
- B. DOLUAY: CyprusInno’yu 2016 Eylül ayında Steven Stavrou ile birlikte kurduk. CyprusInno girişimciliği barış inşası için kullanan bir kuruluştur. Bunu Kıbrıs'ın çok toplumlu girişimcilik ekosistemini kurarak yapıyoruz. Bu ekosistemi oluşturmak için 6 ana hedefe odaklanıyoruz bunlar; girişimciyi bulma ve duyurma, kaynaştırma(networking), eğitme, fonlama, mentörlük ve son olarak gerekli yasal ortama yardımcı olma. İlk sadece dijital olarak başladık, ada çapındaki Startupların veri tabanını oluşturduk ve site üzerinde interaktif bir harita haline getirdik. Bunun dışında sitenin ana özellikleri arasında, adanın iki tarafındaki girişimcilik ve inovasyon ile alakalı etkinlikleri gösteren bir takvim, bir iş fırsatları sayfası, yerli girişimciler ile ilgili haberler ve üyelerin kendi profillerini oluşturup birbirlerine özel atma özellikleri var. İlk olarak böyle başladık, şu an siteye eklediklerimiz arasında KnowledgeLab olarak adlandırdığımız bir girişimcilik eğitimi platformu var, onun dışında bu ay içerisinde tamamlayacağımız tüm fonların veri tabanını oluşturduğumuz FundingLab’ı açıyoruz.
Burak Berk Doluay'ın Kıbrıslı Rum girişimci genç Steven Stavrou ile birlikte Kıbrıslı Türk ve Rum girişimcilerini bir araya getirmek için kurduğu CyprusInno (www.cyprusinno.com) girişimcilikle barış inşası için çalışacak bir proje…
- YENİDÜZEN: Bugüne kadar ne gibi çalışmalar yaptınız?
- B.DOLUAY: Sosyal medya üzerinden, mevcut araştırmalardan veri toplayarak yarattığımız infograflarla, olası bir anlaşmanın ekonomiye faydaları üzerine bir sosyal medya kampanyası yürüttük ve yaklaşık 30,000 kişiye ulaştık. Dijital olarak yaptığımız girişimlerin dışında, insanların kaynaşması açısından 2016 yılından bu yana Dayanışma evinde 4 defa çok toplumu iş adamları kaynaştırma etkinliği düzenledik. İlk etkinliğimize 30 katılımcı ile başladık. Son olarak 31 Ağustos’ta yaptığımız, çok toplumlu iş birliklerinin yasal, politik ve akademik açıdan tartışıldığı forumda 150’den fazla katılımcı oldu. 2017 yılında 6 ay süren iki toplumlu Startup montörlük programı gerçekleştirdik ve kuzeyden 3 girişimciyi güneyden 3 iş insanı ile güneyden 3 girişimciyi de kuzeyden 3 iş insanı ile eşleştirdik. Önümüzdeki ay ikincisi için girişimci kabulüne başlayacağız buradan da duyurmuş olayım.
“Barış üzerine katkılarda bulunduk”
Biz, 2017 Eylülden – 2018 Mayıs ayına kadar Gençlik, Barış ve Güvenlik üzerine olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı 2250’nin Avrupa’da yapılan danışmanlık seanslarına katıldık ve bizim üzerinde çalıştığımız girişimcilik ile barış üzerine katkılarda bulunduk.
2017 Aralık ayında dünya bankasının Washington’daki gençlik zirvesine katıldık. 2018 Haziran’da Estonya’da Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi işbirliğinde gerçekleşen “exploring the crossroads of digitalization, social inclusion, and youth” adlı sempozyumda iyi örnekler arasında yer aldık.
Son olarak Avrupa Gençlik Ödüllerinde Kıbrıs’tan finale kalan tek kuruluş olduk.
Tüm bu girişimlerimiz neticesinde şu anda 1750’den fazla kayıtlı üyemiz, 185 adet startup, 360 tane paylaşılmış etkinlik ve 180 paylaşılmış iş fırsatı var. KnowledgeLab’da 119 öğrenci var. Sosyal medyada facebook, Instagram, Twitter toplamında 22 bine yakın takipçiye ulaştık.
- YENİDÜZEN: New York’taki #2030NOW temalı Social Good Zirvesi’ne katıldın. Bu zirvenin içeriğinden biraz bahsedebilir misin?
- B.DOLUAY: Social Good Zirvesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 24 Eylül’de Youth2030 gençlik stratejisini açıklamadan bir gün önce Mashable, UNF, 92Y, Facebook, UNDP, Pfizer ve UBS tarafından gerçekleştirildi. Zirvenin amacı 2030’da nasıl bir dünyada yaşamak istediğimizi tartışmak ve teknolojiyi kullanarak nasıl daha iyi bir dünya yaratabiliriz üzerineydi. Bizim BM tarafından layık görüldüğümüz ödül, BM Gençlik Elçisi Jayathma Wickramanayake tarafından bu zirve’de açıklandı. Zirveden sonra haftayı 73. BM Genel Kurulunda geçirdik ve oradaki toplantılara katıldık. Benim katıldığım paneller arasında UNDPI Sosyal Yardım Direktörü Maher Nasser, BM Gençlik Elçisi Jayathma Wickramanayake, Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, UNFPA Direktörü Natalia Kanem ve Dünya Genç Şampiyonu Miao Wang vardı. Zirveye 184 ülkeden 8000 kişiden fazla başvuru oldu.
- YENİDÜZEN: Girişimcilik yoluyla barış inşası projesinden dolayı BM tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için 17 BM genç liderlerinden biri olarak seçildin. Ne düşünüyorsun?
- B. DOLUAY: Çok heyecanlıyım, özellikle New York tecrübesinin de büyük etkisi var. Tabi ki en önemlisi şimdi neler yapacağımız. Sonuçta bu büyük bir fırsat ve 2 yıl sürecek bir görev. 2 yıl boyunca hedeflerim arasında CyprusInno’nun faaliyetlerini adanın her tarafında çoğaltmak, BM Güvenlik Konseyi Kararı 2250’yi kullanarak gençlerin barış inşası sürecinde seslerini duyurmaya yardımcı olmak ve özellikle işletme ve sivil toplum örgütleri tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin duyurulması ve benimsenmesi var.
- YENİDÜZEN: Son olarak Kıbrıs sorunuyla ilgili neler söyleyeceksin?
- B.DOLUAY: Kıbrıs sorununu bugünkü haliyle ve bunları çözmek için kullanılan yaklaşımlarla yeniden düşünmenin zamanı geldi. CyprusInno'nun kurucu ortağı olan Steven Stavrou ve ben inanıyorum ki, çözümün bir bütün olarak ve teknolojik ilerlemelerin ötesinde inovatif olarak ele alınması gerekmektedir. Kıbrıslılar olarak çok fazla benzerliklerimiz var, aynı zamanda farklılıklarımız da var ama bu küçük farklılıklara saygı duymayı ve kutlamayı öğrenmek Kıbrıs sorununu çözmenin anahtarıdır. Birbirimizin dil veya dinden gelen değerlerini anlayamadığımız ve saygı duymadığımız an, gerçek Kıbrıslının kim olduğunu sorgulamaya başlarız. Kıbrıs sorununu çözmek için Kıbrıs adasına nefes veren herkes arasında anlayış, empati, hoşgörü, diyalog ve işbirliğine ihtiyacımız var. Her iki toplumdaki siyasilerin de artık çözüm ve barış arayışlarındaki araçlarını güncellemesi ve biz gençlerin çabalarını daha yakından izlemesi gerekmektedir.