Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, sivil toplum örgütlerine ziyaretleri çerçevesinde Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle dün bir araya geldi.
Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı ziyaretlerinde, “Gelecekte kurmayı hedeflediğimiz federal yapı içerisinde yaşayabilecek ve Avrupa’da da yarışabilecek bir toplumsal yapıyı kurmamız gerekir. Kıbrıs Türkü kurumsallaşabilmeli, kendi kurumlarının sahibi olabilmeli. Bu adadaki varlığını sağlama bağlayacak tek yol budur” ifadesini kullandı.
“TRAFİKTE EN ÖNEMLİSİ EĞİTİM VE İNSANA YAPILACAK YATIRIMDIR”
Günün ilk ziyaretini yaptığı Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nde Dernek Başkanı Dr. Mehmet Avcı ve Trafik Eğitim Parkı eğitmenleriyle bir araya gelen Akıncı, “kazaların artık ‘katliam’ sözcüğüyle tanımlanmaya başlandığını, bu konuda bilinçlendirme ve farkındalık yaratmanın şart olduğunu” belirtti.
Sürücülerin trafik kurallarına aykırı bazı alışkanlıklarından alt yapıya kadar birçok sorun bulunduğunu kaydeden Akıncı, sürücülerin dikkati, eğitimi, yolların durumu ve uluslararası standartlara göre gerekenlerin yapılması, alt yapı sorunları, caydırıcılık gibi unsurların birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.
Akıncı, esas önemli olanın insana ve eğitimine yapılacak yatırım olduğunu, bu konuda medyaya da büyük görev düştüğünü, eğitim amaçlı katkılarını artırarak sürdürmeleri gerektiğini kaydetti.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Trafikten ölümler bir kader değil. yollarda çok canları yitiriyoruz ve bunlar içimizi acıtıyor. Derneğin, kazaların önlenmesi, duyarlılığın ve farkındalığın artması konusunda yaptığı çalışmaları takdirle izliyorum.
Cumhurbaşkanlığı vizyonumu açıklarken trafik konusuna çok sık atıfta bulundum. Cumhurbaşkanının esas görevi olan Kıbrıs müzakerelerini yürütme yanında iç konulara karşı duyarlı olması, bu konuda farkındalığın artırılması için katkıda bulunmayı görev bilmesi gerekiyor.”
Akıncı ziyareti sırasında derneğin çalışmaları ve Trafik Eğitim Parkı’yla ilgili bilgi de aldı.
“DIŞA AÇILMAK KIBRIS TÜRK GENÇLERİNİN DE HAKKI”
Akıncı, daha sonra Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Ogün Genç Kaçmaz ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.
Akıncı görüşmede, sporda yaşanan dışa açılamama sorununun Kıbrıs Türk gençliğinin önünü tıkayan başlıca sorunlardan bir olduğuna dikkat çekti ve şunları kaydetti:
“Türkiye’den takımlar gelip güneyde maç yaparken bizim gençlerimiz bu karşılaşmaları sadece tribünlerden izleyebilmektedir. Güney’deki takımlar Türkiye’ye gittiğinde ‘ulusal marş’ diye Yunan marşı çalınıp bayraklar geçtiğinde ve Türkiye’nin devlet adamları da ayağa kalkıp selamladığında ise durumun vahameti kendiliğinden ortaya çıkar. Uluslararası hukukun içine girmenin ne kadar büyük önem taşıdığı sadece bu spor olayında bile belli oluyor.”
Bu konuyu vizyonunun bir parçası olarak gördüğünü belirten Akıncı, “Kıbrıs sorunu çözümlendiği zaman bütün bu ambargolar kalkacak, ama ara formüller de üretebilir, çıkış yolları bulabiliriz” dedi.
Akıncı, bunun, iki tarafın isteğiyle olabileceğini, iki toplumun günlük siyaseti sporun dışında tutmayı başarabilmesi halinde gelişmeler sağlanabileceğini kaydetti.
İki tarafın gençlerinin buluşmalarını sağlayabilecek akılcı, yaratıcı formüller bulunmasının gerekliliğine işaret eden Akıncı, “Bunun dışında da Kıbrıs Türk gençliğinin tüm spor dallarında da uluslararası alanda yerini alabilecek bir vizyonu bizim kendimize şiar edinerek uğraş vermemiz lâzım” ifadesini kullandı.
Akıncı, spor camiasının tüm örgütleriyle yakın işbirliği içerisinde olmayı arzuladığını belirterek, “Sizlerin görüşlerini her zaman almayı ve politika geliştirmede bu anlayışı sürekli kılmayı hedefliyorum” dedi.
“SAĞLIKTA ÜÇ YASA..”
Serbest Çalışan Hekimler Birliği ziyaretinde de Birlik Başkanı Remzi Gardiyanoğlu ve Birlik Yönetim Kurulu üyeleri, Akıncı’ya sağlık sistemiyle ilgili sorunları aktardı.
Akıncı, yıllardan beri sağlıkta üç yasadan bahsedildiğini, bunlardan birinin Özel Hastaneler Yasası, ikincisinin kamu hizmetindeki doktorların özlük haklarıyla ilgili yasa ve üçüncüsünün de Genel Sağlık Sigortası olduğunu belirterek, Genel Sağlık Sigortası’nın yılan hikâyesine döndüğünü, hedef gösterilen tarihlerin tutmadığını ve sürekli ileriye atıldığını belirtti.
Akıncı, kamuda çalışan hekimlerle ilgili 2011 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın bugüne kadar uygulanmamasına yönelik olarak da, “KKTC’nin bir hukuk devleti olması gerekir. Eğer hukuk çiğneniyorsa Cumhurbaşkanı’nın kayıtsız kalmaması, toplumuna rehberlik yapması lazım. Çünkü Cumhurbaşkanı, kamu düzeninin ülkedeki hukuk kuralları içinde yürütülmesinden sorumludur” ifadesini kullandı.
(tak)