'Kıbrıs'ta geçen 53 yıl

Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’taki barış gücünün kurulmasından günümüze kadar, 53 yıl içinde adada 186 BM mensubu hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’taki barış gücünün kurulmasından günümüze kadar, 53 yıl içinde adada 186 BM mensubu hayatını kaybetti.

BM, 29 Mayıs Uluslararası Barış Gücü Günü vesilesiyle dün sabah, Lefkoşa’daki ara bölgede bulunan UNFİCYP’in Genel Karargâhında etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, UNFİCYP’in görevinin bugün, her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Misyon komutanı Mohammad Humayun Kabir, konuşmasında, Kıbrıs’ta hâkim olan göreceli sükûnete rağmen, UNFİCYP güçlerinin, her türlü senaryo için hazır ol durumunda bulunduklarını söyledi.

Etkinlik sırasında okunan mesajında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, barış misyonunun rolünün geliştiğini, ateşkes işlemelerini izleme dışında, vatandaşları koruma, eski savaşçıları silahsızlandırma, insan haklarının korunması, hukukun üstünlüğünü teşvik etmek, adil ve özgür seçimleri destekleme, kadınların barış süreçlerinde, siyasi hayatta ve hükümet dairelerinde tam temsilini sağlamak olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar kendi konuşmasında, “işimiz hiçbir zaman, bugünkü kadar önemli olmadı. Adanın yeniden birleşmesi yönünde yapılan kritik müzakereler son aşamada bulunuyor. Ara bölgede, huzur ve düzenin korunması, diyaloğun ve Kıbrıs’taki toplumlar arasında güvenin desteklenmesi çabaları çok önemlidir ve müzakerelerde başarıyla ulaşılmasına katkıda bulunmaktadır” diye konuştu.

Bayan Spehar, UNFİCYP üyelerinin görevlerini profesyonelce ve büyük bir sadakatle uyguladıklarını dile getirerek, rolünün çok önemli olduğunu ama başka misyonlarda da geçerli olduğu gibi kısıtlı olmadığını söyledi.

Barış misyonlarının değişiklikleri beklemesi ve bunlara uyması gerektiğini ve “değişiklik rüzgârının” tüm ada ve aynı zamanda, BM üzerinde estiğini kaydetti.

 “Kıbrıs’ta işimiz çok karışıktır ve pek çok zorluklar içermektedir. Ada’da büyük açıdan barış hâkim olduğu için çok şanslıyız”.

 1948’ten günümüze, bir milyondan fazla asker, polis ve siyasi kişiliğin BM’de hizmet verdiğini ve 123 üye devletin katkısıyla, şu an dört kıtada 16’dan fazla barış misyonunda yaklaşık 113 bin kişinin hizmet verdiğini açıklayan Elizabeth Spehar, bunun da, üye devletlerin, BM’in barışın korunmasında oynadığı role, güçlü destek ve güvenini sergilediğini kaydetti.

 UNFİCYP Komutanı Mohammad Humayun Kabir, selamlama konuşmasında, 53 yılda 186 barış gücü mensubunun   hayatını kaybettiğini, bunların  171’nin askeri personel olduğunu duyurdu.

 “BM barış gücü, Kıbrıs ve dünyanın diğer bölgelerinde, milyonlarca insana barış getirmek amacıyla hayatlarını tehlikeye koyarak, ilk sırada bulunuyor. Diğer çatışma bölgelerine kıyasla, Kıbrıs’ta şu an göresi bir barış hâkim olmasına rağmen, güçlerimiz her senaryoya karşı çok iyi hazırlık içinde bulunuyor”.

 Etkinlik, 1948’den günümüze kadar, hayatlarını kaybeden 3,500 BM barış gücü anısına, çelenk ve bir dakikalık saygı duruşuyla tamamlandı. Geçen yıl, 117 barış gücü hayatını kaybetmişti. 2017’te ise şu ana kadar 12 barış gücü kayıp olarak açıklandı.

 

Güney Haberleri