Filiz Uzun
Fotoğraflar: Mehmet Koru
Son zamanlarda fotoğrafa olan ilginin arttığını görmekteyiz. Bunun birçok nedeni var tabii. Çok keyifli hobilerden biri olması, sosyal paylaşım sitelerinde fotoğrafın önemi, doğa ile bütünleşmede önemli bir araç olması, hatıra olarak anı ölümsüzleştirmek, makinelere olan ilginin artması, sosyalleşme ve bir gruba ait olma isteği olarak sıralayabiliriz.
Fotoğraf çekmek hem grupla yapılabilecek bir hobi hem de tek başınıza yapabileceğiniz bir hobidir. Bu yüzden hiçbir zaman yalnız olmazsınız. Hep bir enstrüman gibi yanınızda taşıyabilirsiniz makinenizi. Her an güzellikleri yakalayıp ölümsüzleştirmek için. Fotoğrafın birçok anlamı var bana göre. Çok severim fotoğraf çektirmeyi de, bakmayı da çekmekten anlamasam da.
Makine meraklıları için de ayrı bir keyiftir fotoğraf makinesinin üzerindeki her düğmeyi incelemek, araştırmak, anlamını bulmak ve işe yaradığını görmek. Her elinize aldığınızda yeni bir şey öğrenirsiniz fotoğraf adına. Ve yeni bir şey öğrenmenin hazzını yaşarsınız aslında.
Bu haftaki konuğum fotoğraf sevdalısı emekli bir fotoğrafçı. Mehmet Türkelman. Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneğinin de başkanı. Bir çoğunuz onu sosyal paylaşım sitesinin KIFSAD sayfasında paylaştığı harika fotoğraflarından bilir. Fotoğraf sanatı ve dernekleri KIFSAD hakkında harika bir sohbet yaptık sizler için.
Fotoğraf severler bence zaman kaybetmeden KIFSAD’a üye olun ve derslerini kaçırmayınız. Eminim çok şey öğrenecek ve grupta harika zaman geçireceksiniz. Makineniz yoksa üzülmeyin. Türkelman diyor ki; “öğrenme aşamasında iken pahalı makinelere gerek yoktur, öğrendikçe ve geliştikçe değiştireceksiniz makinenizi”. Ben de KIFSAD sayfasına zaman buldukça bakıyorum. Çok etkilendiğim fotoğraflar var. Teknik olarak anlamasam da kalitesini, bana verdiği duyguya bakarım. Renkler beni çok etkiler mesela. Fotoğraf severler boş zamanınız varsa değerlendirin bence… Çıkın doğaya, ohhh şimdilerde mis gibi de bahar kokusunu çekin ciğerlerinize ve gördüklerinizi ölümsüzleştirin. Bu arada bizle de paylaşmayı ihmal etmeyiniz lütfen…
TÜRKELMAN: 13’TÜK, 70 OLDUK
F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
M.T: 1979 yılında Kıbrıs’a asker olarak geldim. Burada evlendim ve çalışmak üzere Kıbrıs Kooperatif Bankasına girdim. 2010 yılında emekli oldum. Fotoğraf merakım çok önceden başlamıştı. Emekli olduktan sonra daha çok boş zaman bulduğum için bu sanatla daha çok ilgilenmeye başladım. Kullandığım bir makinem de vardı ve araştırdım, fotoğrafla ilgili bir iki dernek buldum. Bir dernekle görüşüp birkaç arkadaşımla onlara katıldık. Ancak baktık olmuyor biz bir dernek kuralım dedik.
F.U: KIFSAD’ın kurucularındansınız yani?
M.T: Evet. Benimle beraber 13-14 arkadaşımla birlikte 27 Ekim 2011 tarihinde KIFSAD’ı kurduk. Şu an KIFSAD’ın başkanlığını ben yürütmekteyim. Bu süre zarfında da fotoğrafla ilgili bayağı yol katettik. Türkiye’de veya buradaki yarışmalara katılıyoruz. Çeşitli etkinlikler yapıyoruz.
F.U: Türkiye’de katıldığınız yarışma hangisi?
M.T: Doğa Araştırmaları Sporları ve Kurtarma Derneği’nin (DASK) düzenlediği çok kapsamlı uluslar arası bir yarışmadır. Ben bu yıl 4. kez bu yarışmaya katılmış olacağım. Bu yarışmalar bizlere tecrübe kazandırıyor. Bu yüzden bu yıl da Burdur’da yapılacak olan bu yarışmaya KIFSAD olarak gitmeyi planlıyoruz.
F.U: 13-14 kişiyle yola çıktınız şu an dernek üyeleriniz kaç kişi?
M.T: Şu an sayımız 70’in üzerine çıktı. Bayağı bir sinerji var. Fotoğrafa olan merak arttıkça insanlar derneğimize geliyor. Ancak bizim tüzüğümüzde bazı kurallarımız var. 18 yaşından küçük olanlar ve TC uyruklular derneğimize üye olamaz. Yalnız misafir kategorisinde katılıyorlar derneğimize. Üyelik ücretinin yarısı alınıyor. Bütün etkinliklerden yararlanabiliyorlar, sadece derneğin seçimlerine katılamıyorlar.
SEMİNERLER
F.U: Üyelik için ne gerekiyor?
M.T: Üyelik kartı alabilmek için 25 tl ödüyorlar ve üyemiz oluyorlar. Derneğimizin düzenlemiş olduğu tüm etkinliklerden yararlanabiliyorlar. Haftada bir gün (Salı günü) teorik, bir gün de pratik derslerimiz oluyor. 15 günde bir de doğa gezilerimiz oluyor. Grup halinde bölgelerimizde fotoğraf çekimine çıkıyoruz. Salı günleri olan teorik derslerimize ayda bir kez de Kıbrıs’ın değerli fotoğraf sanatçılarını konuk edip seminer düzenliyoruz. Fotoğrafçılar kendileri seçtikleri alanlarda eğitim veriyorlar. Örneğin Makro, Pozlama, HDR gibi konularda. Mehmet Ali Serak’ı çağırdık, Başak Taşlı, Hasan Bağlar gelecek makro dalında uzman, Reşat Maner HDR konusunda çok iyi bilgiye sahip. Biz dernek üyelerimize en iyiyi öğretmeyi hedefliyoruz. Arkadaşlarımızdan da görüş alıyoruz. Nerede sıkıntı yaşıyorlarsa o ay o konuda eğitim veriyoruz.
F.U: Teorik derslerinize ya da etkinliklerinize sadece üyeleriniz mi katılabiliyor?
M.T: Üyelerimiz katılıyor fakat derse girmek isteyip üye olmayan arkadaşlarımız da 15 tl ödeyip o günkü dersimize katılabiliyor.
F.U: Sanırım dernek kendi içinde de yarışmalar düzenliyor. Doğru mu?
M.T: Evet üyelerimizi motive etmek, seviyelerini görmelerini sağlamak açısından ayda bir kez yarışma düzenliyoruz. Her ay fotoğraflamaları için bir konu belirliyoruz. Örneğin bu ay ‘Emekçi Kadınlar’dı konumuz. Bütün üyelerimiz köylere gidip emekçi kadınları fotoğraflıyor. 1.,2., ve 3. gelen arkadaşımıza ödüllerimiz oluyor, bir de mansiyon ödülümüz var. (aylık eğitim sürecimiz boyunca yarışmalar için toplanan fotoğrafları düzenleyip önümüzdeki sezonu açmadan önce eylül ayı gibi bu fotoğraflarla bir sergi açmayı hedefliyoruz.
F.U: Fotoğrafa ilgi sizce de giderek artıyor mu?
M.T: Evet artıyor. Bu çok sevindirici. Çünkü bana göre fotoğraf sanatı, doğa demektir. Fotoğrafa meraklı olan herkes doğaya da merak salar. Doğadaki renkler, böcekler, bitkiler daha fazla önem kazanıyor ve ona zarar verenlere de tepkisel oluyorsunuz. Avcılarla bu yüzden pek anlaşamayız. Özellikle makro çeken arkadaşlar böceklerin her detayını gözler önüne seriyorlar ve doğadaki her canlı sizi adeta şaşırtıyor. Dolayısı ile fotoğraf severin artması demek doğa severlerin de artması demektir. Bu işe gönül veren bir süre sonra arkadaşını da etkiliyor. Onun da makine alması için teşvik ediyor ve giderek bu sayı artıyor. Paylaşım sitelerinde paylaşılan fotoğrafları gören ilgisini çekenler de fotoğraf çekmeye başlayabiliyor.
GRUP ETKİNLİĞİ
F.U: Grup halinde fotoğraf çekmeye çıkmak zevkli olsa gerek. Herkes birbirine de ders veriyor aslında değil mi?
M.T: Evet kesinlikle. 15 günde bir adanın çeşitli yerlerine Pazar günleri grupla gidip fotoğraf çekiyoruz. Çok zevkli hakikaten hem eğleniyoruz, hem bölgelerimizi geziyoruz, hem fotoğraf çekiyoruz, hem öğreniyoruz, hem de bayan arkadaşlarımızın yaptığı börek, çörekleri, kekleri yiyip temiz havada dolaşıyoruz. Geçen hafta Akıncılar’a gittik 60 kişiyle. 2 otobüs tuttuk.
F.U: Sosyal sorumluluk projesiyle de etkinlik yaptınız sanırım.
M.T: Evet dernek üyelerimizle SOS Çocuk Köyüne gittik. Çocuklarla zaman geçirdik, fotoğraflarını çektik. Keyifli bir gündü.
F.U: Facebook üzerinden de KIFSAD’ın sayfası var. Çok güzel fotoğraflar görüyoruz orada.
M.T: Bir üyelerimizle haberleştiğimiz sayfamız var. Kapalı grup. Bir de herkese açık fotoğrafları paylaştığımız grubumuz var. Sayfamız bin kusur kişi tarafından takip ediliyor.
OKULLARDA DERSLER
F.U: Gençlerin fotoğraf sanatını öğrenmeleri ya da bilmeleri için derneğin herhangi bir çalışması var mı?
M.T: Evet tüm okullara fotoğraf kolu koymaları için görüşmeler yaptık. Eğitim için talep eden okullara da seve seve gidip çocuklara eğitim veriyoruz. LTL’de derslere gidiyoruz. Genellikle emekli olduğumdan ben gidiyorum. Bizler temel eğitimle başladığımızdan dolayı hemen makine almalarına gerek yok. İlk basamakta çok pahalı makine edinmelerine de gerek yoktur. Önce fotoğrafla ilgili temel şeyleri öğretiyoruz. Daha sonra makine üzerindeki detaylara geçiyoruz. Öğrendikçe bir üst makineye çıkılabilir. Ben bile hala kendi makinemde öğrendiğim şeyler var daha profesyonel makine almak istiyorum ancak makineyle beraber her türlü parçasını yenilemek gerekir. Bu da çok masraflı.
F.U: Makinelerinizi yenilediğiniz zaman diğerini sattığınız 2. el satışı yapan bir yer var mı?
M.T: Bizim derneğin yok ancak Özatay fotoğrafçılığın sahibi Özhan arkadaşımız var o da derneğimizin denetleme kurulu başkanıdır. Onun dükkanında satışa koyuyoruz. 2-3 günde satılıyor. Hakikaten 1-2 yıl içerisinde fotoğraf makinesi satışlarında acayip bir sıçrama var.
YARIŞMA VE ÖDÜLLER
F.U: Türkiye’de DASK’ın düzenlediği yarışmaya derneğinizden kaç kişi gidecek?
M.T: DASK bize 10 kişilik bir kontenjan verdi. Burdur’a gideceğiz. 15-19 Mayıs tarihleri arasında olacak yarışma. Her yıl DASK bu yarışmayı farklı illerde yapıyor. İlk yıl Yeni Ada’da yapıldı, sonraki yıl Samsun’da geçen yıl da Niksar’da düzenlendi. Çok güzel anılarla döndük.
F.U: Her yıl farklı bir konsepti var mı bu yarışmanın?
M.T: Her sene 5 kategori vardır. Doğal Yaşam, Yerel Yaşam, Doğa Makro, Landscape (manzara) ve bu yıl ilk kez eklenen Kuşlar. Kuş çekebilmek için bayağı bir ekipman gerekmektedir. Kuş çekmek hakikaten zordur. En az 3 saat aynı kadrajda beklemeniz gerekiyor.
F.U: Yarışma kaç gün sürüyor?
M.T: En az 4-5 gün önceden bölgeye gidip gezmeniz öğrenmeniz gerekir. Size sadece 2 gün veriliyor ve 2 gün içerisinde bu 5 kategoride fotoğraf çekmeniz gerekiyor. Hiçbir düzenleme, fotoğraflarla oynama yapamazsınız. Sadece makinenize bir kart koyabiliyorsunuz ve 3 bin adet fotoğraf çekme hakkınız var. Biz şimdiden Burdur’daki otelde yerimizi ayırttık. 16 kişi ile gidiyoruz. 24 adet fotoğrafınızı yarışma sonu teslim ediyorsunuz. Ertesi gün sonuçlar belirlenir ve ödül töreni yapılıyor.
ÜLKELER, TANIŞLAR
F.U: Geçen yıl KIFSAD’dan ödül alan var mı?
M.T: Evet 2.lik ödülümüz var. 21 adet sergilememiz var. 5 adet benim, 3 tane Mine’nin ve diğer arkadaşlarımızın. 14 ülkeden katılımcı oluyor. Zor bir yarışma ama çok keyifli. Orda birçok ülkeden fotoğrafçıyla tanışıyorsunuz. Hala yazıştığımız arkadaşlarımız var. KIFSAD sayfamıza ekliyoruz, oradan paylaşımlarımız var.
F.U: Güneydeki yarışmalara da katılıyor musunuz?
M.T: Evet Tijen Erol arkadaşımız, Buket Özatay arkadaşımız katıldı ödül de aldılar. Geçen gün de Buket’in bir sunumu vardı Güney’de oraya gittik. 330 fotoğraflık bir sunumdu. Muhteşem bir sunumdu. Gezdiği tüm dünya ülkelerinin fotoğrafları vardı. Harikaydı. Küba, Arjantin, Meksika v.s.
BOŞ VAKİT DEĞERLENDİRMEK
F.U: KIFSAD eğitimleri ve etkinlikleri için Koop sendikası binasını kullanıyor. Sizden dolayı sanırım.
M.T: Maalesef bize ait bir bina yok. Kültür Bakanlığından talep ettik ancak eskiden veriyorlardı bina ama şimdi vermiyorlar. Ben Koop Bankası’nda çalıştığım yıllardan beri hep sendikada da aktif görev aldım bu yüzden şu an sendika Başkanı Mehmet Ali Güröz iyi dostumdur, sağ olsun bu binayı kullanmamız için bize kapılarını açtı. Ona da teşekkür ederiz.
F.U: Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
M.T: Ailelere önerim çocuklarının hobi edinmelerini sağlasınlar. Fotoğraf gerçekten boş zamanlarını bolca dolduran bir hobidir. Makinende her gün yeni bir şey öğreniyorsun, sürekli araştırmak zorundasın. Fotoğraf çekmek için doğaya çıkıyorsun. Odaklanıyorsun, daha sonra çektiklerini görmek ve belki düzenlemek için yine uğraşıyorsun. Fotoğrafla bolca keyifli saatler geçirmek mümkündür. Derneğimize üye olabilirler, bizden eğitim alabilirler, gezilerimize katılabilirler. Fotoğraf severleri bekleriz. Ayrıca gezilerimizde çektiğimiz fotoğrafları Salı günleri ders saatlerinde gösteri yapıyoruz. Fotoğraf görmek için de gelebilirler. Her Salı bizler Koop Sendikası lokalindeyiz. Saat 7.30’da.