Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un başvurusu üzerine, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı tarafından; Euro Grubu’nun kararı temelinde alınan “Kıbrıs Bankası”nın hisselerini silme (sıfırlama) kararının yürütmesini durdurma emri (ara emri) verdi.
Simerini; “İptal Edilmiyor... Geçici... Başpiskoposluk Hisselerinin Silinmesine Ara Emri” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın ilgili kararının Kilise’nin “Kıbrıs Bankası”ndaki bugün 105 bini bulan hisselerinin silinmesini öngördüğünü ve alınan ara emri ile “Kıbrıs Bankası”nın çalışmalarının satışı ve hisselerinin geçersiz kılınması kararının geçici olarak engellendiğini yazdı.
Habere göre ara emri, Başpiskoposluğun dava başvurusunun görüşülmesine veya Mahkeme’nin yeni bir emrine kadar geçerli olacak. “Kıbrıs Bankası”nın, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı’nın ve Merkez Bankası Başkanı’nın avukatları ve Kilise tarafından alınan ara emrinin yürürlükten kaldırılması gerekçelerini sunmak üzere 5 Nisan sabahı mahkemeye çağrıldı.
HRİSOSTOMOS ARA EMRİ BAŞVURUSUNDAN VAZGEÇMEK İÇİN MALİYE BAKANI İLE MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NIN İSTİFASINI ŞART KOŞTU
Gazete başka bir haberinde, Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, ara emri için Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı ve “Kıbrıs Bankası”nı matematiksel olarak derhal çöküşe sürükleyecek başvuruyu geri çekmek için Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın derhal istifasını şart koştuğunu haber verdi.
Habere göre, Troyka’nın “Kıbrıs Bankası”nın mevcut hisselerinin silinmesi ve bankanın yatırımcıların eline geçmesiyle ilgili kararı aleyhine yaptığı başvurunun, bankanın iflas etmesi tehlikesini taşıdığını kabul eden II. Hrisostomos, bunun sorumluluğunu Euro Grubu’na, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı’na ve Merkez Bankası Başkanı’na yükledi.
II. Hrisostomos, “Bakan ve Merkez Bankası Başkanı istifalarını verirlerse o zaman başvurumu çekerim” dedi, şunları ekledi: “Çünkü bir sonraki adım Troyka’nın Kıbrıs Bankası’nın çöküşünü talep etmesi olacak. Her ikisinin de (bakan ve başkan) Euro Grubu’nun kararını kabul ederek Anayasa’ya aykırı davrandığını düşünüyorum. Her ikisi de Kıbrıs halkını istismar etti. Kilise’nin paraları umurumda değil. Kilise yaşayacak ancak ülkeyi bu duruma getirenlerin istifa etmesi lazım”.
Gazete, Güney Kıbrıs ekonomist Stelios Platis’in “Kıbrıs Bankası”nın bir darbede yıkılacak durumda olduğu ve II. Hrisostomos’un mahkemeden aldığı ara emri yüzünden çökme tehlikesinde bulunduğunu belirterek, II. Hrisostomos’un bu hareketinin Euro Grubu’nun, “Kıbrıs Bankası”nın yeniden yapılandırılması kararının icrasına olanak tanımadığını söyledi. (tak)