Meltem SONAY
UBP-DP Azınlık Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile ‘Türkiye’den işçi getirmenin’ önünü açan, hükümetler arasında ‘İŞGÜCÜ ANLAŞMASI’ yaptı, anlaşmanın ONAY YASA TASARISI’nı Meclis Genel Kurulu’na getirdi.
Anlaşma’nın İşverenlere ‘TÜRKİYEDEN DOĞRUDAN İŞÇİ GETİRME’ olanağı sağlayan ‘İŞÇİ TEMİNİ’ne ilişkin maddesi Meclis’te TARTIŞMA yarattı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve TDP Milletvekilleri, özellikle Anlaşma’nın ‘İşçi Temini’ni düzenleyen 4. Maddesine İTİRAZ ETTİ. Muhalefet ‘Yasa Tasarısı’nın ilgili değişiklikler yapılmak üzere komiteye geri çekilmesini’ talep etti, iktidar kabul etmedi.
UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin, Türkiye Hükümeti ile imzaladığı İŞGÜCÜ ANLAŞMASI’na ilişkin ONAY YASA TASARISI, UBP ve DP’nin oylarıyla, OYÇOKLUĞU ile kabul edildi.
Muhalefetten ‘İŞÇİ TEMİNİ’ni düzenleyen maddeye itiraz!..
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve TDP Milletvekilleri, özellikle Anlaşma’nın ‘İşçi Temini’ni düzenleyen 4. Maddesine İTİRAZ ETTİ.
Muhalefet milletvekilleri, ‘İşverenlere diğer ülkenin ilgili dairesine veya iş ve işçi bulmaya aracılık eden özel istihdam bürolarına işçi temini için DOĞRUDAN BAŞVURUDA bulunabilme’ ve ‘İlan ve doğrudan tespit yolu ile ya da diğer yollarla Aktif Taraf Ülkesinde istihdam etmek üzere İşçi temin edebilme’ hakkı tanıyan ilgili maddenin değiştirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Amaç: İki ülke arasındaki işgücü değişiminin düzenlenmesi…
23 Şubat 2017 tarihinde, KKTC Hükümeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun imza koyduğu anlaşma ile iki ülke arasındaki işgücü değişiminin düzenlenmesi amaçlanıyor.
13 maddelik anlaşmanın ‘İşçi Temini’ başlıklı 4. Maddesine göre; İşverenler diğer ülkenin ilgili dairesine veya iş ve işçi bulmaya aracılık eden özel istihdam bürolarına işçi temini için DOĞRUDAN BAŞVURUDA bulunabilecekler.
İşverenler DOĞRUDAN BAŞVURUDA bulanabilecek, DOĞRUDAN TESPİTLE istihdam edebilecek…
13 maddelik anlaşmanın ‘İşçi Temini’ başlıklı 4. Maddesine göre; İşverenler diğer ülkenin ilgili dairesine veya iş ve işçi bulmaya aracılık eden özel istihdam bürolarına işçi temini için DOĞRUDAN BAŞVURUDA bulunabilecekler.
Yine aynı maddeye göre, İşverenler ilgili daireden yazılı izin almak kaydıyla ilan veya doğrudan tespit ya da diğer yollarla taraf ülkede istihdam etmek üzere işçi temin edebilecekler.
İşi sona erene, yeni iş arama hakkı…
Anlaşma’nın 5. Maddesi uyarınca ilgili kurum veya daire kanalıyla da işçi talep edilebilecek. Çalışma iznini düzenleyen Anlaşma’nın ilgili maddesine göre, çalışma ve ikamet izinlerinin verilmesinde her bir aktif taraf kendi mevzuatını uygulayacak.
Çalışma izni başvuruları ilgili kurumlarca en geç 30 gün içerisinde sonuçlandırılacak.
Hizmet akdinin sona ermesi halinde işçiye yeni bir iş araması için bulunduğu ülkenin mevzuatında öngörülen süre kadar izin verilecek, KAYIT DIŞI işçi çalıştıran işverenlere ve KAYIT DIŞI işçilere de bulunduğu ülkenin mevzuatında öngörülen cezalar uygulanacak.
Anlaşma’nı Geçici 11. Maddesi’ne göre, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden önce diğer ülkede yasal olarak çalışanlara bu anlaşma hükümleri uygulanacak.