“KKTC PANİK BUTONU” devrede

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner bugün yazılı açıklama yaparak, “KKTC Panik Butonu Uygulaması”nın kullanımı hakkında detaylı bilgi verdi, uygulamanın özelliklerini anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, yeni hayata geçirilen “KKTC Panik Butonu Uygulaması”nın, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı sonucunda oluşturulan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı"ndaki koruyucu ve önleyici tedbirlerden biri olduğunun altını çizerek, "KKTC Panik Butonu Uygulaması" ile kadınlarımıza herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmaları halinde destek istemekten çekinmeden başvurabilecekleri müthiş bir imkan yaratıyoruz " dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner bugün yazılı açıklama yaparak, “KKTC Panik Butonu Uygulaması”nın kullanımı hakkında detaylı bilgi verdi, uygulamanın özelliklerini anlattı.

“KKTC PANİK BUTONU” UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIYOR?                          

Bakan Saner’in “KKTC Panik Butonu Uygulaması” ile ilgili açıklaması şöyle:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ücretsiz ‘KKTC Panik Butonu Uygulaması’ herhangi bir risk altındaki, tacize ve şiddete uğrama ihtimali olan kadınlarımıza koruyucu ve önleyici hizmet sunmak amacıyla yapılmış ve yayınlanmıştır.

KKTC Panik Butonu uygulaması mobil marketlerden ücretsiz olarak indirilir; kullanıcının rehberinden seçtiği ya da telefonuna yeni eklediği 3 yakınına ve Sosyal Hizmetler İhbar Hattı 183'e panik anında otomatik mesajı ve bulunduğu konumu derhal iletir. Kullanıcının konumunun 3 yakınına ve Sosyal Hizmetler İhbar Hattı 183’e gönderilmesi için uygulamanın ‘Seçenekler’ bölümünde ‘Konumu da Gönder’ bölümünün açık olarak seçilmesi gerekmektedir.

KKTC Panik Butonu Uygulaması ülkemizi yurt dışından ziyaret eden kadınları da dikkate alarak telefonun diline bağlı olarak Türkçe dil kullanan telefonlar için tamamen Türkçe; diğer diller için ise tamamen İngilizce olarak çalışmaktadır.

Uygulamada ‘Buton’, ‘Seçenekler’, ‘Yakınlarımı Düzenle’, ‘Uyarılar’ ve ilk yüklemede gelen ‘Operatör Seçimi’ bölümleri mevcuttur. Seçenekler bölümünde mevcut olan, acil durumda seçilen kişi veya kişilere ve Sosyal Hizmetler İhbar Hattı 183’e gidecek olan mesaj metni, yükleme sırasında boş kalamayacağından Türkçe versiyonda Türkçe; İngilizce versiyonda İngilizce olarak durumu anlatacak bir metin ile konumlandırılmıştır. Bu mesajlar dilendiğinde kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

Ayrıca Sosyal Hizmetler İhbar Hattı 183’e mesaj gönderme ve gönderilen mesajla birlikte konumun da gönderilmesi kullanıcıya ‘Seçenekler’ bölümünde birer seçenek olarak sunulmuştur.

Uygulamanın işlevselliğini artırmak ve uygulamada veri olmadığında potansiyel risk halinde uygulamanın her zaman hazır durumda olmasını sağlamak için kullanıcıya 183 seçeneği aktif edilmemiş ise en az 1 yakınını eklemesi, hiç yakın eklenmemiş ise 183 Sosyal Hizmetler İhbar Hattı seçeneğinin aktif edilmesi konusunda uyarı yapılmaktadır.

Kısaca, uygulama içerisinde en az 1 kişinin eklenmiş olması veya 183 Sosyal Hizmetler İhbar Hattı’nın aktif halde olması gerekmektedir. Aksi halde uygulama uyarı mesajı vererek kullanıcıyı yönlendirmektedir. Uygulama içinde herhangi bir kişi eklenmemiş ve 183 Sosyal Hizmetler İhbar Hattı kapalı olamaz. Bu durumda uygulama uyarı verecek ve panik butonuna basılmasına engel olacaktır.

‘Yakınlarımı Düzenle’ bölümünde ise kullanıcıdan en fazla 3 kişi eklenmesi istenmektedir. Kişileri eklerken üst bölümden kişinin adı ve telefon numarası eklenebilir. Kullanım kolaylığı sağlamak adına kişi eklenirken telefonun rehberinden uygulamadaki isim ve numara bölümüne direkt olarak numara ve isim yerleştirilebilmektedir.

‘Seçenekler’ bölümünün altında ise ‘Uyarılar’ adlı bölümde tüm kullanım koşulları ve uyarılar yer almaktadır. İlgili metin içerisinde uygulamanın hangi koşullarda çalışacağı, hangi koşullarda çalışma ihtimalinin düştüğü ve uygulamanın amacı dışında kullanımı söz konusu olursa ilgili makamlara bildirim yapılacağı belirtilmektedir.

Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz bu ve buna benzer tedbirler, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı gereği her altı ayda bir değerlendirilecektir.”

Saner, uygulamada ortaya çıkan memnuniyet ve aksaklıklara göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni düzenlemeler yapılacağına da vurgu yaparak, endişe duyulmamasını istedi.

Haberler Haberleri