Türk Standartları Enstitüsü (TSE), standart teşkilatı olmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) standart ve kalitenin yerleşmesi ve benimsenmesi için çalışma başlatıyor.
TSE, yapılacak protokollerle, verdiği hizmet karşılığı aldığı ücretlere, kamu sektöründe yüzde 35, özel sektöre de yüzde 25 indirim sunuyor.
TSE KKTC Temsilcisi Osman Sümbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, standart teşkilatı olmayan KKTC'de, TSE'nin hazırladığı yaklaşık 29 bin, Avrupa Birliği'nin (AB) de 17 bine yakın standardını kamunun ve özel sektörün hizmetine sunduklarını söyledi.
TSE'nin KKTC'de 2000 yılında açıldığını belirten Sümbül, TSE'nin Türkiye'de yaptığı bütün hizmetleri, KKTC'de de Temsilciliği koordinatörlüğünde verdiğini kaydetti.
Standart, belgelendirme, kalite yönetim sistemi belgelendirme hizmetleri ile laboratuvar hizmetleri ve diğer hizmetleri, KKTC'deki sanayici ve ticaret erbabı ile ihtiyacı olan kamu kuruluşlarına verdiklerini anlatan Osman Sümbül, “Tabii KKTC'nin bir standart teşkilatı yok, dolayısıyla kendisinin hazırlamış olduğu bir standart da yok. TSE'nin üretmiş olduğu yaklaşık 29 bin Türk Standardı, Avrupa Birliği'nin 17 bine yakın bütün standartlarını biz burada kamunun ve özel sektörün hizmetine sunma imkanına sahibiz. Bugüne kadar da bu hizmetleri Temsilciliğimiz aracılığıyla da veriyoruz'' dedi.
TSE'nin, standart ve kalitenin öneminin KKTC'de daha iyi anlaşılması için bazı faaliyetlerinin olacağını ifade eden Osman Sümbül, TSE üst yönetiminin hafta içinde KKTC'ye geleceğini söyledi.
Sümbül, KKTC'de ilk kez bir kamu kuruluşunun, TSE 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi ile belgelendirilmesi konusunda bir protokol imzalanacağını, protokolün, KKTC Din İşleri Başkanlığı ile yapılacağını belirtti.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile de TSE'nin verdiği hizmetlerin daha etkin hale getirilmesi için protokoller imzalanacağını bildiren Osman Sümbül, protokollerde, kamu ve özel sektöre yapılan hizmet karşılığında alınan ücretlere indirim getirileceğini söyledi.
Sümbül, kamu sektörüne yapılan hizmette alınan ücrete yüzde 35, özel sektöre de yüzde 25 indirim yapılacağını ifade ederek, amacın, standart teşkilatı olmayan KKTC'de, standart, standardizasyon ve kalitenin yerleşmesi olduğunu kaydetti.
''ÇANTACI'' BELGECİLERE KARŞI UYARI
Sanayici ve ticaret erbabını ''çantacı'' olarak nitelenen ve belgelendirme amacıyla dışarıdan gelen kişilere karşı uyaran Sümbül, bu tür kişilerin 1-2 günde ücret karşılığında verdiği ''belgelerin'' kurumlara hiçbir fayda sağlamayacağını vurguladı. Sümbül, kurumları, ''çantacı'' belgecilere kanmamaları yönünde uyardı ve aldıkları belgelerin ne işe yarayacağı konusunda bilgi sahibi olmalarını istedi.
Bu tür olayların önüne geçmek, kalitenin ve belgelendirmenin önemini anlatmak için çalışma başlattıklarını ve TSE'nin artık KKTC'de daha etkin olacağını ifade eden Sümbül, odalarla yapılacak protokolleri ''milat'' olarak niteledi.
KKTC'de TSE belgelerine yönelik bir bilincin oluşmasını ve belgelendirme konusunda sahteciliğin önüne geçmek istediklerini kaydeden Osman Sümbül, TSE'nin belgelendirme ücretlerinin, ''çantacıların'' insanları kandırarak aldığı ücretten çok daha düşük olduğunu vurguladı.
Esnaf ve sanayicileri, TSE ile işbirliğine, alacakları hizmet ve belgeler hakkında bilgi almaya ve kendileri ile görüşmeye çağıran Sümbül, sektörleri, kalite ve belgeler konusunda bilinçlendirmek istediklerini sözlerine ekledi.