Kayıplar Komitesi’ne bir okurumuzun göstermiş olduğu alanda yürütülmekte olan kazılarda üç “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşıldığı öğrenildi.
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, bu alanda kazılar sürdürülüyor.
Kayıplar Komitesi’nin askeri bölgelerdeki kazıları da devam ediyor. Haspolat’ta (Mia Milya) ve Karaoğlanoğlu’nda (Ayyorgi) askeri bölgelerdeki kazılar devam ederken Alsancak’ta da (Karava) bir “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşılmış bulunuyor.
Abohor’da eski çöp alanında başlatılmış olan kazı devam ederken, Taşkent’te de (Vuno) başlatılan kazı sürdürülüyor. Burada da bir “kayıp” şahsa ait bir kalıntı bulunmuştu.
Sazlıköy’de ise (Livadya) bir kuyu arayışı devam ediyor. Bu kuyuya bir “kayıp” şahsın gömüldüğü anlatılıyor.
Bu arada Kıbrıs’ın güneyinde ise Pomos’ta ve Strovolos’ta “kayıp” Kıbrıslıtürkler’den geride kalanların aranmakta olduğu iki kazı sürdürülüyor.
Kazılarda görev yapan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Kolay gelsin” diyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------
*** Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyindeki askeri bölgelerin kazılara açılması talebine Yunanistan tepki gösterdi…
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde davalı olan ülke Yunanistan değil, Türkiye…”
Lefkoşa, 19 Şubat 2016 (T.A.K.): Yunanistan Türkiye’nin, “Kıbrıslı Türk kayıpların gömülü olduğunu” iddia ettiği Rum tarafındaki askeri bölgelerde de kayıp kazılarına izin verilmesi talebini reddetti.
Fileleftheros “Davalı Devlet Türkiye’dir, Yunanistan Değil… Atina Kayıplarla İlgili Türk İddialarını Reddediyor” başlıklı haberinde Yunanistan’ın, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği talebi, kayıplar konusunda kendisini de sorumlu tutma çabası olarak yorumlayarak tepki gösterdiğini yazdı.
Habere göre Yunanistan da Kıbrıs kayıpları konusunu Mart ayı başlarında görüşecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne mektup göndererek kendi görüşünü ortaya koydu. Mektubunda, Türkiye’nin iki BM belgesine atıf yaparak Bakanlar Komitesi’ni “yanıltmaya çalıştığını” savunan Yunanistan, BM belgelerinde “ne Yunanistan ne de bölgelere erişim konusunda hiçbir ifade yer almadığını” vurguladı.
Yunanistan ayrıca “bu konuda davalı devlet Yunanistan veya Kıbrıs değildir. İncelenmekte olan dava, Temmuz ve Ağustos 1974’ten beri Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümünde hakim olan durumla alakalı Kıbrıs’ın ve Varnavas’ın Türkiye aleyhine davalarıdır“ ifadelerine yer verdi.
Aynı gazete Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) üyelerinin 16-18 Şubat’ta, maddi ve siyasi desteğin sürdürülmesi talebiyle Brüksel’de yaptığı temasları “Komisyon ve Avrupa Parlamentosu’ndan KŞK’ya Destek” başlığıyla aktardı.
Gazete, DİKO’lu Avrupa Milletvekili Kostas Mavridis’in, Siyasi Özgürlükler, Adalet ve İç Konular Komitesi’nin KŞK’nın üç üyesinin de katıldığı toplantısında “siyasi değil tamamen hukuki konudur” dediği kayıplar ve KŞK’nın faaliyetleriyle ilgili konuşma yaptığını ve Komite Başkanı Claude Moraes’ten, şu önerilerine destek istediğini yazdı:
“1-KŞK’nın faaliyetlerine yardım etmek, konu hakkında Avrupa Parlamentosu’nu koordine etmek ve bilgilendirmek üzere Avrupa milletvekili bir özel raportör atanması, 2-Ödeneklerin artırılması, 3-Avrupa mahkemelerinin kayıplar konusundaki kararlarına saygı göstermesi için Türkiye’ye baskı yapılması.”
(TAK Ajansı Rumca Haber Bülteni’nden – 19.2.2016)