KTAMStan zam protestosu

KTAMS'ın zamları protesto etmek üzere gerçekleştirmekte olduğu eylem sürerken KTAMS Başkanı Kaptan, Meclis Başkanı Siber'le görüştü

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), bazı parti ve sendikaların desteğiyle zamları ve ülkedeki kötü yaşam koşullarını protesto amacıyla grev ve yürüyüş düzenledi.
Sendika merkezinden saat 13.30’da başlayan yürüyüş Meclis önüne kadar protestolarla bayrak ve düdükler eşliğinde sürdü. Polisin meclis önünde barikatıyla karşılaşan eylemciler burada polisin önlerini kesmesini protesto etti.

Kaptan:

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, ülkenin hukuk devleti anlayışıyla yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, polis barikatını protesto etti ve bir an önce barikatın açılarak, Meclis Başkanı Sibel Siber’le görüşmenin yolunun açılmasını istedi.
Kendilerine adeta “terörist” muamelesi yapıldığını belirten Kaptan, ülkenin gerçek sahibi Kıbrıs Türk halkının yine kendi evlatları olan polislere kırdırılmaya çalışıldığını savundu.
Halkın bu tip kötü yaşam koşullarına layık olmadığını, hükümetin dövizdeki yükselişleri öne sürerek 4 aydır bahane ürettiğini söyleyen Kaptan, 2 haftadan beri toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ortaya hiçbir sonuç çıkarmadığını kaydetti.
Kaptan, şu an iktidarda olan CTP ve DP’ye 4 ay önce hazırladıkları seçim bildirgelerini ve kitapçıkları tekrar okuma çağrısı da yaptı.

Yorgancıoğlu:
Meclisten çıkarak bazı CTP milletvekilleriyle birlikte eylemcilerin yanına gelen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, eylem yapmak için toplanan kalabalığa, Ocak ayında yeni asgari ücretin belirlenip, hayat pahalılığının da maaşlara yansıtılacağını söyledi. Dövizdeki yükselişin petrol ve elektrik zammına yansıdığını söyleyen Başbakan, Kıb-Tek’in şu an maliyetin altına satış yaptığını ifade etti.
Tüpgaza yapılan zammın tamamıyla özel şirketlerin inisiyatifi olduğunu belirten Yorgancıoğlu, tüp gazda fonun %0 olması halinde dahi tüp gazın fiyatının ancak 50 kuruş ucuzlayabileceğini anlattı.

Başbakan istedi polis barikatı açıldı

Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüşme talebinde bulunan eylemciler, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve diğer CTP’li bazı milletvekillerinin araya girmesi ile buradaki polis barikatını aşarak Meclis Başkanı ile görüşme taleplerine olumlu yanıt aldılar. Daha sonra sendika yöneticileri 10 kişilik bir heyetle, Meclis Başkanı Sibel Siber ile Meclis Şeref Salonu’nda görüşme gerçekleştirdi.

Siber’le görüşme...

KTAMS Genel Başkanı Kaptan kabulde yaptığı konuşmada, eylemcilerin Cumhuriyet Meclisi binası önüne gelmesinin engellenmesi için yolda polis kordonu oluşturulmasını eleştirdi.
Daha sonra Başbakan sayesinde Meclis önüne yürümelerine izin verilmesine atıfta bulunan Kaptan, “Bunun bugüne mahsus değil, her zaman olmasını istiyoruz. Terörist bir toplum değiliz…Hukuk devletine inanan ve hukukun olmasını savunanlarız” dedi.
Sendika olarak aylardır dertlerini anlatamadıklarını ifade eden Kaptan, Sibel Siber’in Başbakanlık döneminde açılan soruşturmalarla ilgili hiç kimsenin yargılanmadığını savundu ve Siber’den konuyu meclis gündemine taşımasını istedi.
Kaptan, “Zam üstüne zam yapılmaktadır. Emekçilerin ve halkın rahatı için, evine huzurlu bir şekilde ekmek götürmesi için hiçbir adım atılmıyor” dedi.
Asgari Ücret Komisyonu’nun henüz bir anlaşmaya varamamasını da eleştiren Kaptan, yeni hükümet döneminde akaryakıta iki haftada iki, tüp gaza yüzde 21, elektriğe de yüzde 25 zam yapıldığını savundu.

“Meclisin gündemine taşınmasını istiyoruz”
Kaptan, “Elektriği kullanmaktan korkar olduk, tüp gaz kullanmaktan korkar olduk, hükümetimiz adım atmaktan kaçıyor ve bizi korumuyor.
Çalışanlar çok zor durumda ancak bunu anlatamadık. Yaşadığımız sor günleri meclisin gündemine taşınmasını ve bununla ilgili konuşulmasını istiyoruz ” dedi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun tesislerinin yapılan alım garantili antlaşmalarla yüzde elli çalıştırılmasını da eleştiren Kaptan, protokol masasının kurulmasını istediklerini de belirtti.

Siber:

Meclis Başkanı Sibel Siber ise hedeflerinin, “yaşam kalitesini yükseltmek ve göç olgusunun önüne geçmek” olduğunu ifade etti.
Yıllarca toplumun hak ve adalet duygusunu zedeleyen çok sayıda olay yaşandığını kaydeden Siber, savcılığa giden dosyaları takip etmenin boyun borcu olduğunu ifade etti.
Hiçbir hükümetin zam yapmayı tercih etmediğini çünkü zammın bir hükümetin halkına verebileceği en kötü mesaj olduğunu kaydeden Siber, sendikaların eleştiri yaptıkları zaman sorunların çözümüne yönelik öneriler de sunması gerektiğini kaydetti.
Sorunları çözmek için her kesime görevler düştüğünü ifade eden Siber, “Hiçbir ülkeyi başka bir ülke kurtaramaz. Bir ülke daha güzele ulaşacaksa bunu başaracak olan da kendi insanlarıdır” dedi.
Daha iyiye gidileceğine olan inancını belirten Siber, “Gayle çeken bir topluluk görüyorum. Toplum için gayle çekmek bir erdemdir, gayle çeken insanlar arttıkça daha iyiye gideceğiz” dedi.

Kaptan: “Ekonomistimiz de terzimiz de var, kimse bize gömlek biçmeye çalışmasın”

Meclis Başkanı Sibel Siber’le görüşmenin ardından KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, sendika üyelerine ve eylemcilere bir konuşma yaptı. Kaptan, yaşanan sıkıntıları anlatmaya çalıştıklarını belirterek, ülkenin sahibi olmaya ve sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.
Kaptan, sendikaların gücünün ve iradesinin halk olduğunu belirterek, kimsenin sendikaları kontrol altına almaya veya gömlek biçmeye kalkmamasını istedi.
Kamu görevlilerinin yasal hakkı olan protokol masasının kurulmasını, asgari ücrete artış istediklerini ve açılan yolsuzluk dosyalarının kapanmamasını talep ettiklerini belirten Kaptan, Meclis Başkanı Siber’in hem Protokol Masası konusunda hem Asgari Ücret konusunda arabuluculuk görevi yapacağını kendilerine söylediğini açıkladı.

Eyleme destek veren tüm kesimlere ve KTAMS’ın sesinin duyulmasını sağlayan basın mensuplarına teşekkür eden Kaptan, “mektuplarla, mesajlarla” eylem çağrısı yapan sendikaları eleştirdi, eylem yeri olarak meydanları işaret etti ve bu sendikaları samimi olmaya çağırdı.

Yürüyüşlü bitti... Oturma eylemi başladı

Kaptan, eylemin tamamlandığını bildirmesine rağmen, kalabalık dağılma yönü olarak TC Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yolu kullanmak isteyince, eylemciler ve polis arasında yine anlaşmazlık çıktı.
Polis, bu yönün kullanılmasına izin vermeyince, eylemciler da burada Meclis önünde bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.
Eyleme destek veren parti ve sivil toplum kuruluşları şöyle: TDP, Baraka Kültür Merkezi, İnsan Hakları Derneği, TÜRK-SEN, DEV-İŞ, KTOEÖS, KTÖS, GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, MEC-SEN, FEMA ve Komünist Emek Hareketi.

Haberler Haberleri