Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “göç yasası” olarak nitelendirdiği Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığını bildirdi.
KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “bir Ankara projesi olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını gaspettiğini” iddia ettiği söz konusu yasaya karşı mücadeleyi her alanda sürdürdüklerini ifade etti.
Maviş, KTÖS üyesi Cemre Bekir Mahmutlar’ın tüm öğretmenleri temsilen Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı davada mahkemenin kendisini haklı bulmadığını belirterek, Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararına saygı duymakla beraber üyelerinin insan hakları ihlal edildiği inancından dolayı konuyu AİHM’e taşıma kararı aldıklarını kaydetti.
Maviş açıklamasında, “AİHM’e 4 Haziran 2014 tarihinde gönderilmiş olan davada Yüksek İdare Mahkemesi’nin gerekçeli bir karar üretmemesi nedeniyle adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği, ‘göç yasasını’ üyemize uygulanmasının mülkiyet hakkına ve özel hayatına müdahale oluşturduğu, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs mahkemelerinin bir iç hukuk oluşturmadığı ifadesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Avukat Öncel Polili ve Metin Kemal aracılığı ile taşınmıştır” ifadelerine yer verdi.
Burak Maviş diğer taraftan yasaya karşı Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ve Meclis önünde eylem yaptıkları sırada ‘polisi görevinden men ve darp’ suçlarıyla yargılanan üyelerine verilen cezaların Yüksek Mahkeme tarafından onanmakla birlikte Meclis önünde polis barikatı kurma emrinin de keyfi olduğu yönünde karar verildiğini belirtti.
Maviş, söz konusu olayda polisin keyfi kararı nedeniyle sendikanın gösteri yapma hakkının engellendiğini, bu gerekçeyle haklarını bir kez daha Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde arayacaklarını bildirdi.(TAK)