Kulaklı Tepe’de yeni kazı…

Sevgül Uludağ

Kayıplar Komitesi beş “kayıp” şahıstan geride kalanların daha önce bulunmuş olduğu Bilelle’deki (Pileri-Göçeri) Kulaklı Tepe’de yeni bir kazı başlattı.

Yıllar önce Kıbrıslırum bir “kayıp” yakını olan Mihalis Yangu Savva’yla birlikte Kayıplar Komitesi  yetkililerine göstermiş olduğumuz Kulaklı Tepe’de beş “kayıp”tan geride kalanlar bulunmuştu. Bu beş “kayıp” hiçbir zaman gömülmemiş, 1974’te savaşta öldürüldükleri yerde öylece bırakılmışlardı. Bu, oldukça çetin bir kazıydı çünkü Kulaklı Tepe’ye giden bir yol olmadığı için arkeologlarımız bir süre, bu yüksek tepeye tırmanmak zorunda kalmışlardı. Daha sonra şiroyla bu dik tepeye çıkan toprak bir yol Kayıplar Komitesi şirocusu tarafından yapılmış ve arkeologlar araçlarıyla buraya ulaşabilmişti.

Kardeşi bu alanda “kayıp” edilen Mihalis Yangu Savva, Kulaklı Tepe’de beş değil altı “kayıp” şahsın olması gerektiğinde ısrar ediyor.

Kayıplar Komitesi’nin kazı ekibi burada “manuel” olarak yani şiro kullanmaksızın çalışacak.
Kayıplar Komitesi’nin bir diğer kazısı Lefkonuk’ta (Geçitkale) bir okurumuzun göstermiş olduğu bir su kuyusunda yeniden başlatıldı ancak su kuyusunun 13 metreye kadar su dolu olması, işleri zorlaştırıyor. Daha önce de bu kuyuda kazı başlatılmış fakat kuyudaki suyun hiç durmaksızın akması nedeniyle kazıya ara verilmişti. Bir okurumuz bu kuyuya 1974’te bir veya iki yaşlı “kayıp” insanın gömülmüş olabileceğini anlatmıştı.
Kayıplar Komitesi Şirinevler’de de (Ayermola) iki ayrı noktada kazı yürütüyor. Kazılardan birinde iki “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşılmış bulunuyor.

Demirhan’da da (Trahoni-Tirfon) daha önce üç kez kazılmış ve geniş bir “kayıp” ailesinden kalıntılara ulaşılmış olan ve “Muluhiya tarlası” olarak bilinen noktada dördüncü kez kazı başlatıldı. Bu alana aralarında bir de sekiz-on aylık bebek olmak üzere 11-12 kişilik bir ailenin gömüldüğü yönünde bilgiler bulunuyor ve yapılan kazılarda küçük bebeğin kalıntıları dahil, bu gruptan geride kalanların bir kısmına ulaşılmıştı.
Kayıplar Komitesi’nin Angastina’da (Aslanköy) başlattığı kazı da devam ediyor. Bir diğer kazı ise Güngör girişinde (Kutsovendi) bir okurumuzun işaret ettiği bir alanda devam ediyor.

Kıbrıs’ın güneyinde ise Koççinodrimitya’daki sıra kuyulardaki kazılar devam ediyor. En az otuz civarında birbirine bağlı kuyular dizisinden oluşan bu sıra kuyularda 63-64 “kaybı” yedi Kıbrıslıtürk’ten geride kalanlara ulaşılmıştı. Güneydeki bir diğer kazı ise Latça’da devam ediyor ve 63-64 “kaybı” Kıbrıslıtürkler’den geride kalanlar aranıyor.

Kazı ekiplerindeki tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Kolay gelsin” diyoruz.