“Kültür sanat bir yaşam biçimi haline gelmeli”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, kalkınmanın sadece ekonomik bir olgu olmadığını, ekonomi yanında sosyal siyasal, kültürel ve sanatsal boyutlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, kalkınmanın sadece ekonomik bir olgu olmadığını, ekonomi yanında sosyal siyasal, kültürel ve sanatsal boyutlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Mustafa Akıncı’nın basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Akıncı dün Akdeniz Avrupa Sanat Derneği’nde (EMAA) sanatçılarla buluştu.

Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı döneminde kültür sanat festivallerinde yerel sanat ve sanatçıları teşvik etmeye çalıştıklarını, kitap yayınını başlattıklarını ve her yıl bir dalda kitap yayınladıklarını söyledi. Her yıl bir dalda  bir hafta süren kültür-sanat şenlikleri düzenlediklerini kaydeden Akıncı, “Lefkoşa Belediyesi bunu sizlerle birlikte yeniden canlandırabilir. Başkent’e yıl boyu sürecek etkinlikler gerek” diye konuştu.

Mustafa  Akıncı, “Eski bir belediye başkanı ve bir Cumhurbaşkanı adayı olarak, Lefkoşa Belediyesi ile EMAA’nın Başkent Lefkoşa’da kültür-sanatı bir yaşam biçimine dönüştürecek etkinliklerde birlikte çalıştıklarını görmek beni mutlu edecek” dedi.

Sanatçıların belediyelerle işbirliği içerisinde çalışmaktan mutlu olacaklarını ancak bu anlayışın ülke genelindeki politikalarda görmek istediklerini dile getirmeleri üzerine Akıncı, gerek belediye başkanlığı, gerekse Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı döneminde kültür ve sanata önem verdiğini icraatlarıyla kanıtladığını ve buna devam edeceğini vurguladı.

Akıncı, “Cumhurbaşkanlığı'nın bu konularda gerçekten ilgili ve katkı koyucu olması gerekir. Sanatsal etkinlikleri sadece himaye etmekle yetinmemeli, sanat olayının bir parçası olmalı. Göreve gelmem durumunda kültür sanat alanında daha etkili ve katkı koyucu bir Cumhurbaşkanı olacağımı rahatlıkla söyleyebilirim. Sizin gibi kuruluşlarla iletişim halinde olacağız” diye konuştu.

Mustafa Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalkınma bizde eksik değerlendiriliyor. Kalkınmayı bazı rakamların büyümesi olarak algılıyoruz. Bu, ekonomide önemli olmakla birlikte kalkınma sadece ekonomik bir olgu değil, bunun yanında sosyal siyasal kültürel ve sanatsal boyutlarıyla bir bütündür. Bunları rakamlarla ifade edemezsiniz. Bu vizyona sahip olmak ve bunun gereklerini yerine getirmek gereklidir. Yıllardır beklenen  özerk bir sanat kurumunun oluşması için çaba harcanması; kültür sanatın bir yaşam biçimi haline gelmesi içim çaba harcamamız gerek. Sınırları aşan sizlersiniz. Siyasette karşılıklı görüş alış-verişi yapabilirsiniz ama ortak bir ürün hala yaratılamadı. Oysa bu, sanatta oluyor. O nedenle sizler barış için de önemlisiniz. O nedenle kültür-sanat alanında uğraş veren insanların barış sürecinde çok olumlu katkıları olabileceğine yürekten inanıyorum.”(tak)

Siyaset Haberleri