Baf bölgesinde bulunan Dereboyu (Evretu) köyü camisinin, iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin mali katkısı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın teknik desteğiyle gerçekleştirilen konzervasyon çalışmalarının sona ermesi vesilesiyle dün bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanları Ali Tuncay ve Takis Hadjidemetriou, Avrupa Birliği Destek Ofisi sorumlusu Alessandra Viezzer, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - Barış İçin Ortaklık sorumlusu Tiziana Zennaro, teknik Komite mensupları, uzmanlar ve Evretu/Dereboyu köyü kökenli Kıbrıslı Türkler katıldı.
Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay tarafından yapılan açıklamaya göre, etkinliğe katılan Kıbrıslı Türkler bir yandan köylerindeki caminin tamirinden dolayı sevinçlerini dile getirirken, diğer yandan köyün terk edilmişliği, evlerin ve tarım arazilerinin bir kısmının 1980 yılı sonrasında inşa edilen Evretu Barajı altında kalması vesilesiyle hüzünlü anlar yaşadılar.
Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay, Dereboyu (Evretu) Camisi’nin Baf bölgesinde tamamlanan ilk projelerden biri olduğunu belirtti.
Tuncay, Teknik Komite’nin çalışmalarının bu aşamaya gelmesinin kolay olmadığına, aynı sayıda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum üyeden oluşan komitenin kararlarını eşitlik, karşılıklı güven ve işbirliği içerisinde yürütmekte olduğuna vurgu yaptı.
Tuncay, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderliklerinin, her iki tarafın kurumlarının ve uzmanlarının desteğiyle gelişen çalışmalarının, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak diğer alanları da kapsayacak şekilde genişlemesini diledi.
Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Takis Hadjidemetriou da konuşmasında, Dereboyu (Evretu) Camisi’nin yanısıra, tarihi özelliklere sahip köy okulunun da tamir edilip köyü ziyaret edecek Kıbrıslı Türklere hizmet edecek şekilde düzenleneceği bilgisini verdi.
Dereboyu köyünün terk edilmişliğinin ve harap durumunun üzücü olduğunu belirten Hadjidemetriou, çatışma içerisindeki geçmişimizi ve kaybetmiş olduğumuz Kıbrıs’ı bir yana bırakarak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların barış içerisinde yaşayacağı geleceğin Kıbrıs’ını oluşturmak için çalışılması gerektiğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - Barış İçin Ortaklık Sorumlusu Tiziana Zennaro da, camide yapılan konzervasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen çalışmaların toplam maliyetinin 82 bin Euro olduğunu söyledi.
AB Ofisi Sorumlusu Alessandra Viezzer de, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki güven ortamının tesisine katkı sağlayacak çalışmaları desteklediğini ifade ederek, kültürel miras alanında yürütülmekte olan çalışmaların böyle bir potansiyeli olduğuna vurgu yaptı.
Viezzer, Dereboyu köyünün terkedilmiş halinin geçmişin Kıbrıs’ını sembolize ettiğini, kültürel miras eserlerini tamir ederken aynı zamanda insani ilişkilerin gelişimine ve barış ortamına da katkı yapmakta olduklarını belirtti.
(tak)