Avrupa ülkelerinde sistemler uzun yıllar önce yerli yerine oturmuşken, KKTC ve TC’de hala daha sistem tartışması yaşanıyor. Nasıl ki, Türkiye şu anda dünya futbolunda çok geridedir, kulüplerin çoğu kritrlere uymuyor, sıralamada adı şanı duyulmayan ülklelerle eşdeğerdir. KKTC de Türkiye’nin kötü futbol anlayışını takip edip hem kulüplerini hem de futbol kültürünü yok ediyor. Bir ülkede kulüblerinin yüzde 95’i batık, acı içerisinde yola devam ediyorsa, yorumlanacak fazla bir konunun olmadığını düşünmüyorum.
Türkiye’de 2015-16 sezonu statü değişiyor. Açıkcası doğru da yapılıyor. TFF bakıp gördü ki, Türklerle olmuyor, yabancılaşalım dedi. Takımlara 14 yabancı oynatma sayısı getirdi. Bir başka değişle, voleybol ve basketbolda yabancılarla yakalanan kültürel değişimi ve başarıyı, futbol da yakalamak istiyor. Statükoyu yıkmak kolay olmayacak ancak uzun vadede Türk futbolu kazançlı çıkacak. Tıpkı, voleybol ve basketbolda olduğu gibi.
Peki KKTC ne yapacak? Hangi yolu izleyecek? Tirbünde seyirci olmaya devam mı edecek? Yoksa, TFF’na yalvararak bizlerle görüşün mü diyecek?
KKTC’de futbolun yerli yerine otura bilmesi için, dibe vurmamız lazım. O zaman belki silkinir ve bizler nerede yanlış yaptık deriz. Ama “nato mermer nato kafa” misali, içimizdeki statükoyu bir türlü yıkamıyoruz. Israrla daha çok para, daha çok tesis, daha çok takım, daha çok transfer ve daha çok rahatlık istiyoruz. Utanmasak, maçlara gidebilmek için helikopter bile isteyeceğiz. Sözüm ona gençliğe hizmet ediyormuşuz. Halbuki, gençliği yüzsüzleştirirken kulüplerin de acı çekmesini sağlıyoruz. Açıkcası egolarımıza teslim olmuşuz. Daha sonra “ah- vah” çekerek gençler elimizden uçtu, kulüpler battı diye feryat ediyoruz.
Çözüm önerimdir; dikkate alınır alınmaz, tartışılır tartışılaz bilemiyorum ama futbolun mevcut şartlarda sürdürülemeyeceğine inananlardanım. Tıpkı, KTHY ve Cyprus Airways’in sürdürülemediği gibi.
1.Futbol federasyonu genel kurul yapısı değişmeli. Tüm kulüpler eşit oy hakkına sahip olmamalı.
2.KTFF, kulüp sayılarını azaltmalı. KKTC’de kulüp sayısı nüfusa göre dünya standartlarının çok üzerinde. Kulüblere ayrılan pasta büyüyeceğine küçülüyor.
3.Federasyon kulüplerden aldığı yetkiyle, kesin ve net bir şekilde kulüp mali yapılarını düzenlemeli ve denetlemeli. Unutulmamalı ki, denetimsiz bir lig “kerhaneden” farksızdır.
4.Futbolcu transferlerinin iyileştirilmesi ve denetlenmesi, futbolcuya ödenen meblağların taban ve tavan fiyatı olması, işsiz futbolcuya sigortasının yatırılması zorunluluğu gelmeli.
5.Geliri olmayan kulüblerin hayal ürünü bütçeleri ile futbola sorun olması engellenmeli.
6.Futbolumuzun profesyonel mi? Yarı profesyonel mi? Amatör mü olduğunun adı konmalı.
7.KKTC liginde şampiyon olan takımın çok fazla önem taşımadığını, öncelikli hedefin kalıcı futbol sistemi yaratmak olduğunun altı çizilmeli.
8.Kulüplere bütçe sınırlandırılması getirilmeli. Uymayan kulüpler transfer yasağına girmeli.İsteyen kulüp, istediği futbolcuyu transfer etmemeli.
Çok fazla şey istediğimin farkındayım. Ancak acı çekerek futbol oynanmasına gönlüm razı değil. Ya adam akıllı futbol kuralları konacak, ya da rezilliğe devam edilecek. Bu iki ince çizgi üzerinde karar verilmeli. “Gençliğe hizmet ediyoruz” edebiyatından da derhal vazgeçilmeli.