YENİDÜZEN gazetesi yazarı, araştırmacı gazeteci-yazar Kutlu Adalı, 23'üncü ölüm yıl dönümünde anıldı.
Lefkoşa’daki evi önünde 6 Temmuz 1996'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden YENİDÜZEN gazetesi yazarı, araştırmacı gazeteci-yazar Kutlu Adalı, 23'üncü ölüm yıl dönümünde anıldı.
Kutlu Adalı Vakfı ve YENİDÜZEN gazetesi tarafından düzenlenen anma töreni, bugün saat 10.00'da Adalı'nın Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabrinde yapıldı.
Anma törenine Kutlu Adalı'nın eşi ve çocukları, YENİDÜZEN ailesi temsilcileri, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, CTP Milletvekili Erkut Şahali, parti ilçe başkanları, KTGB Başkanı Sami Özuslu, Basın-Sen, meslek örgütleri ve Adalı’nın dostları katıldı.
Törende, konuşmalar yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve Adalı’nın mezarına çiçekler bırakıldı.
Cenk Mutluyakalı: “Kararlılığımızla, gailemizle buradayız."
Törende ilk sözü alan YENİDÜZEN Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı,“Her yıl hem onu anmak hem de yapılanları unutmamak için buradayız, barışa ve demokrasiye inancımız hep hatırlamak için Adalı'nın yanındayız. Adalı'yı anarken, unutmadığımızı, unutmayacağımızı da haykırıyoruz" diye konuştu.
Cenk Mutluyakalı, bu cinayeti ve zihniyeti unutmadıklarını belirterek, "Her yıl buradayız çünkü onlardan korkmadığımızı, sarılmaz bir inançla değerlerimize, kültürümüze, kimliğimize, gailemize sahip çıktığımızı göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu. Kutlu Adalı'nın dağarcığında biriktirdiği tüm değerlerin topluma yayılması misyonları olduğunu anlatan Cenk Mutluyakalı, "meslek örgütlerimiz Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve Basın-Sen de burada, onları da selamlıyoruz.” dedi.
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın: “Verdiği mücadele yaygınlaştırılmalı”
Kıbrıs Türk Halkı her şeyi başaracak kapasitesi olduğunu ifade eden CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın da, konuşmasında Kutlu Adalı’nın özelliklerini örnek gösterdi.
Sorakın konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Anma töreni için buradayız. Kutlu Adalı'nın hafızamda kalan en önemli özelliklerinden birisi Kıbrıs Türk kimliğinin korunması anlamında, kendi alanında verdiği mücadeledir. Kıbrıs Türk kimliğinin korunması ve irademize sahip çıkma mücadelesi örnek alınmalıdır, yaygınlaştırmalıdır. Bir kez daha görüyoruz ki; demokrasi, insan hakları ve özgürlüklere sahip çıkmak yaşamsaldır, irademizle ilerlemek önemlidir. Çözüm, barış ve özgürlüklere sahip çıkmak için hepimize görevler düşüyor. Kutlu Adalı’nın gösterdiği yolda, cesaretle, kararlılıkla yürürsek, bu işlerin üzerine gidersek Kıbrıs Türk Halkı her şeyi başaracak kapasitededir. Adalı’yı saygıyla anıyorum.”
Talat: “O zaman korkmadığımız gibi bundan sonra da korkmayacağız”
Törende söz alan 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Kutlu Adalı cinayetini anımsatarak “O zaman korkmadığımız gibi bundan sonra da korkmayacağız” dedi.
Adalı’nın öldürülmesinin tam bir koku salma hareketi olduğunu ifade eden Talat, son nefese dek mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Talat, şöyle devam etti:
“Kutlu Adalı’yı sevip, tanıyanlar, onun fikirlerinden etkilenenler, mücadeleci ruhunu anımsayanlar, anma etkinliğine hoş geldiniz. Adalı’nın mücadeleci kişiliği son derece önemli, çok üretken bir yazardı, gazete yazılarıyla, yazdığı kitaplarla bu halka ışık tutan bir kişilikti. Sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir mücadele insanıydı, yazılarıyla, fikirleriyle, görüşleriyle mücadele ediyordu. Tüm hedefi Kıbrıs’ta barışın, demokrasinin ve insan haklarının yerleşmesiydi. Bunu kendisini çok yakından bilen herkes anımsıyor, ben de bunu biliyorum. Adalı, gerçekten bir faşist saldırıyla öldürülene kadar mücadelesini hiç düşürmeden, seviyesini hep yükselterek devam etti. Öldürülmesinin temel nedeni belki de buydu. Onu öldürerek, barış, insan hakları ve demokrasi için mücadele eden tüm kesimlere korku salmak istiyorlardı. Olay gerçekten çok farklı ve ender olaylardan biriydi. Kullanılan silahtan tutun, uygulanan taktiğe varıncaya kadar tam bir koku salma hareketiydi. Ama korkamadık, korkmamalıydık, korkmayacağız. Bu zihniyet şu anda geri çekilmiş olsa bile kesinlikle bir yerlerde vardır. Ve kritik yerlerde ortaya çıkma ihtimali söz konusudur. O nedenle, o zaman korkmadığımız gibi bundan sonra da korkmayacağız. Son nefesimizi verinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bunu yaparsak Kutlu Adalı’yı anmış oluruz. Bu düşünceyle tekrar ona saygılarımı sunuyorum.”
İlkay Adalı: “Sonuna kadar barış, Adalı’yı örnek alarak mücadeleye devam etmeliyiz”
Kutlu Adalı Vakfı adına Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı da konuştu, bir şiir okudu. İlkay Adalı, “Sonuna kadar barış diyorum, mücadeleye devam etmeliyiz. Kıbrıslı olarak, bu bilinci yaymak için Adalı’yı örnek almalıyız.” dedi. Adalı, konuşmasında; “Adalılar ölmez, barış adına bebeler doğurdu analar, barış koyduk adını, sevgiyle ve hasretle, ben savaşla sulanmışım, ben bir zeytin dalıyım, boynu bükük kalmışım…” sözlerine yer verdi.