Kutlu Adalı'ya özlemle...

Kıbrıslı araştırmacı – şair, YENİDÜZEN’in unutulmaz yazarlarından Kutlu Adalı ölümünün 24. yıldönümünde kabri başında anıldı

Fehime ALASYA

Lefkoşa’daki evi önünde 6 Temmuz 1996’ta katledilen Kıbrıslı araştırmacı – şair, YENİDÜZEN’in unutulmaz yazarlarından Kutlu Adalı, saygı ve özlemle dün anıldı.

Kutlu Adalı Vakfı ve YENİDÜZEN gazetesi tarafından düzenlenen tören Adalı’nın Lefkoşa Mezarlığındaki kabri başında yapıldı.

Anma törenine Kutlu Adalı'nın eşi ile çocukları, YENİDÜZEN ailesi temsilcileri ve sevenleri katıldı.

Törende, saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar yapıldı ve Adalı’nın mezarına çiçekler bırakıldı.

Törende YENİDÜZEN Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir ve Kutlu Adalı Vakfı adına Adalı'nın eşi İlkay Adalı söz aldı. Anmada, Kutlu Adalı Vakfı adına eşi İlkay Adalı da okuduğu şiirle onu andı. Adalı, katılım gösterenlere teşekkürlerini sundu.

 

Mutluyakalı: “Onun bıraktığı yerden ortak bir kavgadayız”

Törende ilk sözü alan YENİDÜZEN Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, Kutlu Adalı’nın düşüncelerinin çoğaldığını, onun kimliği, kişiliği, haysiyeti ve bu coğrafyada özgür yaşama istencine, Kıbrıs’ın bütünlüğüne olan inancı ve derinden bağlılığının çok daha fazla çoğalarak konuşulmaya ve yaşanmaya devam ettiğini ifade etti.

Adalı’nın tüm yazılarında yurt sevgisi, ülke sevgisi, barış ve adanmışlık olduğunu belirten Mutluyakalı, bu düşüncelerin kurşunlarla ortadan kaldırılamayacağının bir kez daha altını çizdi.

Mutluyakalı, “Faili meçhul kaldı ama biz hep o zihniyeti bildik, buna karşı kenetlenmeyi bildik, hala barışı arıyor, hala insanca yönetilme beklentimizi dile getiriyoruz, onun bıraktığı yerden ortak bir kavgadayız” dedi.

Sorakın: “Karanlık güçler bir şey yapamadığında kalemleri kırdırıyor ama…”

“24 yıl önce Adalı’nın katledilişinin nedenini hepimiz çok iyi biliyoruz” diyen CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ise Adalı’nın hala düşüncelerinin ışık olduğunu anlattı.

Erdoğan Sorakın, “O bir gazeteci, araştırmacı yazardı, en büyük ideallerinden birisi temiz, adil, şeffaf bir toplum yaratılmasıydı. Barışa, demokrasi ve insan haklarına yürekten bağlıydı, bir an önce barış istiyor, kardeşçe yaşam amacıyla mücadele ediyordu. Ancak karanlık güçler, bugün de var olan o zihniyet bir şey yapamadığında kalemleri kırdırıyor, insanları öldürüyor ama bu fikirler ölmüyor. Adalı’nın düşünceleri bize hala rehber oluyor. Onlara bağlılığımız sürmeli, onu iyi anlamalıyız. Bu ülkede barışa ulaşana kadar çizdiği yolda yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Kişmir: “Onun gibi yazarlar yetiştireceğiz”

Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir de törende yaptığı kısa konuşmada, Adalı’nın,  gazeteciler için çok büyük bir öneme sahip olduğuna vurgu yaparak, onun çizdiği profilin de gençler için hala değişmediğini, geleceğe taşındığını kaydetti.

Kişmir, “Adalı, öngörüsü çok yüksek bir kişiydi, hala onun yazılarının günümüzü ne kadar yansıttığını görüyoruz, üzücü olan ise hala bu durumda olmamızdır.” şeklinde konuştu.  

İfade, düşünce ve basın özgürlüğünün öneminde değinen Kişmir, “Onun çizdiği yolda gitmeye devam edeceğiz, gelecek nesillere bu görevi üstlenecek gazeteciler onu en iyi şekilde anlatmaya devam edecek, onun gibi yazarlar yetiştireceğiz.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Haberler Haberleri