Özok Group bünyesinde olan British University of Nicosia Rektör Vekili Prof. Dr. Cem Birol, üniversiteyle ilgili YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulundu:
‘Öğrencilerin üniversite hayali gerçek olsun diye…’
FAKÜLTELER… Ön lisans programları; ‘Anestezi’, ‘Gastronomi’, ‘Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi’, ‘Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri’ ve ‘Lojistik’ bölümleri yer alıyor. Lisans programları ise ‘Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik’, ‘Zihinsel Engelliler Öğretmenliği’, ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, ‘Hemşirelik’, ‘Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’, ‘Mekatronik Mühendisliği’, ‘İşletme (Türçe-İngilizce)’, ‘Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği’, ‘Moda ve Tekstil Tasarımı’ ve ‘Hukuk’ bölümlerinden oluşuyor. Yabancı dillere ilişkin olarak da İngilizce Hazırlık Okulu bulunuyor
KIBRISLILARA SADECE 840 EURO… İlk yıl için Kıbrıslı öğrencilere koşulsuz % 75 burs verdik. Bu % 75 burs ile birlikte ‘eğitim harcı+sosyal etkinlik ücreti+kayıt ücreti+KDV’ toplamı tüm bölümler için 840 Euro olarak belirlendi. Bunun için de sadece önde ekstra olmayan bir kısmı Eylül, Ekim, Kasım aylarında bir taksitlendirmeyle 3- 4 aya kadar ödeyebilme şansı verildi.
Didem MENTEŞ
Kuzey Kıbrıs’ın üniversite alanında yeni soluğu British University of Nicosia oluyor… ‘Öğrencilerin üniversite hayali gerçek olsun diye’ yola çıkan Özok Group, “evrensel insan yetiştirmeyi amaçlayan” kaliteli eğitim için start verdi. Öğrencilerin hem uygun fiyata hem de kaliteli eğitim almak için başvuracağı ilk adres olma özelliğini kazanan British University of Nicosia, yeni eğitim dönemine hazır. Üniversiteye giriş ve burs sınavının ilki 4 Haziran’da yapan British University of Nicosia, 11 Haziran (yarın) da ikinci sınavı gerçekleştirerek bünyesine yeni öğrenciler katacak.
Eğitim de farklı bir nefes olacağa benzeyen British University of Nicosia, seçici bölüm programları ve kaliteli öğretim üyesi kadrosuyla, sadece adada değil dünyanın her tarafında iş yapabilecek bilgi, beceri, yetenek ve duyasal güce sahip olacak donanımlı öğrenciler yetiştirmeye hazırlanıyor…
İlk butik üniversite… Amaç kalite
2014- 2015 öğretim yılında eğitime başlayacak olan British University of Nicosia ile ilgili Rektör Vekili Prof. Dr. Cem Birol YENİDÜZEN’e bilgi verdi. Birol, Girne’de ilk butik kampusu olarak eğitime başlayacak olan üniversitenin, ülkedeki lokomotif üniversiteler arasına girerek ülkeye katkı sağlamak amacıyla yola çıkıldığını belirtti. Cem Birol, üniversitenin ön lisans ve lisans programları tercih edilirken özellikle ‘ara insan gücü ve toplumsal istihdam ihtiyacıyla, evrensel ihtiyacın sentezlenmesi’ne dikkat edildiğini belirterek, İngilizce Hazırlık Okulu yanında ön lisans programlarının 5 bölümden, lisans programlarının ise 10 bölümden oluşturulduğunu aktardı.
Kıbrıslı öğrencilere % 75 burs hakkı
Prof. Dr. Cem Birol, İlk akademik hedef yapısı olarak en fazla 25- 30 kişilik gruplarla Kıbrıslı öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrencilerin koordinasyonun sağlanacağına değinerek, 4- 5 yılın sonunda 2 bin öğrenciyi hedefleyecek bir noktada hareket edeceklerini de ifade etti.
Bu yıl için üniversitenin toplumsal hizmet değerini ön planda tuttuğunu aktaran Cem Birol, bu sene gelecek olan öğrencilere 4 yıl boyunca aynı fiyat uygulaması yapılacağını dile getirdi. Özellikle % 75 burs hakkı tanınan Kıbrıslı öğrencilerin bu yıl 840 Euro yıllık ücret ödeyeceğini vurgulayan Rektör Vekili Birol, “ekonomik nedenlerle üniversite gidememe olasılığı olmayacak. British Universıty of Nicosia öğrencilerin üniversite hayali gerçek olsun diye yola çıktı”dedi.
---------------------------------------------
Amaç evrensel insanı oluşturmak…
YENİDÜZEN: Neden British University Of Nicosia?
PROF. BİROL: “British kelimesi bilimde gerçek anlamda hareketin doğdu topraklardan biri. Bu üniversite de bilimi kendi öğreti sürecinin özüne yerleştirmeyi hedeflediği için ‘British’ kavramını öncelik olarak tercih ettik. Diğer taraftan üniversite adası olan Kuzey Kıbrıs’ın merkezi de Lefkoşa. Bilimin özüyle ve adanın merkezini bir şekilde sentezlemeyi hedeflediğimiz için British University Of Nicosi olarak ismini belirledik. Bu boyut her iki noktaya artı sağlayacak. Bilimin merkezi İngiltere’nin en büyük sıkıntısı belki iklimidir, Lefkoşa’nın iklimine göre de Girne daha iyidir. Yani bilimin özü ile adanın merkezini ama daha öz bir ikilimde de yani Girne’de ilk butik kampusu ile hareket etmeyi planladık”
YENİDÜZEN: Üniversitenin akademik programıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
PROF. BİROL: “Üniversite 2014- 2015 yılı itibariyle YÖDAK’dan onay alarak öğretim hayatına başlayacak. YÖDAK’dan onay alabildiğiniz zaman Kıbrıslı öğrencileri alabiliyorsunuz. YÖK ile ilgili program akreditasyonları çalışmaları da özellikle program boyutunda çok ileri düzeydedir. Donanım boyutuyla beraber çok kısa sürede YÖK onayının da alması bekleniyor. Ön lisans ve lisans programlarına bakıldığında özellikle ara insan gücü ve toplumsal istihdam ihtiyacıyla evrensel ihtiyacın sentezlenmesiyle oluşan bir bölüm desenimiz var. Ön lisans programlarında; ‘Anestezi’, ‘Gastronomi’, ‘Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi’, ‘Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri’ ve ‘Lojistik’ bölümleri yer alıyor. Lisan programlarında ise ‘Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik’, ‘Zihinsel Engelliler Öğretmenliği’, ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, ‘Hemşirelik’, ‘Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’, ‘Mekatronik Mühendisliği’, ‘İşletme (Türçe-İngilizce)’, ‘Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği’, ‘Moda ve Teksitil Tasarımı’ ve ‘Hukuk’ bölümleri yer alıyor. Yabancı dillere ilişkin olarak da İngilizce Hazırlık Okulu yer alacak.
“Yöresel ve evrensel ihtiyaçlar dikkate alındı”
“Bu deseni oluştururken ülkemiz, ülkemizin ihtiyacı dışında yakın anakaramız, Anadolu’nun ve yöresel ihtiyaçlar dikkate alınarak oluşturulmuş evrensel ihtiyaçlardır. Özellikle Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği gibi bölümler bugün Asya ve Afrika gibi ülkelerde yeni yeni tercih edilen alanlardır. Ancak Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Anestezi ve Zihinsel Engelliler Öğretmenliği gibi alanlar daha çok Türkiye’nin ihtiyaç alanlarına giriyor. Gastronomi bizim ülkemiz için de ihtiyaç olarak ortaya çıkmış durumda. Bu boyutuyla da çok kültürlü farklı ülkeleri bu küçük butik kampusa doğanın içindeki nitel değerleriyle de ön plana çıkmayı hedeflediğimiz bu okula öğrencileri bir sentezde getirmeyi planlıyoruz.
“Amaç evrensel insanı oluşturmak”
Bu amaçla yola çıktık amacımız, evrensel insanı oluşturmaktır. Üniversiteden çıkan her öğrenci sadece adada değil dünyanın her tarafında iş yapabilecek bilgi, beceri ve yeteneğe ve duyasal güce sahip olabilecek donanımlarla yetiştirilsin ve ona göre hedef oluşturulsun. O hedef çerçevesinde uygulamayla entegre vaziyette bu öğrencileri yetiştirmeyi hedefledik.
YENİDÜZEN: İleriki zamanlarda yüksek lisans programları ön görülüyor mu?
Ne kadar öğretim üyesi ile eğitime başlıyorsunuz?
PROF. BİROL: “Farklı bölümler de toplumsal ihtiyaçlara göre planlanabilecek. Daha sonra Yüksek Lisans program çalışmaları başlayacak. Ancak üniversitemizin 10 bin öğrenci gibi hedefi yok. Üniversitemiz bir butik biçimde daha küçük, klik, kendi içinde uygulama, işletme ve birimlerle ilişkilendirilmiş süreçte 4- 5 yılın sonunda 2 bin öğrenciyi hedefleyecek bir noktada hareket ediyor. Şuanda tam ve yarı zamanlı görev alacak öğretim elemanlarımızla anlaşmalar sağlandı. Bunlar hem YÖDAK hem YÖK’e verilen bir listedir. Bu listede yarı ve tam zamanlı yaklaşık 84 tane öğretim üyesi ile ilk eğitim öğretim sürecine başlayacak. Üniversitenin ilk sınavı 4 Haziran yapıldı. Kıbrıslı 310 öğrenci sınava girdi. İkinci sınav ise 11 Haziran’da olacak. Bu sınava da şuanda 150 kayıt yaptırmış öğrencimiz var. Bu iki sınavla beraber öğrencilerimizi alıp, ona göre yeni eğitim sürecine hazırlanacağız. Çok kalabalık gruplar hedeflenmedi. İlk akademik hedef yapımız, en fazla 25- 30 kişilik gruplarla Kıbrıslı öğrenciler ve yabancı uyruklu öğrencilerin koordinasyonuyla oluşacak”
Bu yıl başlayacak Kıbrıslı öğrencilerin 4 yıllık okul harcı 840 Euro
YENİDÜZEN: ‘Öğrencilerin üniversite hayali gerçek olsun diye’ sloganıyla yola çıktınız. Özellikle Kıbrıslı öğrencilere yönelik sağladığınız avantajlar söz konusu bunlardan biraz bahsedebilir misiniz?
PROF. BİROL: “Üniversiteler farklı farklı değişkenlerle hamle yapmak isterler. British University Of Nicosia ‘özellikle burs yapısı ve toplumsal hizmet anlayışıyla’ kendini ön plana koymayı hedefledi. Reklam giderleri veya farklı değişkenlerle hareket etmek önemlidir. Ama bununla beraber bu bütçenin büyük bir kısmı öğrencilere burs olarak planladık. İlk yıl için Kıbrıslı öğrencilere koşulsuz % 75 burs verdik. Bu % 75 burs ile birlikte ‘eğitim harcı+sosyal etkinlik ücreti+kayıt ücreti+KDV’ toplamı tüm bölümler için 840 Euro olarak belirlendi. Bunun için de sadece önde ekstra olmayan bir kısmı Eylül, Ekim, Kasım aylarında bir taksitlendirmeyle 3- 4 aya kadar ödeyebilme şansı verildi.
Üniversitemiz reklamlarıyla değil donanımıyla bir değişken oluşturur, bazen ortaya koydukları vizyonlar veya değerlendirme sistemleri, kalite yaklaşımının boyutları ortaya çıkar. Bu sene için toplumsal hizmet değerini ön planda tuttuk. Bu sene gelecek olan öğrenciye öğrenim süresi boyunca aynı fiyat uygulanacak. Öğrenci 4 yıl boyunca 840 Euro ödeyecek ve eğitimini alacak. Bunun için ekonomik nedenlerle üniversite gidememe olasılığı da olmayacak. British University Of Nicosia ‘öğrencilerin üniversite hayali gerçek olsun diye’ yola çıktı…”
YENİDÜZEN: British University Of Nicosia açısından edinilen izlenimler nelerdir?
PROF. BİROL: “Her eğitim kumru bir değerdir ve ülkenin nitel gelişimine katkı sağlar. Bu boyutuyla da British University Of Nicosia bu ülkeye katkı sağlamak için hareket etti. Bu ülkede üniversite noktasını çok iyi yerlere getiren bugün lokomotif dediğimiz üniversiteler var. Biz de bunlar içerisine girip, bu ülkeye katkı sağlamak amacıyla yola çıktık. Ve sanıyorum ki Kıbrıs Türk halkı için de olumlu ve güzel bir kurum olarak yerini alacak.
YÖK ve YÖDAK’da programlar paraleldir. Bu paralel programları bir kenara koyduğumuzda eğitimde birkaç sistem öğe var, bir diğeri de insan gücüdür. İnsan gücünü görüyor, programlara bakıyor, hızlı gelişen donanım süreçlerine bakıyor. Bu boyutuyla bu fiyatlar özellikle öğrencileri mutlu etti. yani üniversite eğitimi için büyük külfet olabilecek rakamların olmayışı, onların olumlu algıladıkları bir nokta oldu. Bu boyutuyla ilk sınav oluşumuna rağmen 300’ün üzerinde öğrencinin girişi sanırım bu tepkinin bir sonucuydu.
YENİDÜZEN: Üniversitede sağlanacak farklı alternatifler ne olacak?
PROF. BİROL: “Girne’nin merkezinde bir üniversite olması açından turizm ve hizmet sektörlerinin de iç içe olduğu bir boyut. Bu boyutuyla entegre çalışmalar, sosyal aktiviteleriyle ön plana çıkmayı hedefleyen hatta hizmet içi eğitimle, oradaki kurumları akşam da o küçük butiğin içine taşıyıp, öğrencilerle uygulama alanı yani akademik destekle sosyal boyut faaliyetlerin tasarımının planlaması yapıldı. Büyük oranda yeni öğretim yılı birlikte öğrencilerimiz bunları da görecektir”
------------------------------------------
British University Of Nicosia giriş ve burs sınavı i 11 Haziran’da…
British University of Nicosia (BUN) ikinci Giriş ve Burs sınavı 11 Haziran Çarşamba günü yapılıyor. İlk giriş ve burs sınavı üniversitenin Girne kampüsünde 4 haziran 2014 tarihinde yapıldı.
İlk sınavı 4 Haziran’da gerçekleşen sınava 6 farklı liseden 310 KKTC vatandaşı öğrencinin katılırken, öğrenciler 2 saatlik sürede British University of Nicosia'da burslu eğitim alabilmek için yarıştı.
2014-2015 yılı itibariyle, 6 fakülte ve 4 yüksekokul bünyesinde 16 farklı bölümde öğretim verecek olan British University Of Nicosia bu yıl üniversiteye kayıt olacak tüm Kıbrıslı öğrencilere öğrenim süresi boyunca %75 burs hakkı veriyor.
British University of Nicosia Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü sınava katılamayan öğrencilerin 11 Haziran 2014 tarihinde Üniversitenin Girne Kampusunda sınava girebileceklerini ve bu sınav için de başvuruların halen devam ettiğini açıkladı.