Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nusret Sinan Evcan’ın “La politique à travers Lautréamont” (Lautréamont’ta Siyaset) adlı kitabı ABD’nin Stanford Üniversitesi kütüphanesinde yer aldı.
Sinan Evcan’ın 2009 yılında yayımlanan “La politique à travers Lautréamont” isimli kitabı Paris Harmattan Kitabevi tarafından basıldı. Söz konusu kitabı kütüphanesine alan Stanford Üniversitesi ise ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunmakta ve dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer almakta.
“Kitap orijinal bulundu”
Nusret Sinan Evcan söz konusu kitabı, doktora tezinden yola çıkarak oluşturduğunu ve Fransız şair Lautréamont’un eserinden siyasetle ilgili birtakım çıkarımlar yaptığını kaydetti. Aslında manzum bir eser olan kitabın içinden birtakım siyasi bulgular çıkardığını ve bir kitap haline getirdiğini dile getiren Evcan, “Bu kitap Harmattan Yayınevi tarafından orijinal bulundu ve basıldı. Zaman içerisinde kitapla ilgili geri dönüşler alabildim. Bunlardan biri de kitabın Amerika’nın bazı üniversitelerinde kütüphaneye konulmuş olmasıydı. Bu kütüphanelerden en önemlisi ise Stanford Üniversitesi’dir.” açıklamalarında bulundu.
“Doktora çalışmam felsefe üzerineydi”
Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evcan, kitabın felsefe disipliniyle yazılmış olduğunu ve kitap içerisindeki analizlerin de felsefi analizler olduğunu belirtti. Siyasete de ‘Lautréamont’ üzerinden bakarken aslında felsefi perspektifte baktığını ifade eden Nusret Sinan Evcan, “Doktora çalışmam felsefe üzerineydi. Bu kitap onun bir uzantısıdır. Kitabın içerisinde birçok kesişme noktası var. Bunlar: felsefe ile sanatın buluştuğu yer, felsefe ile edebiyatın buluştuğu yer ve benim araştırdığım konu olarak felsefeyle siyasetin buluştuğu yer.” dedi.
“Kitabın içinde birçok şifre var”
Fransız şair Lautréamont’un 1800’lerin ortalarında Uruguay’da yaşadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nusret Sinan Evcan, şairin 23 yaşına kadar Uruguay’da kaldığını ve 23 yaşında intihar ettiğini söyledi. “Lautréamont geriye tek bir eser bırakmıştır. Bu eser, ‘Les Chants de Maldoror’ (Maldoror’un Şarkıları) adlı eserdir. Bu kitap sadece edebiyat dünyasını değil aynı zamanda sanat dünyasını, sürrealistleri, felsefecileri, psikoloji üzerine çalışanları derinden etkileyen bir kitaptır. İçinde birçok şifre var ve o şifreler henüz tamamen açılmamıştır.” diye konuştu.
Kitabın önsözünü kendi hocalığını da yapmış ve dünyaca ünlü bir filozof olan Alain Badiou’nun yazdığını kaydeden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evcan, bu durumun kitabın değerini arttıran bir unsur olduğunun da altını çizdi.