Küçük otelller genelde aile işletmeleri. Bu işletmelerin konukseverliği ve hizmetleri hep farklı olur. Daha sıcak, daha samimi ve daha içten. Sizi hep ailenin bir parçası olarak görürler. Siz de bunu hissedersiniz. Personel genelde aile bireyleri. Çok az sayıda personel çalıştırırlar. Bu konsept genelde hizmet kalitesini ve yöresel olarak sunulan hizmetlerle tanıtımı çok önemli bir biçimde olumlu olarak etkiler. Dünyamızda bu tür işletmeler hem kültürel, hem hizmet hem de çevresel olarak olumlu sonuçlar vermektedir. Ve bu modeller de hızla değişmekle kalmıyor, bu yönde de politikalar üretilmektedir. Büyük ve devasa otellerin yalnızca çöp ürettiğini söylemek bir yanılgı olmasa gerek. Küçük ölçekli işletmeler genelde hem kültürü hem de doğa-çevreyi koruyan modellerdir. Kırsal kalkınmanın da yolu burdan geçer. Büyük beton yığını, her gün tonlarca atık sağlayan ve mayonezli birçok yiyeceklerle verilen hizmetlerde fazla bir kalite aramak yanlıştır. Bu model yapılarda görsellik ön planda. Kimyasallı çim kullanılırken bu çimlerde harcanan insan ve makine gücü enerjiden tutun da çimlerin yaşaması için kullanılan kimyasallar insan yaşamına sağladığı olumsuz katkılar ne kadar hesaplanabilir. Bunların yerine uygun bir dizayn ile daha çok geleneksel tohumlar ile mevsimsel ekimler yapılarak sağlıklı bir beslenme, doğanın korunması ve geleneksel mutfak ürünlerinin hazılanıp sunulması daha da olumlu olmaz mı. Tüm bunlar günün sonunda lezzet dünyamızı etkileyen faktörler. Geçen gün Lapta’da yoğun bir gün geçirdik. Lapida Otel’de KITOB Başkanı Fethi Özboğaç dostum ile...
MEKÂN
Lapida’ya ilk kez uğrama şansını yakaladım. Küçük ve sıcak bir işletme. Aile işletmesi. Yeşillikler içerisinde. Emeğe ve özveriye dayalı bir işletme. Dekorasyon çok ilginç. Geleneksel materyaller ve etnografik malzemeler kullanıldı. Restoran alanı oldukça geniş ve bahçesi de geniş bir alana yayılmış. Ağaçlandırılmış, yüzme havuzu ve köy fırınları ile farklı bir konsept yaratıldı. Lapta köyü içerisinde bir işletme. Bar ve şömine de ayrı bir renk kattı restoranta. Temiz ve hijyenik bir ortam. Burası hem otel hem de restoran olarak işletiliyor.
MÖNÜ VE LEZZET
Mönü yelpazesi çok geniş değil. Genelde al acarte ve set mönü servisi yapılmaktadır. Kıbrıs mutfağı mezeleri ile ana yemek fırın kebabı ve mangal kebapları. Bu kısa ziyarette biz geleneksel Kıbrıs mutfağı lezzetlerini tattık. Serpme meze olarak. Geleneksel molehiya, Kıbrıs köftesi. Kıbrıs köftesine genelde patates ve bolibif de konur. Diğer adı ise ayak köftesi. Ispanak gaynanmış, böğrülce, turşu sarmadan yapılmış. Humus. Humus bir ortadoğu mutfağı. Kıbrıs mutfağında da yerini aldı yüzyıldan beridir. Hatta humus ile ünlenmiş ustalar bile iz bıraktı. Mağusa’da humuscu Said usta diye. Patlıcan yemeği. Bu az ve öz damak tadı Kıbrıs mutfağını tattıktan sonra Fethi dostumun annesi çok sıcak bir yaklaşım içerisinde hemen tezgahını hazırladı ve işe koyuldu. Süratle hamurunu hazırladı ve hemen saç gatmeri yapmaya başladı. Bu yapılan gösteri aynı zamanda buraya gelen yabancı turistlere de yapılmaktadır. Hatta turistler bile katılarak onlar da saç gatmerini yapmaktadırlar. Sıcak sıcak yapılan saç gatmerini de tattıktan sonra final olarak ceviz ve turunç macunu tattık. Evet kısa bir günde Kıbrıs mutfağı damak tadı yiyecekleri de tattık. Oldukça lezzetli. Kıbrıs’ta ihtiyaç duyulan bu tür aile işletmesi mekânlarda tadılması gereken Kıbrıs mutfağı lezzetleri ve yaşatılması gereken gelenekler.
ADRES. ŞHT. İBRAHİM NİDAİ CADDESİ, LAPTA
LAPİDAHOTEL@HOTMAİL.COM
WWW.LAPİDAHOTEL.COM