Lapta’da bir “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşıldı… Mazoto, Kukla ve Mutluyaka’da yeni kazılara başlandı…

Sevgül Uludağ

KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

Kayıplar Komitesi’nin adamızın kuzeyinde ve güneyinde yürüttüğü kazılara kesintisiz biçimde devam edilirken, Lapta’da bir lokanta yanındaki kazı alanında, bir “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşıldığı öğrenildi.

Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi Kazılar Koordinatörü Arkeolog Demet Karşılı’dan aldığımız bilgilere göre, Lapta’da “Celebrity yanı” olarak bilinen yerde yürütülmekte olan ikinci kazıda ise bölgede yığın olarak duran toprakların taramaları bitirilerek, blok trençler yapılmaya başlandı. Bu alanda da iki “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşılmıştı.

Abohor’da (Cihangir) okurlarımızın gösterdiği ve yeni tanıklıkları da paylaşmış oldukları kazılarda, son gelen tanıkların verdikleri bilgiler doğrultusunda efgalipto ağaçlarının altında bir evin bahçesinde kazılara devam ediliyor. Burada da bir “kayıp” Kıbrıslırum’dan geride kalanlar aranıyor.

Değirmenlik’te (Kitrea) eski polis karakolunun avlusunun içinde çok ayrıntılı bir kazı yapıldı ve bu kazı tamamlandı. Burada herhangi bir ize rastlanmadı. Okurlarımızın bilgilerine göre, eski polis karakolunun avlusu içerisinde değil, avlunun duvarının arkasında askeri bölge içerisinde bazı “kayıplar”ın gömülmüş olduğu duyumları bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde bu yönde bir tanıklığa yer vermiştik. Buna göre, eski polis karakolunun avlusunun duvarının arkasında, askeri bölge içerisindeki askeri revirin septik kuyusuna bazı “kayıplar” gömülmüş ve bu yönde söylentiler bulunuyormuş. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımızı, bildiklerini bizlerle ve Kayıplar Komitesi yetkilileriyle isimli veya isimsiz olarak paylaşmaya davet ediyorum.

Yine bir Kıbrıslırum okurumuzun 29 Mart 2019 tarihinde Kukla ile Galopsida arasında göstermiş olduğu bir alanda bir kazı başlatıldı. Bu alanda 2008’de Kayıplar Komitesi bir kazı yapmıştı – şimdi bu kazının genişletilmesi çalışmalarına girişildi.

Kayıplar Komitesi’nin bir diğer kazısı ise Mutluyaka (Stilli) köyünde okulun yanında başlatıldı. Burada da bazı “kayıp” Kıbrıslırumlar’dan geride kalanlar aranıyor.

Kıbrıs’ın güneyinde ise bir Kıbrıslırum okurumuzun bize ve Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermiş olduğu Mazoto dışındaki sazlık bir alanda iki “kayıp” Kıbrıslıtürk’ün gömü yerinin bulunması için kazı başlatılmış bulunuyor. Sözkonusu iki “kayıp” Kıbrıslıtürk, 1964 yılında Mazoto yakınında öldürülerek “kayıp” edilmişti.

Kıbrıslırum okurumuzun göstermiş olduğu alanda trençleme yapılıyor.

Kayıplar Komitesi kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara çok kolay gelsin diyoruz…

 


Kayıplar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı Koordinatörü, Adli Antropolog İstenç Engin, Beçika’da çalışmalarını sundu…

“Antropoloji analizlerinde arkeolojinin önemi – Kayıplar Komitesi örneği…”

Kayıplar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı Koordinatörü, Adli Antropolog İstenç Engin, Belçika’da çalışmalarını sundu.

“Antropoloji analizlerinde arkeolojinin önemi – Kayıplar Komitesi örneği” başlığını taşıyan sunuşunu Universite Libre de Bruxelles’de her yıl düzenlenen Uluslar arası Arkeoloji Semineri’nde yapan İstenç Engin, bu sunuşunu 8 Mayıs 2019 Çarşamba akşamı ULB Solbosch Kampüsü’nde gerçekleştirdi.

İstenç Engin, sosyal medya sayfasında “Dün ULB öğrencileriyle oldukça güzel ve interaktif bir sunuş ve buluşma gerçekleştirdik – bu sunuş, adli antropoloji ve arkeolojinin önemi hakkındaydı… Profesör Agnes Agnes Vokaer ile Bayan Alexandra Boucherie’ye nazik davetleri ve çok iyi organizasyonları nedeniyle teşekkür ederim… Sizlerle tanışmak, büyük bir fırsattı…” diye yazdı.